Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει το παιδί σου να φοράει ανοιχτόχρωμα ρούχα.
– Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με την υπερπροστασία.


Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως και από άλλους παράγοντες, όπως η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους νόμους και στις συμβουλές των ενηλίκων και η γοητεία της περιπέτειας, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο. 

Και επειδή ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους το περνούν στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων, συμβαίνει εκεί καθώς και κατά την μεταφορά τους προς και από τους χώρους του σχολείου. Επομένως τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε τώρα που ανοίγουν τα σχολεία; Το Σωματείο “Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος”, που έχει σκοπό να συμβάλει στη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, σου λέει τι πρέπει να κάνεις.

Συμβουλές για ασφάλεια από και προς το σχολείο

-Από την προσχολική ηλικία, πρέπει να μάθεις στο παιδί σου τη σωστή οδική συμπεριφορά. Πρέπει όμως να έχεις υπόψη σου, ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών, δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα, τα όσα έχουν μάθει. Για το λόγο αυτό, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου. 

-Να κρατάς πάντα τα μικρά παιδιά από το χέρι και τα έχεις από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Και μη ξεχνάς ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, για αυτό πρέπει να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

-Εφόσον πηγαίνεις τα παιδιά στο σχολείο με το αυτοκίνητο, πρέπει να τους μάθεις να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, δεμένα με τον σωστό τρόπο. Πρέπει επίσης να τους μάθεις να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου, αλλά και να τους εξηγήσεις ότι δεν θα πρέπει να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου γιατί εάν κάνουν κάτι τέτοιο ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι μεγάλος. 

-Στην περίπτωση που τα παιδιά πηγαίνουν με σχολικό λεωφορείο, πρέπει το ίδιο το σχολείο, αλλά και εσύ, να τους εξηγήσεις γιατί πρέπει και εκεί να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο.

-Τα παιδιά που πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

-Στην έξοδο όλων των σχολείων, πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα, ώστε τα παιδιά να μη μπορούν να βγουν απευθείας στο δρόμο.

-Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο σχολικός τροχονόμος στην πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων. Αρμοδιότητά του είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, με στόχο την ασφαλή διέλευση αυτών. Προκειμένου, όμως, οι οδηγίες του σχολικού τροχονόμου να επιτελούν τον σκοπό τους θα πρέπει αφενός εσύ να εξηγήσεις στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

-Όλα τα σχολεία πρέπει συνεχώς να ελέγχουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που στεγάζουν. Σε αυτό μπορείς να βοηθήσεις και εσύ με σωστές παρατηρήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις. Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχουν στους χώρους του σχολείου σκουριασμένα ή αιχμηρά αντικείμενα στα οποία τα παιδιά θα μπορούσαν να χτυπήσουν.

-Αν το σχολείο διαθέτει παιδική χαρά ή γυμναστήριο, πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος, ώστε τα υλικά και ο περιβάλλων χώρος, να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πρέπει επίσης, τα παιδιά να ενημερώνονται για τον σωστό τρόπο χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού από τους γυμναστές του σχολείου.

Να θυμάσαι!

Όσο σημαντική είναι, για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, η υποδομή που παρέχεται από τους ενήλικες, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά από την πιο μικρή ηλικία, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αυτοπροστατεύονται. Μην το παρακάνεις όμως με την υπερπροστασία, γιατί μπορεί εύκολα να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διάβασε ακόμα:

Ποιοτικός Χρόνος Με Το Παιδί Μόλις Γυρίσεις Από Τη Δουλειά. Πώς Θα Το Καταφέρεις!

Πώς Να Διδάξεις Στο Παιδί Σου Την Ευγνωμοσύνη Για Τον Δάσκαλό Του