Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο αρνητικά μας επηρεάζει η ηχορύπανση.
-Με ποιους τρόπους θα καταφέρεις να χαλαρώσεις.


Προσωπικά, ενοχλούμαι πολύ από υψηλούς ήχους αλλά όπως οι περισσότεροι εκεί έξω, μένω σε μια μεγάλη πόλη γεμάτη θορύβους. Πολλές φορές δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ και να αποδώσω στην δουλειά μου, και μάλιστα πρόσφατα διάβασα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε την ηχορύπανση σαν παγκόσμιο ζήτημα προς λύση. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στις ΗΠΑ, 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι δυσκολεύονται στην δουλειά τους εξαιτίας αυτού του ζητήματος.

Το να ζεις ή να εργάζεσαι σε περιβάλλον με ηχορύπανση μπορεί να είναι στρεσογόνο, αλλά παρακάτω θα βρεις τέσσερις τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί ώστε να βρεις ανακούφιση στο ζήτημα.

Μην βάζεις πολύ δυνατά τους ήχους στο κινητό σου

Έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έθιξε το ότι η έκθεσή μας στην ηχορύπανση έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Εμείς βέβαια, μπορούμε να περιορίσουμε την ίδια μας την έκθεση, σε βαθμό που περνάει από το χέρι μας.

«Πολλοί κάνουν το λάθος να βάζουν δυνατά μουσική στο κινητό τους για να μην ακούν τους ήχους της πόλης», λέει ο Mahin Salman, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Well and Good. Αντί για αυτό, βάλε σε πιο χαμηλή ένταση τη μουσική στο κινητό σου και μάλιστα ο ίδιος συνιστά να βάζεις την μουσική περίπου στο 60%.

Βρες ένα ήσυχο μέρος για να καθαρίσεις τον εγκέφαλό σου

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχει λύση. Ο ερευνητής σχετικά με την ηχορύπανση Stephen Stansfeld, ο οποίος είναι και ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, είναι θερμός υποστηρικτής της άποψης. «Πρέπει να απομακρύνεσαι για να ηρεμείς, είναι απολύτως απαραίτητο», τονίζει. Μάλιστα συνιστά να πηγαίνεις για έναν καφέ σε ένα όχι τόσο πολυσύχναστο μέρος ή να περπατάς στη φύση. Φυσικά, οι μικρές αποδράσεις είναι ακόμα καλύτερες αλλά ακόμα και αν δεν έχεις την πολυτέλεια αυτή, μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα σε κοντινό προορισμό.

Το να αποφορτιστείς είναι απαραίτητο

Όπως φορτίζουμε τις συσκευές μας, έτσι είναι απαραίτητο και για εμάς να αποφορτιζόμαστε για να λειτουργούμε σωστά. Έρευνα υποστηρίζει το παραπάνω με θέρμη, αναφέροντας πως πρέπει να αφήνουμε τα κινητά μας στην άκρη ώστε να χαλαρώνουμε. Ακόμα και αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς από τον θόρυβο, το κινητό σου σε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν το έχεις δίπλα σου στο κρεβάτι. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μπλε φως από την οθόνη των κινητών και των συσκευών τεχνολογίας εμποδίζει την έκκριση μελατονίνης, που είναι η ορμόνη η οποία μας κάνει να κοιμόμαστε. Εξάλλου, ο ύπνος επηρεάζει την γενική μας ευεξία, όπως όλοι ξέρουμε και είναι απολύτως απαραίτητος για να αποδίδουμε σωστά.

Βρες την δική σου ρουτίνα που σε ηρεμεί

Μιας και το να μετακομίσεις από μια πόλη γεμάτη ηχορύπανση δεν είναι και πολύ εύκολο ούτε πρακτικό, το να έχεις τη δική σου βραδινή ρουτίνα σίγουρα θα σε βοηθήσει, όπως υποστηρίζει έρευνα. Βρες τι δουλεύει για εσένα και ακολούθησε το πρόγραμμα ευλαβικά. Μπορείς να δοκιμάσεις διαλογισμό, την συγγραφή ή ό,τι άλλο θέλεις.

Διάβασε ακόμα:

Ο Θόρυβος Δεν Βλάπτει Μόνο Τα Αυτιά Σου

Πάλι Με Τα Ακουστικά Στα Αυτιά;

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.