Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και αρκετοί / αρκετές από εσάς έχετε κάνει τις πρώτες εξορμήσεις στην εξοχή, αναζητώντας λίγη ξεκούραση και χαλάρωση, αποχαιρετώντας την ένταση και το σφιχτά deadlines του χειμώνα…

Για κάποιους και κάποιες όμως το καλοκαίρι και πολύ περισσότερο ο Σεπτέμβριος που ακολουθεί, σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα, είναι η «νέα πρωτοχρονιά» κατάλοιπο ενδεχομένως από τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια που κάθε Σεπτέμβριο ξεκινούσε το «νέο ακαδημαϊκό έτος».

Με τον φετινό Σεπτέμβριο να καταφθάνει σε λιγότερο από 60 ημέρες, όντας μέσα στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που έστω και για λίγες ημέρες θα πέσουν οι ρυθμοί και θα χαλαρώσουμε, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν μίνι απολογισμό και εάν χρειαστεί κάποια αναδιοργάνωση για το «από εδώ και πέρα». 

Εκμεταλλευτείτε την αίσθηση ενθουσιασμού και ανανέωσης που χαρίζει το καλοκαίρι, ακολουθείστε τα tipsπου μοιραζόμαστε μαζί σας και ετοιμαστείτε  για νέες προκλήσεις που θα σας οδηγήσουν στην πραγματοποίηση των δικών σας επιθυμιών!

Tip #1 – Γιορτάστε τις επιτυχίες σας

Ανατρέξτε στο τι έχετε καταφέρει από την αρχή της χρονιάς, ακόμα και αν δεν έχει επιτευχθεί πλήρως ο στόχος σας. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας την επιτυχία του και…γιορτάστε τη!

Tip #2 – Αναθεωρήστε τους προσωπικούς σας στόχους 

Σε σχέση με αυτά που θα θέλατε να έχετε πραγματοποιήσει, σκεφτείτε τι πήγε καλά μέχρι στιγμής, τι θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα, τι θα κάνατε διαφορετικά. Εντοπίστε τυχόν κενά και καθυστερήσεις και καταγράψτε  πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.

Tip #3 – Αν χρειαστεί θέστε νέους στόχους

Μετά από μια ανασκόπηση και αναθεώρηση ίσως προκύψουν νέοι στόχοι που θα σας οδηγήσουν ακόμα πιο κοντά στα «θέλω» σας. Μη διστάσετε να τους θέσετε αρκεί να είναι ρεαλιστικοί, επιτεύξιμοι και χρονικά προσδιορισμένοι ώστε να μπορείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε ανασκόπηση και «καλιμπράρισμα»  εφόσον απαιτείται.

Tip #4 – Ώρα για οργάνωση και πλάνο

Όσο και αν για κάποιους και κάποιες η έννοια της «οργάνωσης» δεν είναι συμβατή με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σας, στην προσπάθεια επίτευξης προσωπικών μας στόχων είναι η «οργάνωση» λέξη κλειδί. Σπάστε το στόχο σας σε μικρότερους στόχους & βήματα, καταγράψτε το πώς και το πότε, καταγράψτε κινήσεις που πρέπει να κάνετε και ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Εάν είστε οπτικοί τύποι η καταγραφή των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν θα σας βοηθήσει στο να τις συνειδητοποιήσετε και να τις οργανώστε ακόμα καλύτερα

Tip #5 – Διαχείριση Χρόνου

Εάν στο tip#2 διαπιστώσατε χρονοκλέφτες στην καθημερινότητά σας, δηλαδή ανθρώπους, καταστάσεις ή συνήθειες που σας κάνουν συστηματικά να χάνετε χρόνο ήρθε η στιγμή να το αποδεχτείτε και να τους περιορίσετε, εξασφαλίζοντας χρόνο για να αφιερώσετε στην επίτευξη του προσωπικού σας στόχου, στη διασκέδασή σας ή απλά στην ξεκούρασή σας

Tip #6 – Αναζητήστε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ο Σεπτέμβριος ταυτίζεται με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και είναι χρυσή εποχή για την έναρξη παρακολούθησης κάποιου σεμιναρίου ή μαθήματος. Δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται με την εργασία σας. Μπορεί να είναι μια ξένη γλώσσα, ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης, μαθήματα γιόγκα ή κάποια εκπαίδευση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ό,τι κι αν επιλέξετε υπάρχει αρκετή προσφορά στην αγορά για να σας ικανοποιήσει και να σας κρατήσει το ενδιαφέρον 

Tip #7 – Ευεξία, αυτοφροντίδα και καλύτερη ποιότητα ζωής

Στόχοι για καλύτερη διατροφή, περισσότερη γυμναστική και άσκηση, καλύτερη ποιότητα ζωής, ανανέωση σπιτιού, οργάνωση ενός ταξιδιού είναι διαχρονικοί και πολύτιμοι! Μας κρατούν πάντα σε εγρήγορση, σε θετική διάθεση και μας χαρίζουν τη γλυκιά προσμονή της επίτευξης

Tip #8 – Εξελιχθείτε επαγγελματικά

Αν σκέφτεστε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα, είστε στο σωστό timing! Αποφασίστε την κατεύθυνση που θέλετε μέσα στο καλοκαίρι και ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να κάνετε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον / την manager σας, να συζητήσετε τις επαγγελματικές σας επιθυμίες και να προγραμματίστε τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα. Εάν αναζητάτε νέα εργασία,  ο Σεπτέμβριος και ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά οι μήνες που δημοσιεύονται οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Ό,τι και να κάνετε φέτος το καλοκαίρι, όπου και να πάτε, για όσο διάστημα και αν είναι αυτό διαβάστε ένα ωραίο βιβλίο, επισκεφτείτε ένα μουσείο, κάντε μια ωραία εκδρομή στη φύση και βρείτε χρόνο να θέσετε τους δικούς σας προσωπικούς στόχους που θα σας γεμίσουν χαρά και ικανοποίηση! 

Καλό καλοκαίρι!

Author(s)

  • Βίκη Χαρίτου

    HR Development Senior Professional | Business, Career & NLP Coach

    Η Βίκη Χαρίτου ξεκίνησε να εργάζεται από το 1998, μόλις ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία. Μετά από 9 έτη εργασίας στον τραπεζικό χώρο, συνειδητοποίησε ότι αυτό που την έκανε πολύ πιο παραγωγική κι ευτυχισμένη ήταν η ενασχόλησή της με τους ανθρώπους και την ανάπτυξή τους. Από το 2007 που μεταφέρθηκε στο τμήμα HR έως σήμερα, ασχολείται με θέματα Training & Development. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα προγράμματα σε Executive Coaching & Organizational Behaviour, Θετική Ψυχολογία, Επαγγελματικό προσανατολισμό ενώ κατέχει NLP Practicioner Certification από το Santa Cruz University California. Συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα coaching, mentoring κι ενδυνάμωσης γυναικών. Μέσα στα χρόνια αυτά, έγινε 2 φορές μητέρα, χρειάστηκε να επανασυστηθεί στην αγορά εργασίας μετά από μερική αποχή λόγω μητρότητας, ρίσκαρε αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία. Ήταν όμως μία δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και τις ικανότητές της, να πιστέψει σε εκείνη και να μπορεί να αντλεί ικανοποίηση κι ευτυχία μέσα από αυτό που καλείται καθημερινά να κάνει.