Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό παιδιών υποφέρει από ημικρανία.
-Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο σε κάθε τάξη.


Το ακούς να σου διαμαρτύρεται συχνά πυκνά ότι πονάει το κεφάλι του. Και παρόλο που του βάζεις θερμόμετρο το οποίο δείχνει φυσιολογική θερμοκρασία εκείνο δυσκολεύεται να διαβάσει ή να συγκεντρωθεί στο σχολείο γιατί το κεφαλάκι του πονάει. Το πιθανότερο όμως είναι το εξής: δεν υποψιάζεται καν ότι το παιδί σου μπορεί να έχει ημικρανίες.

Η ημικρανία δεν εκδηλώνεται μόνο τους μεγάλους

Η κοινή αντίληψη για την ημικρανία είναι ότι αφορά απλά σε έναν έντονο πονοκέφαλο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση που χρήζει εξειδικευμένης θεραπείας. Πρόκειται για μια εξουθενωτική νευρολογική νόσο που σχετίζεται συνήθως με δυνατή κεφαλαλγία, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, με την συντριπτική πλειοψηφία όμως, σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 92,45%, να αφορά τις γυναίκες. Το ήξερες όμως ότι μπορεί να εκδηλώνεται και στα παιδιά;

Τι δείχνει νέα έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, η ημικρανία υπάρχει και στην παιδική ηλικία.

Ο Νευρολόγος και Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Μανώλης Δερμιτζάκης, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Συλλόγου αναφέρει ότι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το 5% των παιδιών πάσχει από ημικρανία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σχολική τάξη υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί με ημικρανία. Ο γιατρός τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λάθος χειρισμός στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, και όπως έδειξε και η έρευνα, 1 στους 3 ημικρανικούς «αρκείται» στην κατάχρηση απλά παυσίπονων, που βέβαια μακροπρόθεσμα επιδεινώνει την ημικρανία του και την γενική κατάσταση της υγείας του.

Στην πραγματικότητα χρειάζεται να γίνει εντοπισμός και σωστή διάγνωση του προβλήματος ακόμα και στην περίπτωση των παιδιών και σωστή θεραπευτική προσέγγιση. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σύλλογος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πασχόντων αλλά και της ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας, έχει προγραμματίσει ποικίλες δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση των πασχόντων κάθε ηλικίας και για τη σωστή διάγνωση της νόσου αλλά και τις υπάρχουσες και νεότερες διαθέσιμες θεραπείες.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kefalalgies.gr και στην σελίδα του Συλλόγου στο Facebook

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Ειδικός Σου Λέει Πώς Θα Αποφύγεις Τον Πονοκέφαλο Στο Γραφείο

Tι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί Όταν Έχει Ίωση;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.