Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα στραβά στη ζωή σου είναι απλά τυχαία γεγονότα.
-Πώς θα αλλάξει η τύχη σου αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.


Είναι φορές που σκέφτεσαι ότι ίσως να έχεις γίνει ο σάκος του μποξ για το σύμπαν; Ότι όλα σου πάνε στραβά; Ότι τίποτα καλό ποτέ δεν σου συμβαίνει;

Ισχύει όμως όντως κάτι τέτοιο; Όχι. Απλά πιθανότατα αισθάνεσαι έτσι. Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξεις και να αντιμετωπίσεις αυτό που μέχρι σήμερα ορίζεις ως κακοτυχία; Ακολούθησε τα 3 βήματα που θα διαβάσεις παρακάτω και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις.

Βήμα 1ο: Συνειδητοποίησε πως εσύ καθορίζεις την τύχη σου

Είναι ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις πως ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου οφείλεται στη μοίρα, στον αρνητισμό των άλλων ανθρώπων, στην τύχη ή σε κάτι άλλο πέραν του ίδιου του εαυτού σου. Στην ψυχολογία, αυτή η πεποίθηση ονομάζεται «εξωτερική θέση ελέγχου». Αποτελεί ένα είδος πεποίθησης, που κάνει τον άνθρωπο να πιστεύει ότι είναι έρμαιο της μοίρας και δεν μπορεί να αλλάξει σχεδόν τίποτα στη ζωή του. Όταν κάποιος έχει αυτή τη στάση ζωής, είτε ευελπιστεί ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες καταφεύγοντας σε δεισιδαιμονίες, είτε γίνεται παθητικός σε ό,τι του συμβαίνει, κάνει ασταμάτητα παράπονα για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή του. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι οτιδήποτε τους συμβαίνει εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους. Όταν αντιμετωπίζουν για παράδειγμα αλλαγές, δεν αναλύουν την κατάσταση, αλλά βάζουν τα δυνατά τους για να ανταποκριθούν σ’ αυτή. Αυτή η στάση ζωής τους καθιστά ενεργητικούς και ετοιμοπόλεμους στο να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αναζητούν τις λύσεις και προσπαθούν να βελτιώσουν κάθε κατάσταση προκειμένου να προσεγγίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκέψου λοιπόν. Τι θα ήταν καλύτερα για σένα; Να ανήκεις στους πρώτους ή στους δεύτερους;

Βήμα 2ο: Σκέψου πως σε ό,τι δίνεις πολλή σημασία, μεγεθύνεται στο νου σου

Αν εστιάζεις συνέχεια στο να αναλύεις τις ατυχίες της ζωής σου και να σκέφτεσαι συνέχεια ότι όλα θα σου πάνε στραβά, τότε όντως όλα θα σου φαίνονται μαύρα. Με αυτόν τον τρόπο θεώρησης, πολύ γρήγορα και εύκολα θα πειστείς ότι τα πάντα είναι στραβά ή εναντίον σου, τόσο που θα ανακαλύπτεις ολοένα και περισσότερες καταστάσεις που θα σου αποδεικνύουν ότι πράγματι έτσι είναι. Στην κοινωνιολογία, αυτή η κατάσταση ονομάζεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Με λίγα και απλά λόγια, όταν δίνεις έναν εσφαλμένο ορισμό σε μία κατάσταση, τότε προκαλείται μια νέα συμπεριφορά που με τη σειρά της οδηγεί στο να πραγματοποιηθεί η αρχικά εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης. Αν συνεχίζεις να έχεις τέτοια στάση, είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια, πεπεισμένος ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να βελτιώσεις το μέλλον σου. Κι όμως. Χαμένοι είναι όλοι όσοι νομίζουν ότι θα αποτύχουν, πριν καν ξεκινήσουν, διότι είναι σίγουροι ότι η κακή τους τύχη θα μπει εμπόδιο σε ό,τι κάνουν.

Βήμα 3ο: Εστίασε στον τελικό προορισμό κι όχι στα εμπόδια

Αυτό που έχει σημασία είναι πού θα εστιάσεις την προσοχή σου. Εστιάζοντας εκεί που θες να πας – και όχι στα πιθανά εμπόδια – σταδιακά θα απομακρυνθούν οι αρνητικές σκέψεις. Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να συνειδητοποιήσεις πως ό,τι συμβαίνει εξαρτάται από σένα αποκλειστικά. Η «μοίρα» σου εξαρτάται από τις επιλογές που κάνεις. Όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως γίνεται συχνά, προσπάθησε να τα εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Αν δεις την κατάσταση από κάποια απόσταση, τότε καταλαβαίνεις πως τα τυχαία συμβάντα είναι όντως… τυχαία. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, όπως και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Άρα, όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες στην κακοτυχία. Αυτό που διαφέρει στους ανθρώπους είναι ο τρόπος που ανταποκρίνονται. Γι’ αυτό μην ξεχνάς ποτέ ότι η τύχη σου είναι αυτό που επιλέγεις να είσαι.

 

Μάθε περισσότερα στο counselingvibes.wixsite.com

Διάβασε ακόμα:

Οι 20 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου Πριν Πάρεις Μια Σοβαρή Απόφαση

3 Ερωτήσεις Κλειδιά Για Να Ξεκινήσεις Θετικά Τη Νέα Χρονιά

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .