Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο διαρκούν οι κύκλοι στο ανθρώπινο σώμα.
-Για πόσο καιρό πρέπει να καταγράφεις την απόδοσή σου.


Υπάρχουν ώρες που αποδίδεις περισσότερο στην δουλειά σου και άλλες που δεν έχεις καμία όρεξη να εργαστείς και μετράς αντίστροφα μέχρι να φύγεις; Ξέρεις ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή αναφορικά με την παραγωγικότητά σου; Να συνδυάζεις τις πιο σημαντικές δουλειές σου, με τις πιο παραγωγικές σου ώρες.

Τι πρέπει να κάνεις; Να παρακολουθείς την ενέργεια, το κίνητρο και την προσοχή σου για να έχεις μία εικόνα του πότε, πού και πώς είσαι περισσότερο παραγωγικός. Ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ακούσεις το σώμα σου και να συνεργαστείς μαζί του- και όχι εις βάρος του.

Τα ζητήματα που αφορούν επίλυση προβλημάτων, που απαιτούν περίπλοκες σκέψεις και σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να τα προγραμματίσεις για την ώρα της ημέρας που έχεις την καλύτερη απόδοση, όταν δηλαδή είσαι σε εγρήγορση και έχεις μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Τα συνηθισμένα, ανούσια και λιγότερο πολύπλοκα θέματα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και όταν δεν είσαι πολύ συγκεντρωμένος.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με έρευνες, οι ώρες που δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου είναι εκείνες πριν το μεσημεριανό φαγητό.

Έχοντας αυτό στο μυαλό σου, μπορείς να αφιερώνεις τα πρωινά, που έχεις μεγαλύτερη ενέργεια, σε δουλειές που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση και να κάνεις μικρά διαλείμματα το απόγευμα, όταν η προσοχή σου έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα αναφορικά με την αποδοτικότητα, η ημέρα μας χαρακτηρίζεται από κύκλους οι οποίοι επηρεάζουν το πόσο παραγωγικοί είμαστε, αλλά και την εγρήγορσή μας. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι στο ανθρώπινο σώμα συντελούνται κύκλοι κάθε 90-120 λεπτά. Σε κάθε κύκλο ξεκινάμε από το χαμηλότερο σημείο της παραγωγικότητάς μας και καταλήγουμε στο υψηλότερο.

Μία ακόμα έρευνα ανακάλυψε πως είμαστε περισσότερο δημιουργικοί όταν είμαστε κουρασμένοι και πως η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι περισσότερο εμφανείς σε στιγμές κούρασης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει αποδειχτεί πως η κόπωση μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στο να βρούμε νέες λύσεις σε προβλήματα που ήδη έχουμε.

Δοκίμασε λοιπόν το εξής: σήμερα λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να βρεις μία λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Σκέψου διαφορετικά και δημιουργικά.

Κάνε το πείραμα των 10 σταδίων και βρες τους δικούς σου ρυθμούς 

Τα άτομα που εργάζονται με βάση τους ρυθμούς τους και όχι εις βάρος τους, αποδίδουν καλύτερα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τους ρυθμούς του σώματός σου και να κατανέμεις βάσει αυτών και την πολλή δουλειά αλλά και την χαλάρωση.  Έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός.

Αυτό βέβαια απαιτεί μεγάλη αυτογνωσία και μεγάλη προσήλωση.

Η μέθοδος που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις ημέρες σου βάσει της ενέργειάς σου και όχι του χρόνου σου:

1. Διάλεξε μία ημέρα και άρχισε να παρακολουθείς πώς περνάς τον χρόνο σου.

2. Περιόρισε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την ενέργειά σου- για παράδειγμα άλλαξε την ποσότητα καφεΐνης και μείωσε τα ξενύχτια.

3. Άρχισε να καταγράφεις τι μπορείς να καταφέρεις κάθε μία ώρα. Βαθμολόγησε το επίπεδά της ενέργειάς σου, των κινήτρων σου και εστίασε στην δουλειά σου.

4. Συνέχισε την καταγραφή για 3 εβδομάδες μέχρι να βρεις το δυνατό σου σημείο. Να θυμάσαι πως όσο μεγαλύτερη είναι η καταγραφή, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα σε βοηθήσει.

5. Αφιέρωσε μερικά λεπτά κάθε ημέρα και σκέψου την προηγούμενη. Υπάρχουν κάποια μοτίβα που επαναλαμβάνονται; Πότε έχεις μεγαλύτερη προσοχή; Πότε είναι μεγαλύτερη η ενέργειά σου και πότε μικρότερη; Όλα αυτά μπορούν να σου αποκαλύψουν πότε είσαι σε φόρμα και πότε χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.

6. Σημείωσε πώς περνάς την ώρα σου και κράτησε σημειώσεις για το πώς αισθάνεσαι. Να είσαι ειλικρινής. Κάποιες φορές θα συνειδητοποιήσεις πως είσαι σε φόρμα. Άλλες πάλι όχι. Ακόμα και αυτό όμως θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πότε είσαι παραγωγικός.

7. Οι καταγραφές σου ενδεχομένως να διαφέρουν μεταξύ τους, παρόλα αυτά θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις πως υπάρχουν κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

8. Θα ανακαλύψεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα αναφορικά με την παραγωγικότητά σου. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου με βάση τις δεξιότητες και τις υποχρεώσεις σου και γίνε ακόμα πιο παραγωγικός!

9. Δοκίμασε ένα συνδυασμό πραγμάτων κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα δοκίμασε να ξυπνάς νωρίτερα, αθλήσου και κάνε μεγαλύτερα διαλείμματα προκειμένου να δεις αν όλα αυτά επηρεάζουν τις πιο παραγωγικές σου ώρες. Επανάλαβε ότι θεωρείς ότι λειτουργεί.

10. Μόλις συνειδητοποιήσεις την πιο παραγωγική σου ώρα, κάνε μία ανακατανομή των δουλειών σου και βάλε τις πιο σημαντικές και εκείνες που απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση, τις ώρες που είσαι περισσότερο παραγωγικός και αντίστροφα.

Κάνε αυτό το πείραμα και δες ποια ώρα της ημέρας αποδίδεις καλύτερα. Και όταν την βρεις προστάτεψέ την όσο καλύτερα μπορείς και μην αφήσεις τίποτα να αποσπάσει την προσοχή και την παραγωγικότητά σου.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Τα Πρώτα 90 Λεπτά Κάθε Ημέρας Καθορίζουν Το Υπόλοιπό Της

Ο Χρόνος Είναι Χρήμα! 3 Συμβουλές Για Να Μην Τον Σπαταλάς