Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Ποιά η συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της αύξησης στην κατανάλωση αλκοόλ.
– Ποια διαταραχή παραμονεύει αν χάσεις το μέτρο.
Σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εφαρμόσει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και παραμονής στο σπίτι κατά την αναζήτηση ιατρικών αντιμέτρων, με αποτέλεσμα να απομονώνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι επιπτώσεις, όμως, της απομόνωσης και της κοινωνικής απομάκρυνσης είναι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Και μία από αυτές τις επιπτώσεις είναι η αύξηση στην κατανάλωση του αλκοόλ.
Σε άρθρο τους οι J.M. Clay και M.O. Parker στο περιοδικό The Lancet Public Health κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη μακροχρόνια απομόνωση όσον αφορά στη χρήση και κατάχρηση αλκοόλ. Πώς εξηγείται όμως αυτή η συσχέτιση.
Γιατί σημειώνεται αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ;
Σύμφωνα με τον Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, το άγχος αποτελεί εξέχοντα παράγοντα κινδύνου για την έναρξη και τη συντήρηση της κατάχρησης οινοπνεύματος. Οι επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης κοινωνικής απομόνωσης στα επίπεδα άγχους, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων νευροενδοκρινικών αντιδράσεων και της αντιδραστικότητας του στρες, έχουν περιγραφεί σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί κοινωνικών επαφών σε πολλές χώρες είναι μοναδικοί και λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της χρόνιας απομόνωσης υπό αυτές τις συνθήκες στο γενικό πληθυσμό όσον αφορά στην υγεία και ευημερία. Έτσι, αυτή η περίοδος απομόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ, υποτροπή και ενδεχομένως ανάπτυξη διαταραχής της χρήσης αλκοόλ σε άτομα υψηλού κινδύνου, προκαλώντας έτσι περαιτέρω επιβάρυνση στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στις υγειονομικές υπηρεσίες γενικά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία.
Το άγχος αποτελεί εξέχοντα παράγοντα κινδύνου για την έναρξη και τη συντήρηση της κατάχρησης οινοπνεύματος.
Τι πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που γεμίζουμε το ποτήρι
Υπενθυμίζουμε ότι η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας, συμβάλλοντας ετησίως σε περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Σε ορισμένα άτομα, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να κλιμακωθεί σε διαταραχή της χρήσης οινοπνεύματος. Σε κάθε περίπτωση, επομένως, ακόμα κι αν η ανάγκη για χαλάρωση μέσω του αλκοόλ είναι δελεαστική θα πρέπει να τηρείται το μέτρο.
Πέρα, όμως, από την ατομική ευθύνη, οι συγγραφείς της έρευνας συστήνουν παράλληλα με τις σημαντικές συμβουλές για τη δημόσια υγεία, οι κυβερνήσεις να παρέχουν προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο κοινωνικής απομόνωσης για την προστασία των ευάλωτων ατόμων.