Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι δύο όψεις του κορονοϊού.
-Πώς μπορεί ο κορονοϊός να βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό.


Την περασμένη χρονιά συνεργαζόμουν με το MD Anderson Cancer Center, για να στηρίζω άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, προτού αρχίσουν θεραπεία. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς (και τα αγαπημένα τους πρόσωπα) φοβόντουσαν πάρα πολύ και έκαναν τις εξής ερωτήσεις “επιβίωσης”: “θα πεθάνω;”, “πώς θα το ξεπεράσω;”, “πώς θα τα βγάλω πέρα με όλα;”, “τι θα πω στους άλλους”;

Μαθαίνοντας ότι πάσχεις από μία τέτοια ασθένεια, ο φόβος και η αβεβαιότητα σε κατακλύζουν. Και είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν και κοκαλώνουν. Κι όμως. Με την πάροδο του χρόνου και ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα για να διαχειριστούν τη νέα αυτή κατάσταση, πολλοί κάνουν ένα βήμα πίσω και βλέπουν τα πράγματα με μία άλλη ματιά, τέτοια ώστε να μειώσει το στρες και να τους γαληνέψει.

Όλοι εμείς κάνουμε παρόμοιες “ερωτήσεις επιβίωσης” αυτό το διάστημα. Σας συμβουλεύω να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε την πανδημία του κορονοϊού υπό άλλο πρίσμα, μιας και όλοι μας καλούμαστε να ζήσουμε και να εργαστούμε σε μία νέα πραγματικότητα.

Πώς μας επηρεάζει ο κορονοϊός;

Μία κρίση σαν αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, μας επηρεάζει με πάρα πολλούς τρόπους, οι οποίοι επιτρέψτε μου δεν είναι όλοι κακοί. Και εξηγούμαι. Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά το κινεζικό σύμβολο για τη λέξη “κρίση” αποτελείται από δύο χαρακτήρες: ο ένας σημαίνει κίνδυνος και ο άλλος ευκαιρία. Σκεφτείτε και τις δύο έννοιες και δείτε πώς επηρεάζεστε. Με άλλα λόγια, τι κάνει ο ιός σε εμάς; Ας κάνω εγώ μία αρχή. Δείτε τι από τα παρακάτω σας εκφράζει και τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

 1. Μας κάνει ταπεινούς.
 2. Μας κάνει όλους ίσους.
 3. Μας ενώνει.
 4. Μας συνδέει.
 5. Μας κάνει το επίκεντρο.
 6. Μας φοβίζει.
 7. Μας προκαλεί πανικό.
 8. Μας εξουθενώνει.
 9. Μας αρρωσταίνει.
 10. Μας σκοτώνει.
 11. Μας ενθαρρύνει.
 12. Μας εμπνέει.
 13. Μας πυροδοτεί.
 14. Μας κάνει πιο ανοιχτούς.
 15. Μας θεραπεύει.

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τους ηγέτες;

Ο κορονοϊός μας (προ)καλεί να ανεβάσουμε ταχύτητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και του leadership. Κατά μία έννοια όλοι μας είμαστε ηγέτες. Καταρχάς ηγούμαστε της ζωής μας. Ως ηγέτες λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσετε και να δράσετε ανάλογα εκ μέρους σας και εκ μέρους όλων όσοι ηγείστε. Το οποίο οδηγεί στην εξής ερώτηση: Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τους ηγέτες; Ακολουθούν οι 10 τρόποι που σκέφτομαι εγώ. Τι από όλα αυτά βιώνετε εσείς;

 1. Αποσαφηνίζει προτεραιότητες.
 2. Οδηγεί σε σκληρές επιλογές.
 3. Δημιουργεί αβεβαιότητα.
 4. Απαιτεί παρουσία.
 5. Σας καλεί να παραδοθείτε.
 6. Επισπεύδει την καινοτομία.
 7. Εμπνέει τις συνεργασίες.
 8. Καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν.
 9. Παρουσιάζει ευκαιρίες.
 10. Απαιτεί δυνατό leadership.

Κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε την πανδημία του κορονοϊού υπό άλλο πρίσμα, μιας και όλοι μας καλούμαστε να ζήσουμε και να εργαστούμε σε μία νέα πραγματικότητα.

Πώς μας κάνει ο κορονοϊός διαφορετικούς;

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ιός αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και είμαστε παρόντες στην κάθε στιγμή. Αν εστιάσουμε στο κομμάτι “ευκαιρία” αυτής της κρίσης, θα αναρωτηθούμε πώς ο κορονοϊός μας αλλάζει για καλό. Και ακολουθούν 7 τρόποι που μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Δείτε ποιους από όλους αυτούς παρατηρείτε, ποιους αισθάνεστε και ποιοι από αυτούς σας αρέσουν.

 1. Μας κάνει να ζούμε την κάθε στιγμή.
 2. Μας κάνει ευάλωτους.
 3. Μας κάνει αυθεντικούς.
 4. Μας κάνει λιγότερο αλαζόνες.
 5. Μας κάνει να αναζητάμε την ελπίδα.
 6. Μας κάνει να εκτιμάμε το καλό.
 7. Μας κάνει υπερήφανους για την ανθρωπότητα.

Όπως λοιπόν η διάγνωση μίας σοβαρής ασθένειας, ο ιός αυτός λειτουργεί σαν μία τεράστια αφύπνιση. Ναι, προκαλεί ασθένεια, θάνατο, φόβο και πανικό. Την ίδια στιγμή όμως μας ενώνει, μας θεραπεύει και μας βοηθάει να βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, μπορείτε τώρα να επιλέξετε να αισθανθείτε όλα αυτά και να βγάλετε τον άλλο εαυτό που κρύβετε μέσα σας. Τον πιο καλό. Μπορείτε να επιλέξετε να ωριμάσετε, αποκτώντας δύναμη, κουράγιο και να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο. Μπορείτε να κρατάτε τις αποστάσεις, αλλά να συσφίξετε τις επαφές σας.

Διάβασε ακόμα:

12 μουσεία που μπορείς να επισκεφτείς εικονικά, τώρα που μένεις σπίτι

Social distancing: πόσο εύκολο είναι τελικά;

Author(s)

 • Moshe Engelberg

  Σύμβουλος Επιχειρήσεων

  Ο Moshe Engelberg είναι συγγραφέας, ομιλητής και σύμβουλος επιχειρήσεων. Ο γιατρός "των επιχειρήσεων" όπως χαρακτηρίζεται, εμπνέει τους επικεφαλής των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται διαφορετικά και να "ασκούν" την ηγεσία τους με περισσότερη αγάπη και ενσυναίσθηση.