- Η βιταμίνη C αποτελεί ένα πολύτιμο μικροθρεπτικό συστατικό, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.
- Eμπλέκεται σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες που επιτελούνται στο ανθρώπινο σώμα.
- Αποδεικνύεται σημαντική και κατά του COVID-19.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, έρχεται να τονίσει για ακόμη μία φορά τη σπουδαιότητα της βιταμίνης C για την υγεία.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, η κατανάλωση 2 ακτινιδίων την ημέρα για 2 εβδομάδες αύξησε τη ζωτικότητα (μείωση της κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας).
Οι ερευνητές τονίζουν ακόμη ότι η κατανάλωση 2 ολόκληρων φρούτων που είναι καλές πηγές βιταμίνης C όπως για παράδειγμα το ακτινίδιο, ήταν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τη χορήγηση συμπληρώματος.
Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε για τη σπουδαία αυτή βιταμίνη. Η βιταμίνη C συδέεται με:
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
- Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων.
- Μείωση κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας
- Αυξάνει την παραγωγή πολυάριθμων ορμονών και νευροδιαβιβαστών, που ελέγχουν τα επίπεδα στρες, ρυθμίζουν τη διάθεση και προάγουν τα συναισθήματα ευεξίας.
- Καλή υγεία του δέρματος
- Είναι απαραίτητη για την παραγωγή και αναγέννηση του κολλαγόνου.
- Αντιφλεγμονώδης δράση
- Αντιγηραντική δράση
- Καλή υγεία της καρδιάς
- Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
- Προστασία από βαρέα μέταλλα
- Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα.
- Παραγωγή ενέργειας
- Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης
- Βοηθάει την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου
Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε καθημερινά
Η ημερήσια συνηστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο :
1–3 ετών 15 mg
4–8 ετών 25 mg
9–13 ετών 45 mg
ΑΝΔΡΕΣ/ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
14–18 ετών 75 mg/ 65 mg
19+ ετών 90 mg / 75 mg
Καπνιστές : + 35 mg
Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C | ||
Τρόφιμο | Χιλιοστόγραμμα (mg) ανά μερίδα | Ποσοστό (%) ημερήσιων αναγκών |
Κόκκινη πιπεριά, ½ φλιτζάνι | 95 | 106 |
Χυμός πορτοκαλιού | 93 | 103 |
Πορτοκάλι, 1 μέσο | 70 | 78 |
Χυμός γκρέιπφρουτ, | 70 | 78 |
Ακτινίδια, 1 μέσο | 64 | 71 |
Πράσινη πιπεριά, ½ φλιτζάνι | 60 | 67 |
Μπρόκολο, μαγειρεμένο, ½ φλιτζάνι | 51 | 57 |
Φράουλες, φρέσκες, κομμένες σε φέτες, ½ φλιτζάνι | 49 | 54 |
Μπρόκολο, ωμό, ½ φλιτζάνι | 39 | 43 |
Λάχανο, μαγειρεμένο, ½ φλιτζάνι | 28 | 31 |
Κουνουπίδι, ωμό, ½ φλιτζάνι | 26 | 29 |
Tips για να προστατέψετε τη βιταμίνη C των τροφίμων
Η βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη στην επεξεργασία. Για το λόγο αυτό :
- Καταναλώνετε τα λαχανικά σε ωμή μορφή ή μην τα παραβράζετε.
Το μαγείρεμα και η θερμική επεξεργασία – βράσιμο, τηγάνισμα, ζεμάτισμα, αποξήρανση – μπορεί να μειώσει μέχρι και το 30 % της βιταμίνης C των φρούτων και των λαχανικών.
- Μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό κατά το βρασμό ή μαγειρέψτε τα λαχανικά στον ατμό.
Το νερό που χρησιμοποιείται κατά το βρασμό παρασύρει ένα μεγάλο ποσοστό των υδατοδιαλυτών βιταμινών του τροφίμου.
- Όταν κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώστε τα αμέσως.
Η επαφή με τον αέρα μπορεί να μειώσει από 20 – 80 % το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των τροφίμων.
Συμπερασματικά
Η βιταμίνη C μέσα από τις τροφές και κυρίως τα φρούτα, μπορεί να οχυρώσει τον οργανισμό και να αυξήσει την ζωτικότητα μας.
Αρχική δημοσίευση από τον Χάρη Γεωργακάκη στο fotinigeorgiou.gr.