Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των τελευταίων 2 ετών, φτάσαμε να ζούμε μια «βασική ζωή», αυτή της καραντίνας, μια ζωή «υπό όρους», αυτή των περιοριστικών μέτρων και βγήκαμε από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για να μπούμε ταχύτατα σε μια νέα θεώρηση ζωής, αξιών και όρων καθημερινότητας και εργασίας.

Πώς να μην επαναστατήσεις; Πώς να μην αντισταθείς; Πώς να μην ζητήσεις νέους όρους; Πώς να μην απαιτήσεις τη ζωή σου πίσω;

Κάθε νέο για τον άνθρωπο είναι συχνά τρομακτικό, ειδικά αν πρόκειται για ριζική αλλαγή στη ζωή του, αλλά μήπως αυτή η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει μια καινούργια προοπτική, ίσως καλύτερη της προηγούμενης και αξίζει να δώσεις λίγη περισσότερη προσοχή;

Εσύ, ο εργαζόμενος, στο κέντρο της προσοχής

Και τελικά; Είσαι ευτυχισμένη εσύ, μητέρα που εργάζεσαι από το σπίτι και ταυτόχρονα ετοιμάζεις το μεσημεριανό φαγητό; Ή εσύ, πατέρα που ψάχνεις να βρεις το πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού για να κάνεις το σημαντικό video call με τον προϊστάμενό σου; Ποιο θα είναι τελικά το μοντέλο του σύγχρονου εργαζόμενου;

Έχετε καταλάβει ότι οι επιχειρήσεις προβληματίζονται πλέον ανοιχτά σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό τους και αναζητούν λύσεις προκειμένου οι εργαζόμενοι να συνεργάζονται πιο αρμονικά, να παράγουν αποδοτικότερα, να συνδέονται βαθύτερα με την επιχείρηση και τους συναδέρφους τους και να νιώθουν πιο ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους; Έχετε προετοιμαστεί ως επαγγελματίες να φέρετε τις δικές σας προτάσεις; Αν σας ρωτούσε ο εργοδότης σας αύριο, ξέρετε τι θα του προτείνατε ως λύση παραγωγικότητας στην μετά covid εποχή;

Ανθρώπινες Συνεργατικές Κοινότητες: η νέα πραγματικότητα

Είναι σχεδόν απίθανο να μην έχεις ταυτιστεί με εκείνη την ωραία φωτογραφία στο διαδίκτυο, όπου χαρούμενοι εργαζόμενοι, όλοι μαζί σε ένα χώρο με μια μοναδική θετική ενέργεια, γύρω από ένα τραπέζι, εργάζονται, γελούν, μοιράζονται ιδέες και γνώσεις. Ποιος από εμάς δε θα ήθελε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον; Υπάρχουν αλήθεια τέτοιοι χώροι; Υπάρχουν αλήθεια τέτοιοι εργαζόμενοι που φαίνεται πραγματικά να απολαμβάνουν κάθε δημιουργικό λεπτό στον χώρο εργασία τους;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν.

Τα coworking spaces και οι Συνεργατικές Κοινότητες είναι η απάντηση. Εκεί, σ’ αυτό το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, θα βρει η επιχείρησή σου το μεγάλο τραπέζι της φωτογραφίας με τα χαμόγελα. Εκεί θα βρεις κι εσύ τη χαμένη δημιουργικότητά σου και τη διάθεση για δουλειά ξανά. Το σημαντικότερο, εκεί θα βρεις και άλλους σαν εσένα να θέλουν να μοιραστούν νέα πλάνα και ιδέες, να ενσωματωθούν σε μια ομάδα ανθρώπων με την ίδια δυναμική και τις ίδιες ανάγκες, δηλαδή σε μια Συνεργατική Κοινότητα.

