Τι μπορεί να κρύβει;

Συνήθως τα αίτια που προκαλούν ίλιγγο δεν είναι σοβαρά και μπορεί να οφείλονται π.χ. στην πολύωρη παραμονή μας στον ήλιο ή ακόμα και στο κάπνισμα (λόγω της σύσπασης των αγγείων του εγκεφάλου που προκαλεί η νικοτίνη). Ωστόσο, υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες εκδηλώνουν ως σύμπτωμά τους τον ίλιγγο, όπως για παράδειγμα το αυχενικό σπονδυλικό σύνδρομο, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, διάφορες παθήσεις του αφτιού (π.χ. ωτίτιδα), κάποιος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα κρανίου), η υπόταση (λόγω ελάττωσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο), οι λοιμώξεις (όπως αυτές που ακολουθούν το κοινό κρυολόγημα και προσβάλλουν το έσω αφτί). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας).

Πότε να πάω σε γιατρό;

Αν υποφέρετε συχνά από ιλίγγους, επισκεφτείτε για αρχή τον οικογενειακό σας ιατρό ή τον ωτορινολαρυγγολόγο σας. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε κάτι ΑΛΛΟ, εκείνος θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως σε κάθε ιατρικό πρόβλημα, έτσι και στην περίπτωση του ιλίγγου απαιτείται λεπτομερής λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση από τον γιατρό. Η τελευταία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δοκιμασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της στάσης και της κίνησης, καθώς και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι 3 – 5 χρόνια ( !!!) είναι ο τυπικός χρόνος μέχρι να διαγνωστεί ένας ασθενής ότι πάσχει από αιθουσαία διαταραχή.

Το 40% των ασθενών με περιφερική αιθουσαία δυσλειτουργία, έχει καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως (BPPV) και παίρνει αδίκως φάρμακα αντί μιάς απλής ανάταξης. Ο ασθενής που βιώνει ίλιγγο ενδέχεται να παρουσιάζει οριζόντιες κινήσεις των οφθαλμών που καλούνται νυσταγμός.

Συμπερασματικά

Η αγωγή εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τους ιλίγγους. Οι χειρισμοί ΑΝΑΤΑΞΗΣ Epley έχουν καταπληκτικά ποσοστά επιτυχίας άνω του 90%!!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

1. Vertigo: What Are the Signs, Symptoms, Treatments, and Tests Used to Treat This Disorder? | Everyday Health

2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dizziness/diagnosis-treatment/drc-20371792

Αρχική δημοσίευση από τον Γιώργο Μπέλλο στο fotinigeorgiou.gr.

Διάβασε ακόμα:

Καρκίνος μαστού και συμπτώματα εμμηνόπαυσης στα οστά

Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.