Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η σιωπή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
-Πώς σαμποτάρει την εξέλιξη σου.


Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη έκφραση «η σιωπή είναι χρυσός». Ισχύει, όμως, αυτό πάντα; Και αν ναι, σε τι βαθμό; Ή μήπως τελικά η σιωπή σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη επιλογή ως τρόπος αντίδρασης;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να σωπαίνουν

Παρόλο που η σιωπή έχει συσχετιστεί με την αρετή και τη σοφία, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν είναι λύση για όλα. Ίσα ίσα μπορεί να αποβεί άκρως λανθασμένη επιλογή αντίδρασης, αν δεν την χρησιμοποιήσεις σωστά, γιατί η σιωπή δεν είναι για όλες τις περιστάσεις.

Κάποιοι άνθρωποι σωπαίνουν, επειδή φοβούνται, άλλοι επειδή τους συμφέρει, άλλοι πάλι επειδή δεν έχουν μάθει να μιλούν και άλλοι επειδή δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη των λεγομένων τους. Κι όμως, θα πρέπει να μάθεις ότι η σιωπή, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο συνίσταται και στις λάθος περιπτώσεις, αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Πιέζει συναισθήματα, καταστρέφει σχέσεις, φθείρει ανθρώπους. Αν και η σιωπή είναι αθόρυβη, πολλές φορές τα προβλήματα που δημιουργεί είναι πολύ θορυβώδη και τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να διορθώσεις τις συνέπειες αυτών. Στην πραγματικότητα, επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να κρίνεις σωστά πότε πρέπει να την χρησιμοποιείς και πότε όχι.

Γιατί δεν πρέπει πάντα να επιλέγεις τη σιωπή

Είναι πολύ δύσκολο ως και ακατόρθωτο να μεταφράσει κάποιος τη σιωπή. Έχει τόσες διαφορετικές αποχρώσεις κάθε φορά, που υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος να δοθούν λάθος μηνύματα. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάτι πιο άμεσο από τη φωνή και τα λόγια.

Επίλεξε, λοιπόν, να μιλήσεις άμεσα, αντί να παραμείνεις στη σιωπή σου, με τον κίνδυνο να παρερμηνευτεί η στάση σου. Μάθε να αντιδράς σε οτιδήποτε σε θίγει και υπερβαίνει τις δικές σου επιθυμίες και τα δικά σου όρια. Μιλώντας με λόγια, θα πεις αυτά που θες και θα ακουστείς. Μέσα από τα λόγια, θα καταφέρεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να επιχειρηματολογήσεις πάνω στις απόψεις σου. Μην ξεχνάς ότι η ομιλία είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας. Αν δεν μιλήσεις και δεν εκφραστείς, δεν θα ακουστείς και δεν θα μπορέσεις ούτε τα προβλήματα σου να λύσεις, ούτε ουσιαστικές σχέσεις να δημιουργήσεις με τους γύρω σου, ούτε να πας μπροστά.

Αν και η σιωπή είναι αθόρυβη, πολλές φορές τα προβλήματα που δημιουργεί είναι πολύ θορυβώδη.

Βρες την ιδανική ισορροπία

Η σιωπή δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αποφεύγεις σε όλες τις περιπτώσεις. Απλά πρέπει να μάθεις να κρίνεις και να αποφασίζεις πότε είναι καλύτερο να μιλάς και πότε να προτιμάς να μένεις σιωπηλός. Προσπάθησε να κατανοήσεις ότι η σιωπή είναι για περιορισμένη χρήση διότι μπορεί να συνηθίσεις αυτή την κατάσταση και να στρέφεσαι σε αυτή ακόμα κι όταν δεν θα έπρεπε. Μην ξεχνάς ότι εσύ έχεις το χειριστήριο της έντασής σου. Χρησιμοποίησε το όσο πιο σωστά μπορείς, ώστε να επιλύεις τα προβλήματα σου και να επικοινωνείς καλύτερα με τους γύρω σου.

 

Μάθε περισσότερα στο counselingvibes.wixsite.com

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Λέμε Ψέματα Στον Εαυτό Μας;

Η Αξία Της Σιωπής Σε Μία Εποχή Που Όλοι Μιλούν

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .