Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το «hygge», ο όρος των Δανών και το κλειδί της ευτυχίας τους.
-Πώς να το εντάξεις στην δική σου ρουτίνα.


Η Δανία έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο χαρούμενες χώρες για πάνω από 40 χρόνια συνεχόμενα. Σαν Αμερικανή που έχω παντρευτεί Δανό, πάντα μου άρεσε το πόσο ήρεμα και γαλήνια είναι τα παιδιά στην Δανία, σχεδόν από την φύση τους. Πείστηκα όταν είδα τα αποτελέσματα μελετών και σίγουρα, το ότι τα παιδιά εκεί είναι πιο χαρούμενα από ότι σε άλλες χώρες, έχει να κάνει και με τον τρόπο που τα μεγαλώνουν.

Όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου, ένιωθα ότι οι συμβουλές που μου έδιναν οι Δανοί φίλοι μου ήταν καλύτερες ακόμα και από αυτές που γράφουν ειδικά βιβλία για νέους γονείς.

Ένας από τους πυλώνες της κουλτούρας, που μου άλλαξε την ζωή ήταν το «hygge», όπως το έλεγαν εκεί, το οποίο είναι πλέον ένα μέρος και της δικής μας κουλτούρας. Η συγκεκριμένη λέξη μάλιστα, μπήκε και στα αγγλικά λεξικά το 2016, και έχει σαν ορισμό το να περνάς ποιοτικό χρόνο με αυτούς που αγαπάς.

Αν και πολλοί νομίζουν ότι το «hygge», είναι το να χαλαρώνεις με κεριά, τσάι και κουβέρτες, στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ παραπάνω. Για εμένα, είναι πιο πολύ κάτι ψυχολογικό παρά μια δραστηριότητα. Όταν μπαίνεις σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σαν να αφήνεις έξω από το σπίτι σου το παλτό και τα παπούτσια, εκείνα δηλαδή που σε βάραιναν. Σαν να αφήνεις εκτός το στρες, το άγχος και όλα όσα σου προκαλούν ανησυχία.

Ξεκινάς και νιώθεις παρών στην στιγμή, ότι είσαι πλήρως αφοσιωμένος στους αγαπημένους σου και στον χρόνο που περνάτε μαζί. Πρόσεξε: είναι ο χρόνος σας, όχι ο χρόνος σου.

Μπορεί να σου ακούγεται απλό, αλλά θέλει λίγο χρόνο μέχρι να σου γίνει συνήθεια. Παρακάτω θα βρεις 7 πράγματα που εγώ έμαθα και πώς τα εφάρμοσα στην ρουτίνα μου.

 1. Αποφάσισε πότε και πόση ώρες θες για να χαλαρώσεις. Το να ξέρεις πόσο χρόνο έχεις βοηθάει στο να είσαι απερίσπαστος.
 2. Άναψε κεριά αν είσαι στο σπίτι σου. Αυτό είναι το σήμα στο δικό μας σπίτι, ότι ξεκινάμε τον χρόνο μας.
 3. Απενεργοποίησε κινητά, tablets και όλες τις συσκευές τέτοιου είδους.
 4. Άσε τα δράματα εκτός σπιτιού. Αυτή η στιγμή, δεν είναι η κατάλληλη για να σκεφτείς τα προβλήματά σου, μιας και η λειτουργία του «hygge», έχει να κάνει με την χαλάρωση με τους αγαπημένους σου.
 5. Προσπάθησε να είσαι ευγνώμων για την οικογένειά σου, για εκείνους που σε αγαπούν.
 6. Τραγουδήστε όλοι μαζί ή παίξτε επιτραπέζια. Το να τραγουδάμε όλοι μαζί, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μας βοηθά ψυχολογικά. Μόλις σταματήσεις να νιώθεις περίεργα για αυτό, θα δεις και μόνος σου πόσο καλό σου κάνει.
 7. Θυμηθείτε αστείες ιστορίες και περιστατικά από το παρελθόν. Σίγουρα θα νιώθετε όλοι καλύτερα με αυτό.

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο μόνο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά το αξίζουν. Εγώ, δοκιμάζω να διαλογιστώ 10 λεπτά στο αμάξι πριν μπω στο σπίτι, ώστε να διώξω το βάρος της ημέρας. Μπορεί να μου πάρει και 20 λεπτά, αλλά στο τέλος νιώθω την διαφορά. Μπορεί η όλη διαδικασία του «hygge» να σου φαίνεται εύκολη αλλά θα δεις ότι θα σου πάρει χρόνο για να διώξεις το δράμα από την ζωή και το μυαλό σου.

Υπάρχουν τόσα άρθρα που μας έχουν κατακλύσει για το πόσο η θετική σκέψη και η αγάπη για τον εαυτό μας επιδρά θετικά. Προσωπικά, πιστεύω ότι το «hygge» είναι το επόμενο επίπεδο όλων αυτών. Είναι η αγάπη για εμάς, μετά το εγώ.

Διάβασε ακόμα:

3 Συνηθισμένα εμπόδια που αποτρέπουν την ευτυχία

Η Ευτυχία Κρύβεται Μέσα Σου

Author(s)

 • Jessica Joelle Alexander

  Συγγραφέας best seller, Ειδικός σε θέματα παιδιών

  H Jessica Joelle Alexander είναdι Δανή συγγραφέας και ειδικός σε θέματα παιδιών. Είναι επίσης διεθνής ομιλήτρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα έντυπα: TIME, Salon, The Atlantic, NY Times, Vanity Fair, NPR, Huffington Post, και the Greater Good Science Center Berkley.