Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να χτίσεις το Sisu μέσα σου.
-Πώς το έχτισαν οι Φινλανδοί.


Πόσες φορές δεν έχεις ξεπεράσει τα όριά σου, φτάνοντας όμως στη γραμμή τερματισμού με επιτυχία; Η συγκεκριμένη διαδικασία, αναγκάζει τον εαυτό σου να χρησιμοποιήσει όλα τα αποθέματα ενέργειας και mind control που διαθέτεις, όμως τελικά αποδίδει.

Θέλει κουράγιο, επιμονή και ακρίβεια όμως το 99% των φορών που τα έχεις χρειαστεί, τελικά τα έχεις. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχεις πει «δεν αντέχω άλλο» και τελικά όχι μόνο άντεξες αλλά διέπρεψες;

Αυτή η εσωτερική δύναμη δεν υπάρχει σαν όρος, παρά μόνο στην Φινλανδία και λέγεται «sisu», εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Προφέρεται «σιι-σοο» και είναι μια από τις καινοτόμες σκανδιναβικές λέξεις μαζί με το “hygge” και το “pyt”. Πάνω από 1.000 οικογένειες στην Φινλανδία την χρησιμοποιούν σαν λέξη αλλά και σαν γενική κοσμοθεωρία, αναφέρει η Emilia Lahti, επιστήμονας από την Φινλανδία.

Μάλιστα, έχουν γραφτεί και σχετικά βιβλία και η συγγραφέας ενός εξ αυτών, η Joanna Nylund, λέει στο Thrive Global ότι «Το Sisu έχει να κάνει με το ότι τελικά είμαστε πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε. Όταν φτάνουμε σε κρίσιμο σημείο, όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε άλλο, τότε είναι που εμφανίζεται το Sisu ώστε να τα βγάλουμε πέρα».

Μπορεί η συγκεκριμένη λέξη να είναι φινλανδική, αλλά το concept είναι διεθνές, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας. «Η λέξη είναι ιστορικά φινλανδική αλλά η ικανότητα αυτή είναι έμφυτη σε όλους μας. Είναι μέρος της ζωής μας το να εμφανίζονται εμπόδια όμως όλοι λίγο πολύ τα ξεπερνάμε», τονίζει η Lahti.

Το Sisu μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε άπλετη ενέργεια ώστε να ξεπεράσουμε τα όρια μας, αλλά πρέπει να ξέρουμε πως ακόμα και έτσι, δεν την εξαντλούμε πλήρως γιατί έχουμε ακόμα περισσότερη κρυμμένη μέσα μας. Βέβαια καλό είναι, να μην φτάνουμε στην υπερβολή.

«Η αλόγιστη χρήση του sisu… μπορεί να μας οδηγήσει στο να ”σπάσουμε” τελικά. Αν πιέζουμε συνέχεια τον εαυτό μας, τότε κάποια στιγμή θα εξαντληθούμε τόσο ώστε δεν τα καταφέρουμε. Ό,τι λυγίζει συνέχεια κάποια στιγμή σπάει. », υπογραμμίζει η Lahti. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για sisu, αν δεν μιλάμε για ισορροπία».

Το θέμα είναι να κινητοποιούμαστε για να κάνουμε το κάτι παραπάνω, αλλά όχι να φτάνουμε σε σημεία εξάντλησης. «Ακόμα και σε μη περίοδο κρίσης, το sisu είναι χρήσιμο για άλλες καταστάσεις στη ζωή μας και για αυτό πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην το παρακάνουμε», επισημαίνει.

Τι μπορείς να κάνεις όμως και εσύ για να το καλλιεργήσεις;

Φρόντισε να επικοινωνείς με τον εαυτό σου

«Οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν αυτό “γνῶθι σαὐτόν”. Δηλαδή, το να ξέρεις τον εαυτό σου», αναφέρει η Lahti και συνεχίζει «Το να εξασκείς το sisu μέσα σου έχει να κάνει με το να ξέρεις ποιος είσαι, ποιες είναι οι δυνατότητές σου αλλά και τα πραγματικά σου όρια, εκείνα που ό,τι και αν κάνεις δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις».

Η Nylund μάλιστα, συμφωνεί. «Τόλμησε ώστε να επικοινωνείς με τον εαυτό σου καθημερινά, πάρε το χρόνο σου και αξιολόγησε τα συναισθήματά σου, μη βιάζεσαι. Είμαστε πολύ καλοί στο να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας αλλά αυτό δεν μας κάνει να βλέπουμε σωστά το ποιοι είμαστε», αναφέρει.

Είτε σου αρέσει ο διαλογισμός, είτε ο περίπατος στη φύση είτε μια άλλη δραστηριότητα, πάρε τον χρόνο σου και κάνε έναν εσωτερικό διάλογο, ώστε να δεις ποιος πραγματικά είσαι.

Θέσε μικρούς και πρακτικούς στόχους

Αν και εσύ, όπως οι περισσότεροι, πανικοβάλλεσαι στην ιδέα ότι έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι ακατόρθωτο, δοκίμασε να το «σπάσεις» σε μικρά βήματα και στόχους. «Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να υιοθετήσεις την κουλτούρα του sisu είναι να θέτεις μικρούς στόχους και να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου ώστε να τον πετύχεις», αναφέρει και συνεχίζει: «Ένα ακόμα μυστικό είναι να μην διαλέγεις πάντα την πιο εύκολη επιλογή. Ο χαρακτήρας σου χτίζεται με την προσαρμοστικότητα. Θέλει εξάσκηση αλλά το να πετυχαίνεις κάτι φαινομενικά δύσκολο, είναι εξαιρετικό σαν συναίσθημα.»

Για να πετύχεις όμως όλα αυτά σύμφωνα με την Lahti, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, με τα συναισθήματά σου αλλά και με τις φοβίες σου. Παρατήρησε πώς νιώθεις όσο εργάζεσαι για να πετύχεις έναν στόχο και μόλις νιώσεις έξω από τα νερά σου, τότε είναι που ξεκινάς να εξερευνάς το sisu μέσα σου. Προσπάθησε να το διευρύνεις και να πετύχεις κάτι πιο μεγάλο κάθε φορά.

Αποδέξου τον εαυτό σου και τις αξίες σου

«Αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Sisu. Αναρωτήσου αν ζεις σύμφωνα με τις αξίες σου και αν έχεις το κουράγιο να παλέψεις με αυτές», προτείνει η ίδια. «Το να κάνεις αυτόν τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου θα σε κάνει πιο υπεύθυνο. Θα σε κάνει να πειστείς ότι έχεις την δύναμη να κάνεις τα πάντα», σημειώνει. Όταν πιστέψεις στις ικανότητές σου και στην δύναμή σου να φέρεις μια αλλαγή, τότε θα πειστείς ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Διάβασε ακόμα:

10 Μικρές Παγκόσμιες Λέξεις Που Σε Φέρνουν Πιο Κοντά Στην Ψυχική Ηρεμία

Αφύπνισε Τη Χαρά Σου

Author(s)

  • Carina Bonasera

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Carina Bonasera είναι συντάκτρια του Thrive Global.