Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου
– Πώς θα κάνεις το παιδί σου να το καθιερώσει


Το παιδί, όπως και οι ενήλικες, χρειάζεται να πλένει τα δόντια του καθημερινά όχι μόνο για να έχει ένα καθαρό στόμα, αλλά διότι έτσι μειώνεται η άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες και μειώνεται ο κίνδυνος να χαλάσουν τα δόντια του. Γι’ αυτό γενικός κανόνας επιτάσσει βούρτσισμα των δοντιών 3 φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα.

Όσο είναι μικρό, όμως, δεν είναι εύκολο να του τα εξηγήσεις όλα αυτά και σίγουρα ένα «πλύνε τα δόντια σου γιατί θα χαλάσουν» δεν αρκεί για να το πείσεις, καθώς στην αληθινή ζωή ακόμα και μια απλή συνήθεια, όπως το πλύσιμο των δοντιών δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να καθιερωθεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις το στόχο αυτό είναι όχι με πίεση και φωνές, αλλά κάνοντας τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για το παιδί.

Για να καθιερωθεί η συνήθεια

– Άφησε το παιδί να διαλέξει την οδοντόβουρτσα που προτιμά από αυτές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του.

– Κάνε τη διαδικασία πιο εύκολη φροντίζοντας να υπάρχει στο μπάνιο ένα βοηθητικό σκαλάκι για να μπορεί να φτάνει το παιδί στο νιπτήρα και ένα πλαστικό ποτηράκι για να ξεπλένει το στόμα του.

– Μην φωνάζεις στο παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας να πλύνει τα δόντια του επιβάλλοντας τη συνήθεια σαν να είναι αγγαρεία.

– Καθιέρωσε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μαζί με το παιδί όσο είναι μικρό καθώς οι μικρές ηλικίες αγαπούν τη μίμηση.

– Δείξε του πώς να πλένει τα δόντια του. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές σε 3 διαφορετικές κατευθύνσεις. Επανάλαβε πολλές φορές το σωστό τρόπο να πλένει τα δόντια του μέσα από το ζωντανό σου παράδειγμα.

– Έκφρασε το θαυμασμό σου για τα καθαρά δόντια του παιδιού και βγάλε ακόμα και μια φωτογραφία αποθανατίζοντας το αστραφτερό του χαμόγελο.

– Στις πιο μικρές ηλικίες, δώσε έμφαση στην αρχή να καθιερωθεί από νωρίς ο κανόνας να ξεκινάει το παιδί με πλύσιμο δοντιών μόλις ξυπνήσει και πριν κοιμηθεί και σταδιακά μπορεί οι δύο φορές να γίνουν τρεις υιοθετώντας τη συνήθεια να πλένει τα δόντια του και μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Τι σου προτείνουμε;

Τη Luxurious Family Dental Care της Intermed

Είναι μια οδοντόπαστα καθημερινής χρήσης με φθόριο και ασβέστιο κατάλληλη για όλη την οικογένεια και για παιδάκια από 6 ετών και άνω! Προλαμβάνει και καταπολεμά την πλάκα, την τερηδόνα και την ουλίτιδα και χαρίζει δροσερή αναπνοή που διαρκεί σε μικρού και μεγάλους.

Author(s)

  • H συντακτική ομάδα του Thrive Global Greece προτείνει ιδέες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.