Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο εθιστική είναι η ζάχαρη
– Πώς μπορείς να νικήσεις τον εθισμό σου 


Υπάρχει μια όχι ευρέως γνωστή πληροφορία που συχνά μοιράζομαι με τα άτομα που με επισκέπτονται στο γραφείο μου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, εθιστική από την κοκαΐνη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη η ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα 8 φορές περισσότερο πιο εθιστική από την κοκαΐνη. Σίγουρα προκαλεί σε όλους έκπληξη αυτό. Κι όμως, σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι ένα μιλκσέικ όχι μόνο αύξησε το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα, αλλά οδήγησε σε τεράστιες αλλαγές στον εγκέφαλο, διεγείροντας τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης όπως η κοκαΐνη.

Ο εθισμός – είτε πρόκειται για ζάχαρη, φάρμακα, γλουτένη κλπ. – είναι μια βιολογική διαταραχή και όχι συναισθηματική διαταραχή, όπως νομίζουν κάποιοι. Βιολογική διαταραχή σημαίνει ότι προκαλείται από ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που τροφοδοτούν την έντονη επιθυμία. Η κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί την παραγωγή φυσικών οπιοειδών στον εγκέφαλό. Αυτά τα φυσικά οπιοειδή ανακουφίζουν τον πόνο και ενεργοποιούνται στο σώμα με τον ίδιο τρόπο, όπως τα οπιοειδή που βρίσκονται σε ναρκωτικές ουσίες ή φαρμακευτικά προϊόντα.

Επομένως, ο εθισμός στη ζάχαρη όχι μόνο υπάρχει, αλλά είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, παρόλο, που δεν δημιουργεί τα ίδια στερητικά συμπτώματα που δημιουργεί ο εθισμός στην κοκαΐνη. Είναι αυτός ακριβώς ο εθισμός που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής και στη συνέχεια, στην παχυσαρκία.

4 βήματα για να σπάσεις τον εθισμό στη ζάχαρη

Πρώτον, δεν είναι εύκολο! Κι αυτό συμβαίνει επειδή η απομάκρυνση της ζάχαρης οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης. Αξίζει, όμως, τον κόπο. Συνιστώ, επίσης, να εξαλείψεις όλους τους υδατάνθρακες, γιατί αυτό είναι πιο εύκολο.

1.Ξεκίνα την ημέρα σου με πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, αλλά και της διακοπής του πόθου για ζάχαρη. Κατανάλωσε ξηρούς καρπούς, σπόρους, βιολογικά αυγά, ψάρι, κρέας και πουλερικά.

2.Μην αποφεύγεις το λίπος

Το λίπος δεν είναι εχθρός όπως νομίζεις. Ηρεμεί, εξισορροπεί το σάκχαρο και είναι απαραίτητο για τα κύτταρα σου. Μαζί με πρωτεΐνες, σε κάθε γεύμα και σνακ επιδίωξε να έχεις και καλά λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους (που περιέχουν επίσης πρωτεΐνες), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό λάδι καρύδας, βούτυρο, αβοκάντο και ω-3 από λιπαρά ψάρια.

3.Διαχειρίσου τα επίπεδα στρες

Το στρες οδηγεί σε ορμονικό χάος. Και αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε απότομη αύξηση της κορτιζόλης, σε αύξηση της πείνας και αποθήκευση της τροφής σε λίπος στο σώμα σου.

4.Κοιμήσου νωρίς και ποιοτικά

Είναι σημαντικό να κοιμάσαι νωρίς και αρκετές ώρες για να έχεις αυξημένη ενέργεια. Αν πηγαίνεις πιο αργά για ύπνο και δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες, επηρεάζονται οι ορμόνες όρεξης. Οι περισσότεροι στρέφονται σε τρόφιμα που δίνουν γρήγορη ενέργεια όπως σοκολάτα, γλυκά, αναψυκτικά, σνακ κ.λπ. Αντί αυτού, προτίμησε να φτιάξεις ένα γρήγορο πρωτεϊνικό σνακ όταν αισθάνεσαι την ενέργεια σου να πέφτει όπως φέτες βιολογικής γαλοπούλας, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να απεξαρτηθείς από τη ζάχαρη, αλλά όταν βγάλεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, θα αισθανθείς 100% καλύτερα. Αυτό είναι γεγονός και αξίζει την προσπάθεια!

Διάβασε ακόμα:

8 Βήματα Για να Ξεκινήσει Καλύτερα Η Ημέρα Σου

Αν Κόψω Τους Υδατάνθρακες, Θα Αδυνατίσω;

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.