Συμβουλή #11: Άφησε Πίσω Σου Το Παρελθόν 

Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν και τα παιδικά σου χρόνια, σου έρχονται στο μυαλό χαρούμενες και γλυκές αναμνήσεις. Κάποιες φορές όμως σκέφτεσαι και πιο στενάχωρες στιγμές και ο πόνος, η θλίψη, ακόμα και ανεπούλωτα τραύματα σε κατακλύζουν. Ό,τι και αν κουβαλάς μέσα σου, θα πρέπει να βρεις τη δύναμη και το κουράγιο να το αναλύσεις, να καταλάβεις αν και πώς σε έχει επηρεάσει, να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις παρακάτω. Είναι απαραίτητο για την εξέλιξή σου.

Ήρθε η στιγμή που πρέπει να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν και να το ξεπεράσεις γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και να διαμορφώσεις τον εαυτό σου. Και ξέρεις κάτι; Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν φταις απαραίτητα εσύ για τα λάθη του παρελθόντος, εσύ όμως έχεις την ευθύνη να γιατρέψεις τις πληγές σου. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά πρέπει να δεις τι να κρατήσεις και τι να διαγράψεις, για να μπορέσεις να ζήσεις τη δική σου ιστορία και να διαμορφώσεις την ζωή σου.

Εμείς σου προτείνουμε 4 μικρά βήματα:

– Κλείσε τα μάτια και κάνε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Σκέψου τα σχολικά σου χρόνια, τη σχέση σου με τους συμμαθητές σου, τους φίλους σου, την πρώτη σου αγάπη, τους γονείς σου και άφησε όλα τα συναισθήματα να σε κατακλύσουν.

– Υπάρχει κάποιος τομέας της ζωής σου που σε πονάει και χρειάζεται να ξεπεράσεις; Υπάρχει κάποιο άτομο που πρέπει να συγχωρήσεις; Αν ναι, τι περιμένεις; Κάντο.

– Τώρα ήρθε η στιγμή για τις θετικές στιγμές. Σκέψου όλα εκείνα, για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Ψάξε τη θετική πλευρά σε κάθε δυσκολία και αντιμετώπισε κάθε πρόβλημα σαν ένα μάθημα ζωής. Μπορείς να το κάνεις!

– Άνοιξε τα μάτια σου και επίστρεψε στο παρόν. Σκέψου ότι έχεις τη δύναμη να ξεπεράσεις τα προβλήματα του παρελθόντος και είσαι έτοιμος να συγχωρήσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου και να ξαναγράψεις το παρόν όπως εσύ το θέλεις.

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.