Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αντιμετωπίζεις τις κρίσεις στον εργασιακό σου χώρο.
-Γιατί πρέπει να δίνεις προσοχή στην έννοια του χρόνου στη δουλειά σου.


Η ανέλιξη στον επαγγελματικό μίτο και η εξασφάλιση μιας εδραιωμενης θέσης σε αυτόν είναι ο απώτερος στόχος κάθε εργαζομένου. Ωστόσο, ο στίβος μάχης απαιτεί ένα άψογο προφίλ που θωρακίζεται με την υπευθυνότητα, την παραγωγικότητα, την ευστροφία, την προθυμία, την ευελιξία, την επικοινωνιακή διάθεση, την θετικότητα, την ποιοτική απόδοση, την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία. Πολλες φορές στην προσπάθεια να αποκρυσταλλώσουμε τις προαναφερθείσες «απαιτήσεις» στην ιδιάζουσα προσωπικότητά μας, διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα μας, εκστομίζουμε φράσεις που κάθε άλλο παρά το αποτέλεσμα αυτό επιφέρουν. O Todd Dewett, σε σχετική αναφορά του σε άρθρο του Linkedin υπογραμμίζει πέντε φράσεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει κάποιος στον εργασιακό του χώρο. Προς εμπλουτισμό του καταλόγου με τα dont’s, όπως θα έλεγε κανείς, εγώ θα σου παραθέσω ακόμα 6 φράσεις που φρόνιμο θα ήταν να αποφύγεις.

1.Αυτό δεν είναι η δουλειά μου 

Συχνά, η συνεργατικότητα είναι μια αρετή που επιστρατεύεται προς την επίτευξη ενός στόχου. Γι’ αυτό ίσως οι συνάδελφοι σου ζητήσουν τη συνδρομή σου σε κάποιο project, του οποίου η θεματική δεν έγκειται στις αρμοδιότητες σου. Αντί να αρνηθείς, μπορείς να προσφέρεις βοήθεια μέχρι το σημείο που το γνωστικό αντικείμενο σου είναι εφάμιλλο, λέγοντας «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», «Μέχρι εδώ γνωρίζω, από εδώ ίσως πρέπει να αναλάβει κάποιος αρμόδιος». 

2.Το δοκιμάσαμε αυτό ήδη 

Αρκετές είναι οι φορές που οι ιδέες σε μια ομάδα ανακυκλώνονται. είτε αυτούσιες είτε παραλλαγμένες. Ενδέχεται, μάλιστα, ορισμένες να έχουν πραγματωθεί και να έχουν αποτύχει ή να απορρίφθηκαν εξ αρχής. Δεν είναι ανάγκη να το τονίσεις αυτό επιτακτικά λέγοντας πως η ιδέα αυτή έχει ακουστεί ξανά και πως δεν απέφερε καρπούς. Μπορείς εναλλακτικά να τοποθετηθείς ως εξής: «Η ιδέα αυτή έχει προταθεί ξανά, η πρώτη υλοποίησή της δε μας ικανοποίησε επαρκώς, ωστόσο μπορούμε να την τροποποιήσουμε και να δοκιμάσουμε εκ νέου». 

3.Δεν υπάρχει ο απαραίτητος προϋπολογισμός 

Οι ελπιδοφόρες ιδέες συνήθως είναι και οι πλέον οικονομικά απαιτητικές. Σε μεγάλες εταιρίες που ο προϋπολογισμός είναι προσανατολισμένος προς διάθεση σε συγκεκριμένα projects, επιπλέον προτάσεις ενδέχεται να τον επιβαρύνουν. Αντί να αρνηθείς κατηγορηματικά την υλοποίηση τους, κάλλιστα δύνασαι να αξιοποιήσεις την εξής φράση: «Η πρόταση αυτή δε λήφθηκε εξ αρχής υπόψιν στον προϋπολογισμό μας, ωστόσο θα τροποποιήσουμε τον αρχικό και θα προσαρμόσουμε τις ιδέες ανάλογα». 

4.Στο είχα πει

Αυτή η φράση θυμίζει κάτι από μαμά και επίπληξη. Σίγουρα, αν έχεις μεγαλύτερη εμπειρία και προϋπηρεσία, είσαι σε θέση να γνωρίζεις τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα ρίσκα που θα πάρετε στη δουλειά ή να διαβλέπεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Δεν είναι απαραίτητο όμως στην αποτυχία να προσθέσεις βάρος. Επίλεξε να πεις: «Θα έπρεπε να υπολογίσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα, την επόμενη φορά θα προετοιμαστούμε καλύτερα»

5.Αυτό δε συντάσσεται με τη γραμμή πολιτικής 

Σαφώς και οι εταιρίες ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικαστικές οδούς προκειμένου να επιτύχουν λειτουργικότητα και αποδοτικότητα. Βέβαια, η αυστηρότητα αυτών ενδέχεται να καταστεί τροχοπέδη σε επικείμενες καινοτόμες και νεωτεριστικές ιδέες. Δε χρειάζεται να καταρρίψεις κάθε θέση που εναντιώνεται στην πολιτική της εταιρείας ή που δεν οριοθετείται απόλυτα βάσει αυτής. Προσπάθησε να ενθαρρύνεις τους συνεργάτες σου να υλοποιήσετε τις ιδέες αυτές είτε καθ όλον εξελιγμένες είτε εν μέρει. 

