Συμβουλή #43: Καλλιέργησε Την Ευγνωμοσύνη Σου

Πολύ συχνά κάνεις το εξής: θεωρείς τα πάντα δεδομένα, στενοχωριέσαι και παραπονιέσαι επειδή τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήθελες ή επειδή θα έπρεπε να είναι διαφορετικά. Ανησυχείς, κατηγορείς και απαιτείς. Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι ότι για μία ακόμη φορά ξεχνάς το πολύτιμο κλειδί της ευτυχίας σου: την ευγνωμοσύνη. Εκείνη που σε βοηθάει να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα σε κάθε τομέα. Εκείνη που μπορεί να σε κάνει να αντιμετωπίσεις κάθε εμπόδιο, πρόβλημα και δοκιμασία. Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να την καλλιεργείς και να την εκφράζεις;

Μπορείς να κάνεις τα εξής:

1.Διάλεξε μία ημέρα που θα αποφασίσεις να την ξοδέψεις λέγοντας “ευχαριστώ” – ακόμα και αν δεν το νιώθεις 100%. Πες ευχαριστώ τον εαυτό σου, τους γύρω σου, στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον δρόμο σου, στα χαρίσματά σου και τις σχέσεις σου. Παρατήρησε πόσο καλύτερα αισθάνεσαι το ίδιο βράδυ.

2.Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να παραπονιέται, προσπάθησε να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όλα τα μικρά πράγματα που γεμίζουν τη ζωή σου, αλλά και για όλα τα ανεπιθύμητα που δεν σου έχουν συμβεί. Θα διαπιστώσεις πως ίσως παρατηρήσεις πράγματα που δεν είχες προσέξει μέχρι τώρα.

3.Φτιάξε μία λίστα με όλα αυτά για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη, αλλά και όλα όσα θεωρείς δεδομένα. Διάβασε, ξαναδιάβασε και συνειδητοποίησέ τα. Δεν πρέπει να θεωρείς τίποτα και κανέναν δεδομένο. Η ζωή σου τρέχει και οι αλλαγές είναι πάντα στο πρόγραμμα. Το θέμα είναι να μπορείς να βρεις τον τρόπο να τις διαχειριστείς.

 

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.