Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Ποια στοιχεία για τον ύπνο δεν πρέπει να αγνοείς.
-Τις παρανοήσεις που υπάρχουν σχετικά με τον ύπνο.
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα υγείας, είτε πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, άγχος ή κατάθλιψη- ή μια παγκόσμια πανδημία -ο ποιοτικός ύπνος κάνει τη διαφορά. Σήμερα, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην γενική υγεία και ευεξία μας. Ο καθημερινός ύπνος 7-9 ώρες θα σε βοηθήσει να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό κάθε μέρα, θα σου επιτρέψει να έχεις καλή κρίση και θα σου δώσει κουράγιο σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Είναι τόσο σημαντικός για την ευεξία σου, τώρα περισσότερο από ποτέ.
Η δύναμη του ύπνου έχει τονιστεί, αλλά η ποσότητα του ύπνου μειώνεται. Έρευνες αναδεικνύουν τον αδιαμφισβήτητο συσχετισμό μεταξύ την ποιότητας του ύπνου και της ευεξίας μας. Ο ελλιπής ύπνος σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κάθε γνωστής ασθένειας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και το άγχος.
Και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Σύμφωνα με μία έρευνα από το RAND Corporation, σε μόνο 5 χώρες -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά- η έλλειψη ύπνου κοστίζει 680 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, το C.D.C. έχει διαπιστώσει ότι 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από έλλειψη ύπνου σε καθημερινή βάση και μια συνηθισμένη νύχτα, οι Αμερικανοί κοιμούνται 2 ώρες λιγότερο συγκριτικά με πριν από έναν αιώνα. Ακόμα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι καταναλωτές που δεν κοιμούνται επαρκώς πληρώνουν πάνω από 66 δισεκατομμύρια δολάρια για συσκευές και φάρμακα, ένας αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει τα 85 δις στο τέλος του 2021. Το National Geographic υπογραμμίζει ότι ξοδεύουμε περισσότερα από 411 δισεκατομμύρια δολάρια για αποκατάσταση ατυχημάτων και μειωμένη αποδοτικότητα που οφείλονται στην έλλειψη ύπνου.
Όλα οδηγούν στο γεγονός ότι ο ύπνος και η έλλειψή του αποτελούν μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας. Ναι, η γνώση ότι ο ύπνος είναι καλός για εμάς και ότι τον χρειαζόμαστε αυξάνεται. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι σαφές ότι δεν του δίνουμε την αξία που του αναλογεί, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά. Επίσης, υπάρχουν τόσες παρανοήσεις και λανθασμένες πληροφορίες γύρω από τον ύπνο που δυσχεραίνουν την επίλυση του προβλήματος. Ας ξεκαθαρίσουμε 3 βασικά σημεία:
Γεγονός: Χρειάζεσαι τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου
Παρόλο που το ¼ από εμάς κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, χρειαζόμαστε μεταξύ 7 και 10 ώρες, ανάλογα με την ηλικία μας.
Γεγονός: Σήκω από το κρεβάτι σου αν δεν μπορείς να κοιμηθείς μετά από 15 λεπτά
Είναι λογικό να επιλέγεις να στριφογυρνάς στο κρεβάτι μέχρι να καταφέρεις να κοιμηθείς. Αλλά όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, το να σηκωθείς είναι το κλειδί για να κοιμηθείς τελικά, αποφεύγοντας να δημιουργήσεις έναν επικίνδυνο συσχετισμό μεταξύ της αυπνιας και του κρεβατιού σου.
Γεγονός: Το ροχαλητό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα σοβαρού προβλήματος ύπνου
Παρόλο που το ροχαλητό είναι συνηθισμένο, δεν είναι πάντα μια ασήμαντη ενόχληση. Όταν είναι επίμονο και σταματά η αναπνοή σου επαναλαμβανόμενα, ίσως πάσχεις από υπνική άπνοια, ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Η υπνική άπνοια πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μειωθούν οι κίνδυνοι για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή, το άσθμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.