Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιους στόχους δε βάζεις εσύ.
-Γιατί δεν πρέπει ο στόχος σου να είναι ο θαυμασμός των άλλων.


Συχνό φαινόμενο του σήμερα. Η τάση όλοι να θέτουμε στόχους στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Είναι τελικά αυτή η διαδικασία επίτευξης στόχων που δίνει νόημα στη ζωή μας;

Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι οι πρώτοι στόχοι σου έχουν δοθεί χωρίς τη συγκατάθεσή σου από την οικογένειά σου σε μικρή ηλικία. Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Πόσα παιδιά θα κάνεις; Σε ποιο σπίτι θα μείνεις; Θα ακούσεις τους γονείς σου συχνά να λένε από την εποχή που ήσουν τόσο δα μικρός. Και κάπως έτσι αρκετοί άνθρωποι γεμίζουν με ευθύνες και στόχους που τους αναθέτουν άλλοι.  

Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ πόσοι άνθρωποι από τις υψηλές στοχοθεσίες τους και την ευθύνη της επιτυχίας που τους ανέθεσε η οικογένεια ή ο ίδιος ο εαυτός τους κατέληξαν τελικά δυστυχισμένοι; Γιατί τελικά στο τέλος της ημέρας ποιος θέλεις να είναι ευτυχισμένος; Ο κόσμος που σε καμαρώνει για όσα έχεις πετύχει ή ο εαυτός σου; 

Γιατί είναι χρήσιμη η κουβέντα με τον εαυτό σου

Σαφώς και τα παραπάνω δεν θέλουν να σου περάσουν το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να βάζεις στόχους. Είναι χρήσιμο, όμως, μερικές φορές να κάνεις μια κουβέντα με τον εαυτό σου και να εντοπίζεις τι έχεις πραγματικά ανάγκη και τι είναι αυτό που θα σε φέρει ουσιαστικά πιο κοντά στην προσωπική σου ευτυχία. Οι στόχοι μπορεί να δώσουν νόημα στην πορεία της ζωής και να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη σου, γιατί σε βοηθούν να αποκτήσεις εμπειρία και να πάρεις μαθήματα ζωής. Μόνο όμως όταν είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου και τις πραγματικές σου ανάγκες. Το να θέσεις ένα στόχο, η επίτευξη του οποίου θα φέρει τον θαυμασμό και την αποδοχή των άλλων, πιθανόν να μη σε κάνει ευτυχισμένο. 

Επίσης χρειάζεται διερεύνηση του τι θα κερδίσεις μελλοντικά από αυτό που θέτεις ως στόχο σήμερα. Κάτι που θέλεις με ενθουσιασμό σήμερα μετά από καιρό μπορεί να σου είναι αδιάφορο ή μπορεί να μην σου είναι χρήσιμο. Βέβαια, αυτό δεν είναι εύκολο να το γνωρίζεις. Για αυτό να κρατάς στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι, ακόμα κι αν δουλεύεις για την επίτευξη ενός στόχου, μπορείς στην πορεία, αν κάτι δεν πάει καλά, να αλλάξεις και πορεία και στόχο. Η θεωρία ότι πρέπει να επιμένεις μέχρι να πετύχεις είναι πολύ γενική και δεν ταιριάζει σε όλους. Αν χτυπάμε συνέχεια στον τοίχο, καλύτερα να αλλάξουμε πορεία και να ψάξουμε για την πόρτα. 

Αυτό που αξίζει είναι η δημιουργία

Κάτι άλλο που είναι σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι οι στόχοι έρχονται να δώσουν δημιουργία και όχι νόημα στη ζωή σου. Έρχονται να συμπληρώσουν την ευτυχία σου και όχι να την ορίσουν. Όταν το καταλάβεις αυτό, θα μπορέσεις να βάλεις σωστούς ρεαλιστικούς στόχους που θα σε ωφελήσουν. 

Ακόμα κι όταν οργανώσεις ένα δυνατό πλάνο, βήμα – βήμα για την επίτευξη ενός στόχου, θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι στόχοι σου μπορεί να βασίζονται στα μαθηματικά, αλλά η ζωή κρύβει όμορφα δώρα και ευκαιρίες αρκετές φορές που δεν υπήρξαν στο σχέδιο μας. 

Οι στόχοι έρχονται να συμπληρώσουν την ευτυχία σου και όχι να την ορίσουν.

Η ευτυχία, εξάλλου, δεν βρίσκεται στο όταν θα πάω εκεί ή αγοράσω αυτό, ή καταφέρω να βγω πρώτος, για να νιώσω καλά. Η ευτυχία είναι στο ότι είμαι καλά επειδή ζω, έχω υγεία, δίνω και αγαπώ. Να θυμάσαι ότι η ελπίδα, η υγεία, η αγάπη και το χαμόγελο δεν αγοράζονται. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Και Πώς Να Φτιάξεις Το Δικό Σου Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης

Τι Θα Αντικαταστήσει Τα Πλαστικά Μιας Χρήσης;

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.