Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς η στέρηση του σεξ αυξάνει τον κίνδυνο απιστίας
– Γιατί συνδέεται με την έλλειψη φροντίδας και αγάπης


Φυσικά και μια γυναίκα θα πει “όχι” κάποια στιγμή στο σεξ με τον μόνιμο σύντροφό της. Επειδή έχει πονοκέφαλο, συνάχι, πόνο στη μέση ή είναι στις “δύσκολες μέρες”. Ή επειδή την έχει βγάλει knock out η κούραση, το στρες και η πεσμένη της διάθεση (αν και μεταξύ μας το σεξ θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά, ανακουφιστικά και καταπραϋντικά στα περισσότερα από τα προαναφερθέντα). Όμως όλοι αυτοί οι λόγοι συνήθως προβάλλονται περιστασιακά. Έτσι δεν είναι; Κι όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την άρνηση του σεξ ως τιμωρία, που κατά βάση συμβαίνει για λόγους χειριστικούς.

Το σεξ ως μέσο χειρισμού μπορεί να είναι λάθος, αλλά είναι κάτι που ισχύει και συμβαίνει. Είναι κάτι που συνήθως κάνουν οι γυναίκες εδώ και αιώνες και σπανιότερα οι άνδρες. Η αλήθεια φυσικά είναι ότι οι ανισότητες – κατά τους προηγούμενους άνισους για τα δύο φύλα αιώνες – οδήγησαν τις γυναίκες στο να αναπτύξουν τέτοιου είδους χειριστικές συμπεριφορές. Πολλές φορές όχι μόνο για λόγους αναρρίχησης αλλά ακόμα και για λόγους επιβίωσης. Τα πράγματα, όμως, πλέον έχουν αλλάξει. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κατά κανόνα κανένας λόγος να χρησιμοποιούν οι γυναικες το σεξ χειριστικά. Ή μήπως υπάρχει;

Όπως εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το σεξ χειριστικά ως μέσο συμμόρφωσης είναι πιο συχνό φαινόμενο από όσο νομίζουμε ακόμα και στις μέρες μας. Είναι αρκετές οι γυναίκες – που συνήθως στο πλαίσιο του γάμου – μέσα στο οποίο νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, στερούν το σεξ από τον σύντροφό τους τιμωρητικά.

Γιατί όμως το κάνουν αυτό οι γυναίκες;

Πότε μια γυναίκα μπορεί να καταφύγει στη στέρηση του σεξ ως τιμωρία; Κάθε φορά που έχει μια έντονη διαφωνία ή σύγκρουση με τον σύντροφό της. Κάθε φορά που απογοητεύεται από τη συμπεριφορά του. Κάθε φορά που θυμώνει μαζί του επειδή δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της – όχι τις σεξουαλικές- αλλά όλες τις υπόλοιπες. Και το μήνυμά της σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές: είσαι ανεπαρκής σύντροφος και αν δε διορθωθείς δεν σου αξίζει το σεξ. Υπάρχει, φυσικά, και μία μερίδα που θεωρεί ότι η στέρηση του σεξ και η παροχή του με το σταγονόμετρο θα κάνει τον σύντροφό τους να τις επιθυμεί περισσότερο. Με έκπληξη θα διαβάσεις παρακάτω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλο “κρυφός” λόγος που μια γυναίκα μπορεί να στερεί το σεξ από τον σύντροφό της δήθεν τιμωρητικά, εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα. Να μην απολαμβάνει πραγματικά το σεξ μαζί του ή γενικότερα. Πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να το αποφύγει αντί να αναζητήσει λύση στο όποιο σεξουαλικό πρόβλημα.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρουν οι γυναίκες είναι ότι όλο αυτό τελικά μπορεί να λειτουργήσει σαν ωρολογιακή βόμβα για τη σχέση τους. Για να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου ίσως βοηθάει να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός άντρα όταν έρχεται αντιμέτωπος με μία σύντροφο που του στερεί το σεξ για τιμωρία.

Κλονίζεται η αυτοπεποίθησή του

Μία σειρά σκέψεων τρέχουν στο μυαλό του άνδρα κάθε φορά που η σύντροφός του του λέει όχι στο σεξ. Ακόμα περισσότερο αν αυτό το κάνει ως τιμωρία, επειδή δεν την ικανοποιεί σε συντροφικό επίπεδο. Αυτόματα εκείνος νιώθει ότι δεν αξίζει ως εραστής, δεν αξίζει ως σύντροφος, δεν αξίζει ως άντρας. Κι όσο κι αν αναλύσει μια γυναίκα τι είναι αυτό που θα ήθελε εκείνος να της δώσει, προκειμένου να τον επιβραβεύσει με σεξ, συνήθως ένας άνδρας δε γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει, δώσει, διορθώσει, προκειμένου να ικανοποιήσει μια απαιτητική σύντροφο, πράγμα που τον οδηγεί τελικά σε σύγχυση.

