Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αποφύγεις το πρωινό ξύπνημα.
-Τι ώρα να καταναλώνεις αλκοόλ.


Όλοι μας εκτιμάμε την ευγένεια. Αλλά, όταν χρειαστεί να εξηγήσουμε γιατί επιλέγουμε να είμαστε ευγενικοί, οι απόψεις διαφέρουν. Κάποιοι νομίζουν ότι η ευγένεια είναι μια ανιδιοτελής έκφραση που συνδέεται με την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τους άλλους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά ένα εργαλείο για να γίνουμε πιο αγαπητοί.

Οι έρευνες, πάντως, αποδεικνύουν ότι οι πράξεις ευγένειας μπορούν να σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο με πολλούς τρόπους, ενώ έχει εντοπιστεί μία σύνδεση μεταξύ ευγένειας και ευεξίας. Για την ακρίβεια, και μόνο η αναπόληση των στιγμών που υπήρξες ευγενικός στο παρελθόν είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Γιατί όμως η ευγένεια μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα μέσα σου;

Μεταδίδει χαμόγελα

Αν είσαι ευγενικός με κάποιον, είναι πολύ πιθανό ότι θα τον κάνεις να χαμογελάσει και εκείνος με τη σειρά του θα σου μεταδώσει το χαμόγελό του. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, όταν βλέπεις κάποιον να εκφράζει ένα συναίσθημα, αυτόματα ενεργοποιούνται και σε σένα οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που θα ενεργοποιούνταν, αν αισθανόσουν το ίδιο συναίσθημα. Σίγουρα σου έχει τύχει να γελάς απλά επειδή γελάει κάποιος άλλος. Γιατί λοιπόν να μην ενεργοποιήσεις μία αλυσίδα θετικών συναισθημάτων, κάνοντας μία ευγενική έκπληξη σε κάποιον;

Η αναπόληση και μόνο των στιγμών που υπήρξες ευγενικός στο παρελθόν είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Ανακουφίζει συναισθηματικά

Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να συναισθανθείς και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι γύρω σου. Αυτό ισχύει κυρίως για τους στενούς σου φίλους και την οικογένειά σου, με τους οποίους έχεις ισχυρότερους δεσμούς. Μία πράξη ευγένειας εκ μέρους σου μπορεί να βελτιώσει την κακή διάθεση και τη δυσάρεστη συναισθητική κατάσταση κάποιου και ακολούθως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα εν μέρει γιατί μοιράζεσαι μαζί του την ανακούφιση που νιώθει και γιατί αισθάνεσαι ότι κάνεις κάτι σωστό. Και παρόλο που αυτό είναι κάτι που συνήθως εφαρμόζεις με τα πρόσωπα του στενού σου κύκλου, μπορείς να το επεκτείνεις και σε διάφορες κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις.

Αυξάνει τους κοινωνικούς δεσμούς 

Η ευγένεια αυξάνει τις πιθανότητες να ξεκινήσεις ή να αναπτύξεις μία κοινωνική επαφή, έναν φίλο, μία σχέση. Με μικρές κινήσεις όπως με την αγορά ενός δώρου ή απλά ενός καφέ, αλλά και μόνο με το να είσαι ευγενικός, μπορείς να ενδυναμώσεις τις φιλικές σχέσεις, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεσή σου. Άλλος ένας τρόπος που μπορεί να σε φέρει σε επαφή με νέους κύκλους ανθρώπων διευρύνοντας τους κοινωνικούς σου δεσμούς είναι ο εθελοντισμός.

Ενισχύει την αυτοεκτίμησή σου

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sage Journals, έδειξε ότι ακόμα και τα παιδιά στην πρώτη τάξη του γυμνασίου μπορούν να αναγνωρίσουν ότι οι πράξεις ευγένειας μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτεροι άνθρωποι και πιο ολοκληρωμένοι, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χαρούμενοι. Αυτή η αίσθηση είναι πιο ισχυρή, όταν η πράξη ευγένειας συνδέεται με άλλες πλευρές της προσωπικότητάς μας, πράγμα που οδηγεί σε μια καλύτερη αυτοεκτίμηση.

Επιστρέφει πίσω σε σένα

Έρευνες γύρω από την ευγένεια δείχνουν ότι ένα από τα πιθανά κίνητρα που μας ωθούν να είμαστε ευγενικοί είναι η αμοιβαιότητα. Υποσυνείδητα δηλαδή προσδοκούμε στην επιστροφή αυτής της ευγένειας. Αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα ή έμμεσα. Κάποιος μπορεί να θυμάται ότι τον βοήθησες στο παρελθόν και να σε βοηθήσει στο μέλλον. Τέλος, μην ξεχνάς ότι η ευγένεια λειτουργεί κυκλικά. Οι πράξεις ευγένειας μπορούν να βελτιώνουν τη διάθεσή σου, αλλά ταυτόχρονα η καλή διάθεση σε κάνει πιο ευγενικό. Πρόκειται για μία υπέροχη αμφίδρομη σχέση που δεν σταματά να δίνει.

Διάβασε ακόμα:

8 Τρόποι Για Να Κάνεις Λίγο Καλύτερη Την Κάθε Ημέρα

Τα 5 Μην Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Κάνεις Για Να Απολαμβάνεις Τη Ζωή Σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.