Είναι αδιαμφησβήτητο πως την τελευταία χρονιά έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής όλων των Ελλήνων, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η διατροφή αλλά και η άσκηση πολλών. Από τη μία, λόγω του εγκλεισμού έχουν επιβαρυνθεί οι διατροφικές συνήθειες και έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα, όμως, από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη διατροφή τους αλλά και να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους.

Οι περισσότεροι προσπαθούν να κρατήσουν τη φυσική τους κατάσταση με γυμναστική στο σπίτι, τρέξιμο αλλά και με ασκήσεις στην ύπαιθρο τώρα που «ανοίγει» ο καιρός.

Έτσι, συνηθισμένη απορία αποτελεί το γεύμα πριν από την προπόνηση, αλλά και το είδος των ροφημάτων που βελτιώνουν την αθλητική απόδοση. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς, σου έχουμε την απάντηση: στιγμιαίος καφές! Αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα πριν από την άσκηση.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μιας κούπας ή ποτηριού στιγμιαίου καφέ πριν από την άσκηση:

1. Αυξάνει την αθλητική απόδοση & ενισχύει την αντοχή

Έχει αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης πριν από την άσκηση και την αύξηση της αθλητικής απόδοσης.

Συγκεκριμένα η καφεΐνη προσφέρει «ισχυρή εργογενετική ενίσχυση» και σε βοηθά να “προπονηθείς σε μεγαλύτερη ισχύ ή/και να προπονηθείς περισσότερη ώρα” μετά την κατανάλωση καφεΐνης.

Ακόμα, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερους χρόνους στην αερόβια προπόνηση σου και στο τρέξιμο.

Τέλος, ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει την διάρκεια της αντιληπτής άσκησης γεγονός που μπορεί να κάνει τις προπονήσεις σου να αισθάνονται ευκολότερες!

2. Μειώνει τον πόνο των μυών

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν καφέ πριν από την άσκηση αντιμετώπισαν λιγότερους πόνους στους μύες κατά τη διάρκεια της προπόνηση συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωσαν.

Το καλύτερο; Μπορείς να ολοκληρώσεις περισσότερες επαναλήψεις σε υψηλότερη αντίσταση κατά τη διάρκεια της προπόνησης σου με βάρη, και να έχεις περισσότερη ταχύτητα κατά τη διάρκεια των αερόβιων προπονήσεών σου!

3. Επιταχύνει την απώλεια λίπους

Ίσως το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση καφέ πριν την προπόνηση σου, είναι οι λιποδιαλυτικές του ιδιότητες.

Ο στιγμιαίος καφές όταν καταναλώνεται πριν την άσκηση, μπορεί να διεγείρει την καύση λίπους, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας αντί για γλυκογόνο.

Τέλος, η καφεΐνη και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης, οδηγώντας σας σε συνολικά μικρότερη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχεις είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου), την κρέμα γάλακτος (1 κ.γλ.: 50 kcal & 5g λιπαρά), το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).

Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (2 ποτήρια ή κούπες) αποτελεί τον σύμμαχο σου στις καθημερινές σου προπονήσεις, είτε αυτές γίνονται στο σπίτι ή σύντομα σε κάποιο γυμναστήριο.

Αρχική δημοσίευση από τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε μέχρι ποια ώρα μπορείς να πίνεις καφέ 

10 φρούτα για “χτίσιμο” μυών! 

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.