Η ανοιχτή επικοινωνία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ζεστασιάς και της αγάπης των σχέσεων. Το να δείχνεις στους άλλους τα αισθήματα σου για τα πράγματα που σε απασχολούν και σε ευχαριστούν βοηθά ώστε να διατηρηθεί μια σχέση ζωντανή. Όταν θέλεις να συζητήσεις ένα πρόβλημα με κάποιον είναι καλύτερο να το κάνεις τη μέρα που συμβαίνει παρά να το αφήνεις να χρονίζει γιατί έτσι μπορεί να προκύψουν περισσότερες παρεξηγήσεις. 

Οι άνθρωποι προσεγγίζουν τη ζωή με διαφορετικούς τρόπους. Μην υποθέτεις ότι οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα από τη δική σου οπτική γωνία ή ότι καταλαβαίνουν πώς αισθάνεσαι ή τι θέλεις. Να τους τα λες, αλλά μην έχεις την προσδοκία ότι θα αποκτήσουν αμέσως το δικό σου τρόπο σκέψης. Να είσαι έτοιμος να ακούς τις σκέψεις και αισθήματά τους για διάφορα πράγματα. Βρες τον τρόπο να βοηθάς τους άλλους και να τους αφήνεις να σε βοηθούν για να καταλήξετε σε κάποια λύση, χωρίς να κάνεις κανείς κάτι που δε θέλει. Αν και δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις για ποιο λόγο ακριβώς έχεις κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είσαι πάντα αναστατωμένος για το λόγο που νομίζεις. Πολύ συχνά παλιές πληγές αναμοχλεύονται από κάτι που λέει ή κάνεις κάποιος άλλος. 

Είναι πραγματικά εύκολο, όταν αισθάνεσαι πληγωμένος ή εξοργισμένος, να φωνάζεις, να εκρήγνυσαι από θυμό. Είναι πιο βοηθητικό όμως να έχεις μια σταθερή καθημερινή επικοινωνία, ώστε να μην  συσσωρεύονται πράγματα, και μια μικρή διαφωνία να μην εξελιχθεί σε ένα κανονικό καβγά. Να αντιμετωπίζεις το θυμό σε θυμό, όπως ξέρουμε, δεν είναι αποτελεσματικό. 

Επειδή δε θέλεις να προκληθεί διαφωνία ή επειδή τα αισθήματα είναι τόσο λεπτά, ίσως προσπαθήσεις να καταπιέσεις τα συναισθήματα που νομίζεις ότι θα προκαλέσουν πόνο. Όταν το κάνουμε αυτό, τα αισθήματα μας δε ρέουν, δε φεύγουν από μέσα μας και δεν αλλάζουν αλλά στέκονται και λιμνάζουν εκεί. Παραδέξου τα συναισθήματα σου, τουλάχιστον στον εαυτό σου και αυτά θα αλλάξουν και θα φύγουν. Αυτό που είναι ανάγκη να κάνουμε είναι να σεβόμαστε τα βαθύτερα αισθήματα μας.

Πάντα να επικεντρώνεσαι στα σημεία που βοηθούν τη σχέση σου να λειτουργεί, τα θετικά σημεία. Μην ξεχνάς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα επικοινωνίας είναι ότι δεν ακούμε για να καταλάβουμε αλλά για να απαντήσουμε…