Η σύντροφός του “πέφτει” στα μάτια του

Μετά το πρώτο πλήγμα στην αυτοπεποίθησή του, σειρά έχει εκείνη. Μπορεί να είναι καλή μαγείρισσα, εξαιρετική μητέρα, επιτυχημένη επαγγελματίας που συνεισφέρει επάξια οικονομικά. Όμως, η κίνησή της αυτή, τελικά τη μειώνει στα μάτια του, αφού βαθιά μέσα του πιστεύει ότι εκείνη χρησιμοποιεί το σεξ χειριστικά και τη στέρησή του ως μέσο εκβιασμού για να ικανοποιηθούν τα θέλω της. Πολύ γρήγορα εκείνη μετατρέπεται σε ένα όχι ιδιαίτερα ελκυστικό πρόσωπο για να παραμείνει κάποιος ερωτευμένος μαζί της.

Νιώθει ότι δεν παίρνει αγάπη

Το σεξ σε μια συντροφική σχέση δεν είναι μόνο θέμα σωματικής εκτόνωσης. Είναι και  υπέρτατη εκδήλωση αγάπης. Κι ένας άνδρας που στερείται από τη σύντροφό του το σεξ, νιώθει ότι εκείνη δεν τον αγαπά αρκετά και δεν τον φροντίζει. Το σεξ, εξάλλου, είναι μια βασική ανάγκη. Κι ένας σύντροφος που υποτίθεται ότι αγαπά πραγματικά δε θα άφηνε αφρόντιστη μια βασική ανάγκη του αγαπημένου του προσώπου. Έτσι δεν είναι;

Οδηγείται στην αποξένωση

Κάθε φορά που μια γυναίκα χρησιμοποιεί τη στέρηση του σεξ ως τιμωρία, διώχνει μακριά τον σύντροφό της. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μεταξύ τους επικοινωνία, μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις για ασήμαντους λόγους, λόγω του συσσωρευμένου θυμού και να οδηγήσει τον άντρα στο να κλειστεί στον εαυτό του ή ακόμα και στην κατάθλιψη (να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη στους άντρες εκφράζεται συχνά με ευερεθιστότητα και επιθετικότητα). Και φυσικά, συνολικά και δυνητικά όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποξένωση.

Ή οδηγείται στην απιστία

Πεινασμένοι σεξουαλικά άνδρες είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν σε άλλες αγκαλιές. Κι αυτό επιβεβαιώνεται στατιστικά. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι που διαπιστώνεται κι από παραδείγματα γύρω μας στην αληθινή ζωή. Η στέρηση του σεξ είναι το νούμερο ένα επιχείρημα που θα προβάλλουν οι περισσότεροι άντρες, που οδηγούνται στην απιστία, στην ερώτηση “γιατί την απάτησες;”. Όπως, όμως, τονίζει η Μαρίνα Μάσχα, ο άνδρας σε αυτή την περίπτωση οδηγείται στην απιστία όχι μόνο λόγω της σεξουαλικής ανάγκης, αλλά κυρίως λόγω της ανάγκης για αποδοχή από το γυναικείο φύλο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπάρχει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια σε σεξουαλικό επίπεδο το σεξ πρέπει να προσφέρεται μηχανικά λόγω του φόβου της απιστίας. Το σωστό είναι να αναζητηθεί λύση σε οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να σαμποτάρει την ποιότητα του σεξ.

Η ευθύνη σε σένα

Το κυριότερο πάντως που ίσως χρειάζεται να συνειδητοποιήσει μια γυναίκα, κάθε φορά που λέει “όχι” στο σεξ στο σύντροφό της τιμωρικά, είναι ότι τελικά καταλήγει να στερεί αυτή τη σωματική απόλαυση κι από τον ίδιο τον εαυτό της. Δεν έχει μόνο εκείνος ανάγκη από σεξ. Έχει ανάγκη κι εκείνη. Κι αν αυτή η ανάγκη δεν υπάρχει για εκείνη, τότε σίγουρα χρειάζεται να προβληματιστεί. Πολύ περισσότερο, είναι σημαντικό να καταλάβει ότι η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να απειλήσει πολύ σοβαρά τη σχέση της. Και στις δύο περιπτώσεις επομένως, είτε σε ατομικό είτε σε συντροφικό επίπεδο, τελικά η μεγάλη χαμένη και πιθανόν “τιμωρημένη” μπορεί να καταλήξει να είναι εκείνη. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Χωρίζουν Τα «Δυνατά» Ζευγάρια;

Ο Κορυφαίος Σεξολόγος Αποκαλύπτει Τη Θετική Πλευρά Της Απιστίας

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.