Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο φύλο υποφέρει περισσότερο από ημικρανίες.
-Ποιες τροφές να αποφεύγεις αν πάσχεις από ημικρανίες.


Μια πολύ συνηθισμένη αιτία που μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά σου, να σε κρατήσει ακόμα και μακριά από το γραφείο και να πλήξει αρνητικά την ποιότητά της ζωής σου είναι η ημικρανία. Οι ημικρανίες είναι μία από πιο συνηθισμένες παθήσεις για άντρες και γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα περίπου το 43% του γυναικείου πληθυσμού και το 18% του αντρικού υποφέρουν από ημικρανίες οι οποίες μπορούν να πυροδοτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως έλλειψη ύπνου, πολλές ώρες ύπνου, ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες, στρες, φωτοευαισθησία και φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με το American Headache Society η εμφάνιση της ημικρανίας οφείλεται και σε γενετική προδιάθεση. Περίπου το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την πάθηση έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με τα ίδια συμπτώματα.

Περίπου το 43% του γυναικείου πληθυσμού και το 18% του αντρικού υποφέρουν από ημικρανίες. 

Εκτός όμως από τους παράγοντες που αναφέρονται, σε κάποιο βαθμό φαίνεται ότι παίζει ρόλο και η διατροφή. Όχι μόνο σε επίπεδο τροφών αλλά και διατροφικών συνηθειών. Υπάρχουν φυσικά συστατικά τροφίμων που επηρεάζουν την εμφάνιση της ημικρανίας και γι’ αυτό συνίσταται η μειωμένη κατανάλωση τους ή πλήρη αποφυγή.

Ποια είναι αυτά;

– Τροφές και ροφημάτα που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτες, τσάι, καφές.

– Τροφές που περιέχουν τυραμίνη, όπως ξηροί καρποί, σοκολάτα, παλαιωμένα ώριμα τυριά, μαγιά, μπύρα, κόκκινο κρασί, μπανάνα, φασόλια κ.α.).

– Τροφές που περιέχουν ισταμίνη, όπως κόκκινο και λευκό κρασί, μπύρα, σαμπάνια, τυριά (τσένταρ, ελβετικό τυρί, camembert, παρμεζάνα, έμενταλ).

– Τροφές που εμπεριέχουν φαινυλαιθυλαμίνη, όπως η σοκολάτα.

– Άλλα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για τις ημικρανίες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρεμμύδι και η μαγιά.

 

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει σε διατροφικό επίπεδο

– Η κατανάλωση πολλών και μικρών γευμάτων. Γενικά καλό είναι να αποφεύγεις να μένεις νηστικός για παραπάνω από 3 ώρες.

– Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι και εμπλουτισμένα δημητριακά.

– Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με τις ημικρανίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και λήψη συμπληρώματος κιτρικού μαγνησίου.

– Η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα για την σωστή ενυδάτωση.

– Η αποφυγή της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

– Τέλος να θυμάσαι ότι σοβαρές κεφαλαλγίες μπορεί να προκληθούν μετά την κατανάλωση πολύ κρύων ροφημάτων ή φαγητών (π.χ. παγωτό). Γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου. 

Μάθε περισσότερα στο site της Νίκολης Θανοπούλου www.idiatrofi.gr

 

 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Οι Τροφές Που Προστατεύουν Τον Εγκέφαλό Σου

7 Σημάδια Ότι Δεν Τρέφεσαι Ισορροπημένα

 

 

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.