Αναπλήρωσε το χαμένο χρόνο. Γίνε καλύτερος από πριν

Δεν υπάρχει πια άνθρωπος που να μην έζησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εμπειρία της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η προ-covid εποχή έχει γίνει ένα απόλυτα μακρινό παρελθόν. Η εργασία εξ αποστάσεως μας ανάγκασε να θέλουμε να απομακρυνθούμε από τα παλιά εργασιακά δεδομένα. Τα απρόσωπα γραφεία με τους σκυθρωπούς εργαζόμενους να περιμένουν την ώρα του διαλείμματος ή την ώρα της επιστροφής στο σπίτι, τους προϊσταμένους πάνω από το κεφάλι μας…

Ποιος θέλει να γυρίσει πια εκεί πέρα; Το ζητούμενο τώρα είναι ο χαμένος χρόνος και οι νέες ευκαιρίες για εξέλιξη και προοπτική. Βγες από το pause της ζωής σου, βρες την ενέργεια και τη δίψα για ζωή ξανά, δούλεψε και δημιούργησε, κάνε σχέδια, γέλασε. Έχεις την ευκαιρία να γίνεις καλύτερος από πριν. Οι Συνεργατικές Κοινότητες ήρθαν ακριβώς για να ενισχύσουν αυτά τα δικαιώματά σου. 

  • Να νιώσεις ασφαλής ξανά
  • Να νιώσεις δημιουργικός
  • Να νιώσεις ότι ακούς και ότι ακούγεσαι
  • Να γελάσεις διπλά
  • Να γίνεις καλύτερος

Πάντα η έννοια της ομάδας περιλάμβανε την ιδέα της ασφάλειας. Η Συνεργατική Κοινότητα προσφέρει αυτό ακριβώς το συναίσθημα που χάσαμε όλοι τον τελευταίο καιρό. Βρίσκεται εκεί για να σε υποστηρίξει, προσφέροντας σου την ψυχολογική συμπαράσταση που χαρακτηρίζει κάθε ανθρώπινη ομάδα. Όλοι βρίσκονται εκεί για σένα.

Γιατί εδώ, ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ! Ανταλλάσσεις απόψεις, γνώμες, διαφωνείς και πάλι από την αρχή. Ακριβώς αυτή η συνοχή, μια ανθρώπινη ομάδα στον ίδιο ζωντανό ρυθμό, μακριά από μίζερες και οπισθοδρομικές στάσεις ζωής, είναι που προκαλεί το συναίσθημα της χαράς και της ζωντάνιας. 

Και η δημιουργικότητα; Μα εδώ καθημερινά ζει και αναπνέει ένας φοβερός πυρήνας πληροφόρησης για τις νέες τάσεις, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τα καινοτόμα επαγγελματικά εργαλεία! Ετοιμάσου να εκτοξεύσεις τη δημιουργικότητά σου στα ύψη!

Τέτοιες ομάδες είναι στις φωτογραφίες στις οποίες θα ήθελες να ήσουν μέσα…. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρό βήμα

Σίγουρα η δημιουργία των Συνεργατικών Κοινοτήτων είναι κάτι νέο για την ελληνική αγορά και κοινωνία. Για να δημιουργηθούν και να προσφέρουν, πρέπει εμείς πρώτα να προχωρήσουμε σε αλλαγή νοοτροπίας και οπτικής των καταστάσεων. Και όσοι από εμάς επιχειρήσουν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια άτυπη ανθρώπινη ομάδα, σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με όλη σχεδόν τη θεώρηση της προηγούμενης ζωή μας, πρόκληση που θα φέρει ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Έχουμε δρόμο, λοιπόν, ακόμα μέχρι να δούμε όλο το επιχειρείν να τρέχει για να κρατήσει θέση εκεί μέσα. Για σένα όμως, τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσεις το καινούριο! Τώρα είναι η ώρα να πας στον προϊστάμενό σου με μια φρέσκια πρόταση. Τώρα είναι η ώρα να κάνεις την πρώτη σου επίσκεψη.

Κάνε το πρώτο βήμα δοκιμάζοντας να εργαστείς από ένα συνεργατικό χώρο κι όχι πλέον από την τραπεζαρία του σπιτιού σου ή το υπόγειό σου. Οι δεσμοί της Κοινότητας που θα χτίζεται μέρα με τη μέρα θα γίνονται όλο και πιο ισχυροί, όσο μιας ενωμένης οικογένειας. Αξίζει να δοκιμάσεις την παρουσία σου εκεί.

Αρχική δημοσίευση από την Αγγελική Βογδάνου στο epixeiro.gr.

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.