Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα έπιπλα κάνουν όλη τη διαφορά.
-Ποια είναι η σωστή θέση της οθόνης του υπολογιστή σου.


Εάν εργάζεσαι σε γραφείο, πιθανότατα έχεις νιώσει κάποιο πόνο που σχετίζεται με την εργονομία του εργασιακού σου χώρου. Ίσως η καρέκλα δεν παρέχει τη σωστή υποστήριξη, οδηγώντας σε έναν συνεχή πόνο στην πλάτη. Ή το γραφείο είναι πολύ μικρό, και πρέπει να τεντώνεσαι υπερβολικά πολύ με αποτέλεσμα να καμπουριάζεις.

Αυτά τα εργονομικά μειονεκτήματα είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα για πολλούς από εμάς και επίσης προκαλούν κάποια εκπληκτικά σημαντική οικονομική ζημία: Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα δαπανόνται για μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία στην Αμερική – οποιαδήποτε από αυτές προκαλείται από μικρές αδυναμίες στη θέση του σώματος , αναφέρει η δημοσιογράφος Melinda Wenner Moyer στους New York Times. Ευτυχώς, αυτές οι ζημιές μπορούν να αποφευχθούν αν «απλώς σχεδιάσετε κατάλληλα το περιβάλλον εργασίας του γραφείου σας», γράφει.

Η προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας που βοηθάει στην γενική ευεξία, γιατί όταν οι εργαζόμενοι είναι άνετοι στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι πιο παραγωγικοί και κινητοποιούνται οι ίδιοι από την εργασία που παράγουν, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading.

Οι παρακάτω συμβουλές από ειδικούς στον οργανωτικό σχεδιασμό μπορούν πραγματικά να κάνουν την διαφορά:

Επένδυσε σε ρυθμιζόμενα έπιπλα

«Ένας υγιής χώρος εργασίας αποτελείται από έπιπλα που ταιριάζουν στο μέγεθος και σχήμα του σώματός σας», λέει ο Alan Hedge, Ph.D., διευθυντής της ομάδας έρευνας για τους ανθρώπινους παράγοντες και την εργονομία στο Πανεπιστήμιο Cornell. Αναζητήστε μια καρέκλα που ρυθμίζεται εύκολα. Τα γραφεία είναι δύσκολα επειδή πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα για γραφή με στυλό και όχι για πληκτρολόγηση, λέει ο Hedge. Ο ίδιος, προτείνει να αγοράσεις ένα δίσκο πληκτρολογίου με αρνητική κλίση (το οποίο διασφαλίζει ότι το μπροστινό μέρος του πληκτρολογίου είναι υπό γωνία υψηλότερο από το πίσω μέρος), για να αποφύγεις το τέντωμα των καρπών σου, ενώ πληκτρολογείς.

Έλεγξε ο ίδιος τη θέση της καρέκλας

Όταν κάθεσαι στην καρέκλα σου, πρέπει να υπάρχει περίπου μια ίντσα χώρου μεταξύ των εξωτερικών μηρών και της άκρης του καθίσματος. Όταν κάθεσαι πίσω, γράφει ο Moyer, το χείλος πρέπει να αγγίζει την περιοχή πίσω από τα γόνατά σου. Και τα πόδια σου πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα, πάντα. Ο Hedge προσθέτει ότι είναι σημαντικό να κάθεσαι ενώ εργάζεσαι, έτσι ώστε το σώμα σου να στηρίζεται από την καρέκλα και όχι από τη σπονδυλική σου στήλη. «Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν, λέει».

Άλλαζε συχνά τα έπιπλά σου

«Η επόμενη θέση είναι η καλύτερη θέση », λέει η Michelle Robertson, Ph.D., λέκτορας στο Northeastern University και διευθύντρια της Επιτροπής Εργονομικής Έρευνας του Γραφείου, μια ομάδα εταιρειών που χρηματοδοτούν την εργονομική έρευνα. «Το να κάθεσαι με τον ίδιο τρόπο για πολύ ώρα περιορίζει τη ροή του αίματος», εξηγεί ο Robertson, οπότε είναι σημαντικό να αλλάζεις τη θέση σου συχνά (αν κάθεσαι για αρκετή ώρα σήκω ή περπάτησε για λίγο). «Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια σου», προσθέτει ο Robertson. Φρόντισε να εστιάζεις την προσοχή σου σε νέα αντικείμενα κάθε 20 λεπτά περίπου για να αποφύγεις την καταπόνηση των ματιών (αυτό είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να επικοινωνήσεις για λίγο ουσιαστικά με τον συνάδελφό σου δίπλα σου).

Έχε κοντά σου όσα αντικείμενα χρησιμοποιείς συχνά

Οι ειδικοί λένε ότι ο στόχος σου είναι να εργάζεσαι σε “ουδέτερη, χαλαρή θέση”, οπότε θα πρέπει να έχεις τα βασικά εργαλεία εργασίας δίπλα σου, ώστε να τα πιάνεις εύκολα. «Είναι το ποντίκι σου προς τα πλάγια; Φέρε το κοντά σου, ώστε να μην χρειάζεται να τεντώνεσαι», γράφει ο Moyer. Το ίδιο ισχύει και για τα έγγραφα που χρησιμοποιείς συχνά. Ο ίδιος προτείνει να έχεις τη θήκη εγγράφων κοντά στην οθόνη σου, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινείς υπερβολικά το κεφάλι σου.

Το κόλπο με το πληκτρολόγιο που θα σε σώσει

Πρακτική εργονομική συμβουλή: Τα πλήκτρα B και H στο πληκτρολόγιό σου πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τη μεσαία γραμμή στο κάθισμά σου. Εάν δεν είναι, ρύθμισε ξανά το γραφείο ή το κάθισμά σου. Ομοίως, εάν εργάζεσαι σε οθόνη, θα πρέπει να είναι ευθεία μπροστά σου. Θα καταλάβεις ότι είναι στο σωστό επίπεδο όταν δεν χρειάζεται να γείρεις το κεφάλι σου προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να δεις καλά την οθόνη σου.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε πόσες φορές πρέπει να σηκωθείς από την καρέκλα του γραφείου σου για να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου

Πώς η περήφανη πλάτη ελευθερώνει σώμα και ψυχή

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Alexandra Hayes είναι συντάκτρια του Thrive Global.