6.Θα το τελειώσω αύριο

Η υπευθυνότητα που θα σου ζητηθεί να επιδείξεις περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων που σου αναθέτουν σε καθημερινή βάση. Είναι αντιεπαγγελματική στάση να σου ζητηθεί να εκτελέσεις μια εργασία κι εσυ να την μεταθέσεις για την επόμενη μέρα. Θα μπορούσες να ασχοληθείς με αυτήν σε ένα πρώτο στάδιο και να την τελειοποιήσεις την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα. 

7.Σε ένα λεπτό το έχω έτοιμο 

Καμια από τις υποθέσεις που αναλαμβάνεις δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα σε εξήντα δευτερόλεπτα. Αυτό το ξέρεις κι εσύ και αυτός που σου την έχει αναθέσει. Έτσι, λέγοντας πως χρειάζεσαι μόνο αυτόν τον χρόνο υποβαθμίζεις ταυτόχρονα τη δουλειά σου και την ποιότητά της καθώς και τη σημαντική υποχρέωση που ανέλαβες. Προτίμησε να πεις: «Θα σας την παραδώσω αμέσως μόλις την ολοκληρώσω, το ταχύτερο δυνατό». 

8.Καταλάβατε τι θέλω να πω; 

Σε μια παρουσίαση ή πρόταση μιας ιδέας προσπάθησε να καταστήσεις το λόγο σου μεστό νοημάτων. Δε χρειάζεται να ρωτήσεις το κοινό αν κατανόησε τα όσα είπες. Με την ερώτηση αυτή αμέσως τους προδιαθέτεις αρνητικά για τη βαρύτητα των λόγων σου. Αν θες να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν ασαφή σημεία, θέσε την εξής ερώτηση: «Υπάρχει κάτι το οποίο θα θέλατε να διευκρινίσουμε;» 

9.Κανένα πρόβλημα

Πολλά προβλήματα προκύπτουν κατά τη συνεργασία μας με ανθρώπους, κατά τη σύλληψη, υλοποίηση και εκτέλεση μιας ιδέας. Μην τα αντιμετωπίσεις λέγοντας πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, στην ουσία, δεν το θεωρείς πρόβλημα. Γιατί αν δεν το θεωρείς πρόβλημα τότε γιατί να έρθεις σε αντιπαράθεση με την ομάδα σου; Προσπάθησε να μην εκμηδενίζεις τη σπουδαιότητα των γεγονότων, ούτε φυσικά να τα διογκώνεις. Αντικατάστησε το «κανένα πρόβλημα» με «προέκυψε κάτι που δεν επιθυμούσαμε, ας το διορθώσουμε και ας συνεχίσουμε».

10.Δεν φταίω εγώ 

Είναι η συνηθέστερη και ταχύτερη δικαιολογία που ο κάθε ένας από εμάς εκστομίζει όταν δεν θέλει να επωμιστεί το βάρος ενός λάθους. Μη γίνεσαι άμοιρος των ευθυνών σου. Αντιμετώπισε το μερίδιο ευθύνης που φέρεις και ανάλαβε δράση προς αποκατάσταση αυτής. Αντί να αποποιηθείς τις ευθύνες σου, ζήτα συγγνώμη συνειδητά και προχώρησε. 

11.Ίσως να είναι χαζή η ερώτηση μου 

Αυτή συνήθως την πρόταση τη λέμε, όταν ψυχολογικά δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον συνομιλητή, στον οποίο θα απευθύνουμε την ερώτηση. Και αυτό συμβαίνει, γιατί η χρονική στιγμή που επιλέξαμε να την τοποθετήσουμε είναι λανθασμένη και στην πραγματικότητα το γνωρίζουμε. Αντ’ αυτού προετοίμασε την ερώτησή σου, δόμησε τη σκέψη σου ανάλογα και αποτύπωσέ την σε ορθό λόγο. Τέλος, επίλεξε τον σωστό χρόνο τόσο για σένα, όσο και για τον ερωτηθέντα.  

Συνοψίζοντας τα όσα καταλογοποιήσαμε, συμπεραίνουμε πως ο εργασιακός χώρος χαρακτηρίζεται από έναν κώδικα ηθικής δεοντολογίας. Σαφώς και οι συνθήκες, υπό τις οποίες η πραγμάτωση των 11 αυτών συμπεριφορών, πρέπει να είναι οι ιδανικές. Κάτι το οποίο σπάνια συναντάμε. Ωστόσο, ο άνθρωπος ως ον κοινωνικόν, που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και διαμορφώνεται, αλλά και διαμορφώνει τις συνθήκες είναι σε θέση να πλάσει αυτόν τον ιδανικό εργασιακό χώρο ακολουθώντας μια από τις προτάσεις αυτές, κάθε φορά.

Διάβασε ακόμα:

3 Τρόποι Για Να Κερδίσεις Την Εμπιστοσύνη Της Ομάδας Σου

Ξέχνα Τους Στόχους. Υπάρχει Καλύτερη Μέθοδος Για Να Πετύχεις!

Author(s)

  • Η Φρέρια Παπαθανασίου είναι απόφοιτος του κλασικού τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Κατέχει το ανώτατο πτυχίο γλωσσομάθειας στα αγγλικά και στα γαλλικά. Ασχολείται, παράλληλα με τη διδασκαλία, και με τη Συμβουλευτική Μεθοδολογία Διαβάσματος, καθώς και τη Σχολική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Αρθρογραφεί για το προσωπικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο που διατηρεί και ασχολείται με τη μετάφραση, την επεξεργασία και την επιμέλεια φιλολογικών κειμένων.