Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο δυνατή πρέπει να είναι η χειραψία σου.
-Γιατί πρέπει να αποφεύγεις το πορτοκαλί και το καφέ χρώμα στα ρούχα σου.


Ποιος είναι άραγε ο ρόλος της γλώσσας του σώματος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά; Πόσο σημαντική είναι η στάση του σώματος, η οπτική επαφή και οι νευρικές κινήσεις που μπορεί να κάνεις, όσον αφορά στην εικόνα που θα βγάλεις προς τον πιθανό εργοδότη σου;

Όπως έχει δείξει η εμπειρία, όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά. Μπορεί να έχεις αναζητήσει πληροφορίες για την εταιρεία, για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει, να έχεις ψάξει πληροφορίες στο διαδίκτυο για το πώς θα απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και να έχεις κάνει την έρευνα σου, αλλά η εικόνα που θα «βγάλεις» στη συνέντευξη παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο.

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί μια σημαντική ένδειξη της αυτοπεποίθησης και της άνεσης σε μια δεδομένη κατάσταση και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες που έχεις για να πάρεις τη δουλειά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα πιο συνηθισμένα λάθη που εντοπίζουν όσοι πραγματοποιούν συνεντεύξεις με υποψηφίους για μια θέση εργασίας είναι τα ακόλουθα (από το σημαντικότερο προς το λιγότερο σημαντικό).

Τα λάθη της γλώσσας του σώματος

1.Απουσία επαφής με τα μάτια

2.Έλλειψη χαμόγελου

3.Νευρικές κινήσεις

4.Κακή στάση σώματος

5.Αδύναμη χειραψία

6.Σταύρωμα των χεριών στο στήθος

7.«Παιχνίδι» με τα μαλλιά ή άγγιγμα του προσώπου

8.Χρήση πολλών χειρονομιών

Ποιες είναι όμως οι συμβουλές που καλείται να ακολουθήσει ο υποψήφιος, βάσει και των παραπάνω ευρημάτων;

Συμβουλές για σωστή γλώσσα του σώματος

1.Να έχεις σωστή οπτική επαφή

Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κοιτάς έντονα ή με ενοχλητικό τρόπο τον συνομιλητή σου. Ξεκίνησε την οπτική επαφή με την αρχική χειραψία και απόφυγε τις νευρικές κινήσεις των ματιών και τα «περίεργα» βλέμματα.

2.Μην καμπουριάζεις

Κάθισε με ίσια την πλάτη. Αυτό θα σου προσφέρει αυτοπεποίθηση, θα σε βοηθήσει να αποδώσεις καλύτερα στη συνέντευξη και θα βελτιώσει και την εικόνα σου. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, η σωστή στάση του σώματος μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες για αυξημένο άγχος.

3.Μην χαμογελάς πάρα πολύ – ή πολύ λίγο

Χαμογέλασε στην αρχή και στο τέλος της συνέντευξής, αλλά όχι πάρα πολύ στο ενδιάμεσο. Διατήρησεε την ισορροπία και την φυσικότητα σου. Ταίριαξε με την ενέργεια και τη συμπεριφορά του συνομιλητή σου.

4.Απόφυγε τις πολλές νευρικές κινήσεις

Σε κάνουν να δείχνεις αγχωμένος, βάζοντας σε κίνδυνο την εικόνα που βγάζεις προς τον συνομιλητή σου. Μείνε ήρεμος και υιοθετήστε την εικόνα ενός σίγουρου και ικανού ηγέτη.

5.Πρόσεξε την εικόνα σου

Τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα παπούτσια, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο έχεις χτενίσει τα μαλλιά σου είναι όλα μέρος της εικόνας σου αποτελώντας επέκταση της γλώσσας του σώματος. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους. Αν έχεις αμφιβολίες, χρησιμοποιήσε αποχρώσεις του μπλε ή του μαύρου αλλά απόφυγε οτιδήποτε έντονο ή βαρετό, όπως το πορτοκαλί ή το καφέ.

6.Προσέξτε την πρώτη χειραψία

Με αυτήν περνάς και την πρώτη εντύπωση. Μια δυνατή χειραψία μπορεί να μειώσει την επίδραση μιας αρνητικής πρώτης εντύπωσης και να κάνει μια θετική αλληλεπίδραση ακόμη καλύτερη. Στο τέλος της συνέντευξης, χρησιμοποίησε μια καλή χειραψία, επαφή με τα μάτια και μερικά θετικά λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, εξασκήσου μπροστά σε έναν καθρέφτη ή με κάποιον φίλο, πριν πας για μια συνέντευξη. Η εξάσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τα αδύναμα σημεία σουκαι να τα βελτιώσεις, αυξάνοντας – ενδεχομένως – και τις πιθανότητες για μια θετική κατάληξη μετά τη συνέντευξη.

Αρχική δημοσίευση στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Συνέντευξη Εργασίας; Όσα Πρέπει Να Κάνεις Για Να Κερδίσεις Τις Εντυπώσεις Και Τη Δουλειά

8 Σημάδια Ότι Έσκισες Στη Συνέντευξη

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.