Έτσι κι αλλιώς, ο ύπνος είναι σημαντικός για την ευεξία του καθενός από εμάς. Σε εξαιρετικές στιγμές αβεβαιότητας, άγχους και στρες, ο ύπνος είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Ο ύπνος είναι το θεμέλιο τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και την ψυχολογική ανθεκτικότητα, ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε αυτήν την πανδημία. 

Παρόλα αυτά, με την κρίση του COVID-19, ο καλός ύπνος δεν ήταν ποτέ δυσκολότερος. Το αυξημένο στρες, η απώλεια της καθημερινής ρουτίνας και ο υπερβολικός χρόνος με τις οθόνες δυσκολεύουν τον καλόν ύπνο, γράφει η Lisa Medalie, μία ειδικός του ύπνου στο University of Chicago Medicine. Οι αναζητήσεις στο Google για την αϋπνία σημείωσαν ρεκόρ στις αρχές Απριλίου. Και πολλοί παρατηρούν μια αύξηση στους εφιάλτες, που οφείλεται στο στρες και το άγχος. 

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί σε λιγότερο αναπτυγμένες κοινότητες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τον ιό. Το Newark στο New Jersey είναι από τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εξάπλωση του COVID-19 και όπως άλλες οικονομικά υποβαθμισμένες πόλεις, το ιστορικό προηγούμενο δείχνει ότι η ανεργία και η οικονομική καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερες στο Newark, συγκριτικά με άλλες περιοχές. 

Πολλοί από τους γείτονές μας στο Newark έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση, άσθμα και διαβήτη, που τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους στην εμφάνιση συμπτωμάτων του κορονοϊού. Ακόμα, πολλοί κάνουν δουλειές που απαιτούν την παρουσία τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.

Η βαθιά σύνδεση του ύπνου με την υγεία και την ευεξία και την άνιση επίδραση του κορονοϊού στον αστικό πυρήνα μπορεί να σχετίζονται κοινωνικά και προγραμματικά. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένες κοινότητες είναι πιο πιθανό να ακολουθούν πρότυπα ύπνου που σχετίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το αποκαλούμενο χάσμα ύπνου και οι δυσανάλογες ιατρικές και οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού αναδεικνύουν πολλούς από τους δείκτες ανισότητας που μπορούμε να δούμε και να μετρήσουμε σε όλη τη χώρα. 

Γι’ αυτό το λόγο, το Audible και η Thrive Global συνεργάστηκαν, μαζί με δυνατές φωνές, όπως του Nick Jonas και άλλων για να εισάγουν μια συλλογή δωρεάν ηχητικών εμπειριών, από καθοδηγούμενους διαλογισμούς και παραμύθια, μέχρι μικροβήματα για καλύτερο ύπνο -σχεδιασμένα να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτήν τη δύσκολη περίοδο. 

Πέρα από το να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διαχειριστούν αυτήν την ιστορικά αγχώδη περίοδο, θα διατηρήσουμε και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε εστιατόρια στο Newark και θα προσφέρουμε γεύματα στους ευάλωτους κατοίκους του, καθώς και στους εργαζομένους της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το Audible και το Newark γίνονται σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των σεφ Marcus Samuelsson και José Andrés, που πρόσφατα εγκαινίασαν το Newark Working Kitchens (NWK) για να χρηματοδοτήσουν τα τοπικά εστιατόρια, ώστε να ταΐσουν όσο περισσότερους εργαζομένους και κατοίκους, που επηρεάστηκαν από την πανδημία, γίνεται. Το Audible έχει ήδη υποσχεθεί την αγορά 10.000 γευμάτων από ένα δίκτυο επαναλειτουργούμενων εστιατορίων και εμείς, μαζί με τους συνεργάτες μας, σχεδιάζουμε να χρηματοδοτήσουμε περισσότερα γεύματα και θέσεις εργασίας, μετά το λανσάρισμα του sleep solution app.

Η Thrive Global, όπως το Audible, έχει αξιοποιήσει τους πόρους και την ενέργειά του, προσφέροντας στους συνεργάτες, στους χρήστες και στις κοινότητες τα εργαλεία και τους πόρους για να φροντίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Η Thrive εγκαινίασε το #FirstRespondersFirst με το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το ίδρυμα CAA. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Thrive προσφέρει σε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό και φροντίδα των παιδιών τους, τρόφιμα, ψυχική και ιατρική υποστήριξη και άλλους πόρους για το το δημογραφικά και κοινωνικά διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό. 

Η συνεργασία για τη δημιουργία μίας ισχυρής λύσης για τον ύπνο σε μία στιγμή που ο ύπνος είναι πιο σημαντικός, καθώς και για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινοτήτων στο Newark, προέκυψε γιατί κάναμε ένα βήμα πίσω για να σκεφτούμε νέες δυνατότητες. Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη άμεσες συνέπειες, ενώ θέτουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Επιχειρηματίες και άλλοι ηγέτες παντού ξανασκέφτονται και βρίσκουν νέους τρόπους να θέσουν σε κυκλοφορία καινοτόμα προϊόντα, να κατανοήσουν τους πελάτες σε ένα βαθύτερο επίπεδο και επίσης να αξιοποιήσουν το φυσικό τους ένστικτο -αν είναι επιτυχημένοι- για να διακρίνουν πώς η επένδυση μπορεί να παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα για να κάνει τη διαφορά. Το Audible έχει αφιερώσει χρόνια στην αναζήτηση προτύπων που συνδέουν τα τις επιχειρηματικές μεθοδολογίες με κοινωνικές και οικονομικές δομές που όντως  λειτουργούν. Η ικανότητα του Newark Working Kitchen να μετατρέψει τα μη βιώσιμα εστιατόρια σε παρόχους γευμάτων στους πιο ευάλωτους την περίοδο του COVID -όπως το #FirstRespondersFirst- είναι ξεκάθαρα ένα μοντέλο που ακολουθεί τη δομή του ιδιωτικού τομέα.

Αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το κείμενο μαζί για να ενθαρρύνουμε άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να φανταστούν νέους τρόπους για να βρουν λύσεις και να προκαλέσουν αλλαγές. 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοκ στα άτομα και τα συλλογικά συστήματα. Όταν σκεφτόμαστε δημιουργικές λύσεις σε καταστάσεις άνευ προηγουμένου, αναγνωρίζουμε τη βαθύτερη σύνδεσή μας και αφοσιωνόμαστε στην υγεία μας και την υγεία της κοινότητας, μπορούμε να αναδυθούμε από αυτήν τη δύσκολη ιστορικά στιγμή μαζί και πιο δυνατοί από πριν.

Διάβασε ακόμα:

Πάρε κι εσύ μέρος στην έρευνα του ΕΚΠΑ: Η επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στην ποιότητα του ύπνου

Σεροτονίνη: Η διατροφή μπορεί να μειώσει το άγχος;

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.
  • Don Katz

    Ιδρυτής και Πρόεδρος του Audible

    Ο Don Katz είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Audible, του μεγαλύτερου παραγωγού και παρόχου ηχητικής διασκέδασης και audiobooks.