Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να κάνεις την ζωή σου μετά τα 50 πιο συναρπαστική από τα προηγούμενα χρόνια.
-Πώς να ξεπεράσεις όσα σου στοίχισαν στο παρελθόν.


Ίσως και να σε εκπλήξει το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις τη ζωή σου μετά τα 50, πιο συναρπαστική από ότι ήταν πριν. Στο παρακάτω άρθρο, θα βρεις τους τρόπους για να αλλάξεις την μέχρι τώρα κοσμοθεωρία σου και να βάζεις επιτέλους πρώτο τον εαυτό σου. Επιπλέον, θα δεις πώς μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου και να ανθίσεις κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού η εξωτερική μας λάμψη ξεκινάει από μέσα.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά: Τι σημαίνει να ανθίσεις; Όσο μεγαλώνουμε, πρέπει να κάνουμε ορισμένες μεγάλες αλλά και μικρές αλλαγές. Μπορεί πολλές φορές να χρειαστεί να χαλαρώσεις τους ρυθμούς σου ή και να αλλάξεις τις συνήθειες σου προκειμένου να διαφυλάξεις την υγεία σου. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να μάθεις να αποδέχεσαι τις ρυτίδες σου αλλά και το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει από πάνω σου, αφήνοντας τα σημάδια του. Τέλος, ίσως χρειαστείς και κάποια οικονομική βοήθεια, ή έναν ειδικό για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά σου.

Προσωπικά όμως, θεωρώ ότι υπάρχει και η συναρπαστική πλευρά του να μεγαλώνεις. Μάλιστα, υπάρχουν μυριάδες ευκαιρίες να ανθίσεις και να ακμάσεις, στο δεύτερο μισό της ζωής σου, αν μάθεις πρώτα να τις εντοπίζεις. Σκέψου το όλο θέμα με βάση τις εμπειρίες σου αλλά και την σοφία που έχεις κερδίσει από τα όσα πήγαν στραβά. Τις ευτυχισμένες στιγμές που έζησες αλλά και τα δώρα που απλόχερα σου έδωσε η ζωή. Το να ξέρεις τι μετράει περισσότερο για εσένα, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου, θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις ανθρώπους, ευκαιρίες αλλά και γενικές αξίες.

Στα χρόνια που ακολουθούν τα 50, τα 60 και τα 70 δηλαδή (ή ακόμα και τις επόμενες δεκαετίες), μπορείς να βάζεις πρώτα τον εαυτό σου, να είναι δοτικός με τους άλλους αλλά και γενναιόδωρος στην καρδιά. Μόνο έτσι θα καταφέρεις η κληρονομιά που θα αφήσεις πίσω σου να είναι η αγάπη και όχι το χάος.

Υπάρχουν μυριάδες ευκαιρίες να ανθίσεις και να ακμάσεις, στο δεύτερο μισό της ζωής σου, αν μάθεις πρώτα να τις εντοπίζεις.

Παρακάτω θα βρεις 3 βήματα που προσωπικά αλλά και μέσω της ιδιότητάς μου, θεωρώ απαραίτητα ώστε να ανθίσεις το δεύτερο μισό της ζωής σου:

Να έχεις ως γνώμονα την ευγνωμοσύνη

Το να έχεις μέσα σου τη γενική ιδέα της ευγνωμοσύνης είναι κάτι που οι μεγάλοι ηγέτες του κόσμου συζητούν εδώ και χρόνια, και μάλιστα ο Hans Selye έγραψε για αυτό σχεδόν 60 χρόνια πριν. Μπορεί να σου ακούγεται κλισέ αλλά μην αφήσεις αυτή την εντύπωση να φωλιάσει μέσα σου. Το να έχεις μέσα σου την ευγνωμοσύνη θα σε βοηθήσει να ανθίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Όμως, το να εστιάζουμε στα θετικά και όχι στα αρνητικά πολλές φορές είναι πιο εύκολο να το πούμε από το να το κάνουμε.

Πάντα η ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της ωστόσο, όσο δυσάρεστα και να είναι τα κομμάτια αυτά, δεν πρέπει να τα χώνεις κάτω από το χαλάκι που έχεις μέσα σου. Από την άλλη, δεν μπορούν απλά να φύγουν όταν έχουν φωλιάσει μέσα σου, μόνο μέσω της θετικής σκέψης. Μπορούμε πάντα όμως, να δουλέψουμε ώστε να τα διώξουμε με την ευγνωμοσύνη που έχει γίνει δεύτερη φύση μας. Δώσε στον εαυτό σου περιθώριο να πενθήσει, να νιώσει θυμωμένος ή και κουρασμένος και αναγνώρισε αυτά τα συναισθήματα. Έτσι, ο δρόμος θα καθαρίσει και θα έχεις χώρο μέσα σου για να νιώσεις ευτυχία και ηρεμία.

