Συνεργαζόμενο Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο θα εστιάζει στην Ευεξία (WHO Collaborating Centre for Well-being) σχεδιάζεται να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του διεθνούς Οργανισμού, Δρ. Χανς Κλούγκε (Hans Kluge) μιλώντας στο συνέδριο Aristotle Medical Forum, που διοργάνωσε το τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους καθηγητές Κ.Φουντουλάκη και Μ.Χουρδάκη υπό τον πρόεδρο της Ιατρικής του ΑΠΘ Κ.Αναστασιάδη είναι σε εξέλιξη για την ίδρυση ενός νέου Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ στο ΑΠΘ, το οποίο θα εστιάζει στην ευεξία και θα καλύπτει τομείς από την διατροφή έως την ψυχική υγεία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΠΟΥ», ανέφερε ο κ. Κλούγκε.

Το κέντρο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κλούγκε, θα λειτουργήσει εντός του ΑΠΘ και σκοπός λειτουργίας του θα είναι να εστιάσει στα σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που προκάλεσε η πανδημία σε ζωτικές υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΠΟΥ Ευρώπης, τρία στα τέσσερα κράτη μέλη του αναφέρουν σημαντικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας που εκτείνονται από την πρόληψη έως την αποκατάσταση. Τα προβλήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας, των αναπηριών, της θνησιμότητας, ενώ οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες έχουν υψηλότερο κίνδυνο κακής έκβασης της υγείας τους.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης αναφέρθηκε στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε στο διεθνές συνέδριο για την Ψυχική Υγεία, που πρόσφατα φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα και συνδιοργανώθηκε από τον ΠΟΥ Ευρώπης και «αναγνωρίζει την επίδραση του Covid 19 στην ψυχική υγεία και ζητά να τοποθετηθεί η ψυχική υγεία στο επίκεντρο της ανάρρωσης».

«Η προώθηση των συστημάτων υγείας πρέπει να είναι προσαρμοστική, ευαίσθητη και ανθρωποκεντρική. Η οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και της νοσοκομειακής φροντίδας, η εστίαση στην παρακολούθηση σε επίπεδο κοινότητας και η αξιολόγηση των αναγκών του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας. Η βελτίωση και ο εξορθολογισμός της συνέχειας της φροντίδας είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε. 

«Οι δείκτες υγείας για την Ευρώπη που προκαλούν ανησυχία»

 Ο κ. Κλούγκε σημείωσε πως παρά την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί η ευρωπαϊκή περιφέρεια εξακολουθεί να καταγράφει τα υψηλότερα κατά κεφαλή επίπεδα στη χρήση καπνού και κατανάλωση αλκοόλ, το ένα τρίτο των ενηλίκων δε γυμνάζεται, και παρατηρούνται από τα πιο υψηλά επίπεδα υπέρτασης και κατανάλωσης αλατιού στον κόσμο. «Το 60% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 20% παχύσαρκοι, ο διαβήτης είναι σε άνοδο», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, παρατηρώντας ότι «οι κρίσεις και τα σοκ πυροδοτούν αλλαγή και η πανδημία covid 19 δεν είναι εξαίρεση», καθώς «παρέχει μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις υπηρεσίες να επιδιορθώσουμε τα ρήγματα και να κλείσουμε τα κενά που έχουν μεγεθυνθεί» και τις κατευθύνσεις αυτές θα εξειδικεύσει ο οδικός χάρτης της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, με ευρήματα που θα δημοσιοποιηθούν αύριο.

Σε ό,τι αφορά στα βήματα για τη βελτίωση των δεικτών υγείας στην Ευρώπη ο κ. Κλούγκε ανέφερε: «Πρώτα χρειάζεται να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στα συστήματα υγείας. Αν και μεγάλο μέρος της προσοχής μας εστιάζεται στην πανδημία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη γενική δέσμευση μας να προωθήσουμε την υγεία και την ευεξία για όλους. Δεύτερον χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας και έγκαιρα δεδομένα για να μετρήσουμε τις ανισότητες ανάμεσα και μέσα στις χώρες, να έχουμε τα κατάλληλα επίπεδα διαχωρισμού για τις διαφορετικές μεταβλητές που συμπεριλαμβάνουν το φύλο και να αναλάβουμε αποφασιστική δράση. Πρέπει επίσης να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Τέλος το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας (European Programme of Work- EPW) παρέχει μια κρίσιμη ευκαιρία για τα κράτη μέλη να ακούσουν τις ανάγκες σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στην περιοχή που ζητούν συνεργασίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς της κοινωνίας».

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός των χεριών;

Stress Eating: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.