Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει το παιδί σου να αποφεύγει το λιωμένο παγωτό.
-Τι πρέπει να προσέχεις στα αθλήματα του βουνού.


Ξέρεις ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι; Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί με τα σχολεία κλειστά, τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους και πολύ συχνά μάλιστα χωρίς επιτήρηση. Επομένως πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς για να μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους με ασφάλεια. Το Σωματείο “Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος”, που έχει σκοπό να συμβάλει στη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, σου λέει τι πρέπει να προσέξεις είτε επιλέξεις τις διακοπές στο βουνό είτε στη θάλασσα.

Συμβουλές για διακοπές στη θάλασσα

-Επειδή το κολύμπι σώζει ζωές, μάθε στο παιδί σου να κολυμπάει σωστά από μικρή ηλικία.

-Μην αφήνεις τα παιδιά σου κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.

-Μην αφήνεις το παιδί σου να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι. Να θυμάσαι ότι πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο του γεύμα.

-Μην βασίζεσαι σε φουσκωτά αντικείμενα για την ασφάλεια του παιδιού σου.

-Απόφυγε τα κύματα και τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα. Το κολύμπι γίνεται πολύ επικίνδυνο σε τέτοιες περιοχές.

-Βάλε στο παιδί σου σωσίβιο αν κάνει θαλάσσια αθλήματα ή αν βρίσκεται πάνω σε φουσκωτό.

-Μάθε στο παιδί σου να μην κάνει βουτιές αν δεν σιγουρεύεται πρώτα ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

-Εξήγησέ του πως πρέπει να αποφεύγει τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως οι πατητές ή το κράτημα της αναπνοής γιατί μπορεί εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.

-Φόρεσε στο παιδί σου πάντα καπέλο και μία άσπρη μπλούζα και βάλ΄του αντηλιακό. Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος και καλό είναι να τον αποφεύγεις τις μεσημεριανές ώρες.

-Μάθε στο παιδί σου να αποφεύγει τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης.

Συμβουλές για διακοπές στο βουνό

-Φόρεσε στο παιδί σου το κατάλληλο ντύσιμο και χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό σε όλα τα αθλήματα του βουνού: στην πεζοπορία κατάλληλα παπούτσια και καπέλο, στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και κατάλληλα παπούτσια και στο rafting σωσίβιο και κράνος.

-Μάθε στο παιδί σου να αναγνωρίζει τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής, αλλά και πώς να αποφεύγει ατυχήματα που προέρχονται από αυτά: να μην περπατάει σε ψηλά χόρτα και αν το κάνει να κάνει θόρυβο για να απομακρύνει τα φίδια που ίσως κρύβονται εκεί και να μην βάζει τα χέρια του σε χαραμάδες ή κάτω από πέτρες.

-Εξήγησε στο παιδί σου ότι πολλές φορές τα ζώα γίνονται επικίνδυνα αν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή, το σπίτι, ακόμα και το αφεντικό τους. Μάθε στο παιδί σου να τα σέβεται.

-Βεβαιώσου ότι το παιδί βρίσκεται μακριά από ποτάμι, πηγάδι ή στέρνες. Αν βρίσκεστε κοντά σε ένα από αυτά, εξήγησέ του την επικινδυνότητά τους και απότρεψέ το να παίζει κοντά σε αυτά.

-Απομάκρυνε το παιδί από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια.

-Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή – όπως για παράδειγμα μανιτάρια. Σε αντίθετη περίπτωση, μάθε στο παιδί σου να τα αναγνωρίζει και να μην τα αγγίζει.

-Πρόσεχε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Μάθε στο παιδί σου να μη στέκεται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και εξήγησέ του ότι δεν πρέπει να κολυμπάει όταν πέφτουν κεραυνοί.

Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους. Είναι όμως τόσο απλά που πολλές φορές τα παραβλέπεις, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί κάτι σε εσένα και το παιδί σου κι έτσι επαναπαύεσαι με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα. Προστάτεψε λοιπόν το παιδί σου όσο καλύτερα μπορείς και περάστε ένα υπέροχο καλοκαίρι με ασφάλεια!

Διάβασε ακόμα:

Ανεύθυνα Παιδιά = Υπερπροστατευτικοί Γονείς;

Προκαλούν Οι Οθόνες Μυωπία Στα Παιδιά;