Σκέψου καλά τι είναι σημαντικό και τι όχι

Το δεύτερο βήμα, έχει να κάνει με το να ανακαλύψεις ή να αναλογιστείς τι πραγματικά είναι σημαντικό για εσένα. Μερικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν είναι οι εξής:

 • Πώς θέλω να βελτιώσω την ψυχική μου υγεία;
 • Πώς θα κάνω τη ζωή μου όπως θέλω;
 • Τι με κάνει να νιώθω καλά και τι όχι;

Με τις απαντήσεις μας στις παραπάνω ερωτήσεις, θα ανακαλύψουμε και εμείς οι ίδιοι ποιος είναι ο στόχος μας αλλά και το πραγματικό νόημα. Αν δεν έχουμε ισορροπία μέσα μας, τότε η ζωή μοιάζει γεμάτη από υποχρεώσεις. Όμως, όταν υπάρχει ηρεμία στην ψυχή μας τότε μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω, σε αυτά που έχουμε ζήσει και να δούμε πως οι εμπειρίες μας, δεν ήταν και τόσο άσχημες τελικά.

Άνοιξε την καρδιά σου

Το τελευταίο βήμα, έχει να κάνει με το πιο σημαντικό κομμάτι: Με το να ανοίξεις πραγματικά την καρδιά σου και να ξεχωρίσεις τι την βαραίνει και τι όχι. Αυτό, θα σε κάνει να αναλογιστείς όλα όσα σε στεναχωρούν και να τα σβήσεις από μέσα σου.

Υπάρχουν σίγουρα πράγματα για τα οποία μπρούμε να κάνουμε κάτι, και άλλα τα οποία δεν είναι στο χέρι μας. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε κάτι για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο που έχει φύγει από τη ζωή, αλλά μπορούμε να ορίσουμε πώς θα ζήσουμε τη δική μας. Μπορείς να θρηνήσεις για αυτό, ή για έναν αγαπημένο φίλο που ζει στο εξωτερικό για παράδειγμα, όμως μπορείς να το κάνεις με πιο υγιή τρόπο, γράφοντας νέα κεφάλαια στην ζωή σου.

Μόλις σκεφτείς καλά πόσα σε βαραίνουν, σκέψου αμέσως πόσα σε κάνουν χαρούμενο. Μπορείς βέβαια αυτή τη διαδικασία, να την κάνεις με έναν φίλο αν σε βοηθάει περισσότερο.

Ιδού μερικές επιλογές για το πώς να ξεκινήσεις:

 • Κάνε μια λίστα με όσα και όσους σε θυμώνουν.
 • Προσπάθησε μετά να τα ξεπεράσεις, να τα αφήσεις πίσω σου.
 • Γράψε ένα γράμμα σε κάποιον που αγαπάς και σου λείπει, είτε ζει είτε όχι. Πες του πόσο τον εκτίμησες στη ζωή σου, αλλά και σου λείπει από αυτόν.
 • Γράψε ένα γράμμα συγγνώμης για να γιατρέψεις μια παλιά σου πληγή.
 • Συγχώρησε κάποιον που σου φέρθηκε άσχημα.

Ανθίζουμε πραγματικά όταν ζούμε την κάθε στιγμή και όλα τα συναισθήματα που μας δίνει η ζωή. Ανθίζουμε όταν αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με όσα δεν θα μας κάνουν καλό στο μέλλον.

Το τελευταίο στοιχείο, έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Ανθίζουμε πραγματικά όταν κάνουμε το καλό και στη δική μας ζωή, αλλά και στα παιδιά, τα εγγόνια μας και την μελλοντική γενιά. Όταν προχωράμε μπροστά και κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και πιο ασφαλή, όταν είμαστε ήρεμοι μέσα μας, όταν ξέρουμε πως τελικά, η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσουμε, θα είναι η αγάπη.

Διάβασε ακόμα:

5 Τρόποι για να θρέψεις την ψυχή σου

Τα μονοπάτια της ζωής

Author(s)

 • Ken Druck

  Συγγραφέας, Executive coach

  O Dr. Ken Druck είναι μια διεθνής προσωπικότητα στον τομέα της υγείας και του πώς μπορεί κάποιος να μεγαλώνει και να παραμένει υγιής. Εδώ και 40 χρόνια, βοηθάει κόσμο σε όλο το πλανήτη να ξεπερνάει δυσκολίες και ζητήματα κάθε είδους και να ευδοκιμεί.