Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το power cycling και γιατί δεν είναι καλή ιδέα πριν πας για ύπνο.
-Πότε η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη.


Με ένα φορτωμένο επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό πρόγραμμα, μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να χωρέσεις μία προπόνηση μέσα στη μέρα σου. Κι αν τα καταφέρεις, θες να είσαι σίγουρος ότι αξιοποιείς την προπόνησή σου στο έπακρο.

Ένα από τα μικροβήματα του Thrive (είπαμε τα μικρά βήματα είναι το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές), που μπορείς να εντάξεις άμεσα στην καθημερινότητά σου, είναι να ασκείσαι κάθε μέρα, γιατί οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα. Παραδοσιακά, οι ειδικοί συνιστούν να μην επιλέξεις τη βραδινή προπόνηση για να διατηρήσεις μια καλή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με τον Howard LeWine, M.D., αρχισυντάκτη στο Harvard Men’s Health Watch. Από την άλλη μία νέα έρευνα, υποστηρίζει ότι μπορείς να γυμναστείς το βράδυ χωρίς να διαταράξεις τον ύπνο σου, αρκεί να αποφύγεις την έντονη άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για ύπνο. Οπότε, ας δούμε πώς επηρεάζει τον ύπνο σου η άσκηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Γιατί να κάνεις βραδινές προπονήσεις

Οι ερευνητές αφού εξέτασαν τα αποτελέσματα 23 διαφορετικών ερευνών πάνω στην άσκηση και στον ύπνο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν το βράδυ κοιμούνταν γρηγορότερα και βαθύτερα από ό,τι συνήθως. Εξαιρούνται αυτοί που γυμνάζονταν με μεγάλη ένταση, όπως η διαλειμματική άσκηση, λιγότερο από μία ώρα πριν κοιμηθούν. Σε αυτά τα παραδείγματα, έπαιρνε στους ανθρώπους περισσότερη ώρα να αποκοιμηθούν και η ποιότητα του ύπνου τους ήταν χαμηλή. Αν, ωστόσο, προτιμάς τις βραδινές προπονήσεις, καλύτερα να επιλέξεις ασκήσεις χαμηλότερης έντασης.

Γιατί να κάνεις γυμναστική το πρωί

Η άσκηση πρωί-πρωί μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο το βράδυ, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Για παράδειγμα, η έρευνα του NSF αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διάδρομο στις 7 το πρωί είχαν βαθύτερους κύκλους ύπνου και αφιέρωναν κατά 75% περισσότερο χρόνο στα πιο ωφέλιμα στάδια του ύπνου σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονταν αργότερα.

Γιατί να κάνεις γυμναστική το απόγευμα

Αν το πρωινό ξύπνημα δεν είναι για σένα η ιδανική επιλογή, το National Sleep Foundation διαπίστωσε επίσης ότι η απογευματινή προπόνηση έχει τα δικά της οφέλη-όπως το γεγονός ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι κατά 1 ή 2 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες μπορούν να κινηθούν πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τον κίνδυνο για τραυματισμούς. Η απογευματινή προπόνηση μπορεί να βοηθήσει τον βραδινό ύπνο, γιατί η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος για 4-5 ώρες. Οπότε, το βράδυ, όταν η θερμοκρασία πέφτει, αυτή η αλλαγή δίνει σήμα στο σώμα ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο Πρέπει Να Διαρκεί Η Προπόνησή Σου

Αερόβια Ή Αναερόβια Άσκηση;

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.