Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο καιρό θα χρειαστείς για την εκκαθάριση.
-Ποιο είναι το δυσκολότερο στάδιο.


Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, αλλά και με τους ειδικούς του Φενγκ Σούι, για να απαλλαγείς από ό,τι σου είναι άχρηστο και πιθανόν δυσάρεστο ή επιβλαβές, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις με την σκέψη και την πρόσθεση ότι θες πράγματι να απαλλαγείς από αυτό.

Μερικές φορές, όμως, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις τη διαδικασία εκκαθάρισης από κάποια άχρηστα αντικείμενα που έχεις συσσωρεύσει γύρω σου για να φτάσεις σταδιακά και σε πιο σύνθετες καταστάσεις. Μπορεί δηλαδή πρώτα να χρειαστεί να εξασκηθείς στην τέχνη του “εκκαθαρίζω”. Να πρέπει πρώτα να ανοίξεις την ντουλάπα του σπιτιού σου για να πετάξεις άχρηστα πράγματα πριν ανοίξεις τη ντουλάπα της ψυχής σου. Μάλιστα, με ένα οργανωμένο, πλάνο εκκαθαρίσματος σε βάθος τριών μηνών μπορείς να πετάξεις περισσότερα άχρηστα από όσα φαντάζεσαι.

Πρώτος μήνας εκκαθάρισης

Είναι τόσο συνηθισμένο να κρατάς ενθύμια, κειμήλια ακόμα και δώρα που σου θυμίζουν ανθρώπους που δεν είναι πια στη ζωή σου όμως η ανάμνησή τους σου προκαλεί πόνο, είτε γιατί η σχέση σου μαζί τους κατέληξε στον χωρισμό, είτε γιατί δεν επικοινωνείς πλέον μαζί τους, είτε γιατί είναι κάποιοι δεν ζούνε πλέον. Αν, όμως, αυτά τα αντικείμενα σου προκαλούν επώδυνη μνήμη και σε δένουν με δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, τι νόημα έχει να τα κρατάς; Φυσικά αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ακούγεται, όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις για να κάνεις την αρχή.

Τι σου προτείνω; Να ξεκινήσεις με κάτι απλό.

Για παράδειγμα ένα δώρο που σου θυμίζει μια φιλία που είχε άσχημη κατάληξη. Γιατί το κρατάς; Δώρισέ το κάπου. Πούλησέ το στο ebay. Ρίξ΄το το στον κάδο ανακύκλωσης. Αυτό είναι μια καλή αρχή και να είσαι σίγουρος πως η ανακούφιση που θα νιώσεις θα σε κάνει να μη δυσκολευτείς καθόλου για το επόμενο αντικείμενο που συνδέεται με μια σχέση που τελικά σε στενοχώρησε ή κάτι που σου προκαλεί δυσάρεστη ανάμνηση.

Δεύτερος μήνας εκκαθάρισης

Τις πρώτες μέρες του δεύτερου μήνα, μπορείς να επεκτείνεις την πρόκληση της εκκαθάρισης προς όλα τα αντικείμενα τα οποία δεν σου είναι χρήσιμα πλέον, τα οποία βρίσκονται παραμελημένα σε γωνιές του σπιτιού ή θαμμένα σε ντουλάπια, ράφια και συρτάρια. Βάλε ως στόχο να απομακρύνεις οτιδήποτε νιώθεις ότι βλάπτει τον συναισθηματικό και ψυχικό σου κόσμο ή νιώθεις ότι συσσωρεύει αρνητική ενέργεια. Μπορείς να οργανώσεις την εκστρατεία εκκαθάρισης περνώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Πρώτα από την κουζίνα, μετά από το μπάνιο και στη συνέχεια πέρασε στα υπόλοιπα δωμάτια. Μάζεψε αντικείμενα άχρηστα που μέχρι τώρα δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ (και είναι αμφίβολο αν θα τα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον). Μάζεψε ρούχα, παπούτσια, τσάντες, δικά σου και των άλλων μελών της οικογένειας που δεν φοράτε πια γιατί δεν σας κάνουν ή γιατί πέρασε η μόδα τους. Όλα αυτά μπορείς να τα δώσεις σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, σε κοινωνικές υπηρεσίες ή να τα πουλήσεις σε γνωστούς που θέλουν να αγοράσουν ρούχα ή αντικείμενα από δεύτερο χέρι.

Αν θέλεις, κάλεσε κάποιο φίλο να έρθει να σε βοηθήσει στην αποστολή σου. Το πιο πιθανό είναι την επομένη να ακολουθήσει το παράδειγμά σου και εκείνος. Απομάκρυνε ό,τι χρειάζεται από το σπίτι σου, τις ντουλάπες και τα συρτάρια σου χωρίς δεύτερη σκέψη. Μη φοβηθείς και μη διστάσεις. Αμέσως θα νιώσεις ανακούφιση, ένα βάρος να φεύγει από πάνω σου και το ηθικό σου να αναπτερώνεται.

Τρίτος μήνας εκκαθάρισης

Έχοντας ο εγκέφαλος σου συνηθίσει στη διαδικασία της εκκαθάρισης έστω και αντικειμένων, μπορείς τον τρίτο μήνα να εστιάσεις σε δυσάρεστες καταστάσεις, συναισθηματικά μπλοκαρίσματα που δεν λύνονται και πρόσωπα που υπάρχουν στη ζωή σου μόνο για να σου δημιουργούν προβλήματα φθείροντας τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Τόλμησε τώρα να δώσεις τέλος σε συναναστροφές με τοξικούς ανθρώπους που σου ρουφάνε τη θετική ενέργεια και που μια και μονο συνάντηση μαζί τους σου χαλάει τη διάθεση και σε κάνει να αισθάνεσαι ράκος. Δεν είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις. Βρίσκονται στο άμεσο και έμμεσο περιβάλλον σου. Είναι οι αρνητικοί άνθρωποι που βλέπουν συνεχώς την άσχημη πλευρά της ζωής. Εκείνοι που ασκούν συνεχώς έντονη κριτική σε όλους άλλοτε άμεσα και άλλοτε συγκαλυμμένα μέσα από δηλητηριώδες χιούμορ. Είναι αυτοί που γκρινιάζουν ακατάπαυστα για τα πάντα, που τους φταίνε τα πάντα, που δεν χαίρονται με τίποτα και έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να πουν για όλους και για όλα. Εκείνοι που παρουσιάζονται σαν θύματα των περιστάσεων για να τους λυπηθείς, όμως αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους. Είναι οι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους. Είναι οι ζηλιάρηδες που δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Είναι οι χειριστικοί που κοιτάζουν πώς θα επωφεληθούν από εσένα και πώς θα σε εκμεταλλευτούν. Είναι εκείνοι που συνεχώς παίρνουν, παίρνουν, παίρνουν χωρίς να δίνουν. Είναι εκείνοι που δεν σε αφήνουν να είσαι ο εαυτός σου!

Τι ακριβώς να κάνεις με τα πρόσωπα αυτά; Δεν μπορείς να τους χαρίσεις σε άλλους ή να τους πετάξεις όπως έκανες με τα αντικείμενα στα συρτάρια ή στις ντουλάπες σου. Μπορείς, όμως, να απομακρυνθείς το συντομότερο δυνατό από κοντά τους και με όποιο κόστος. Είναι βέβαιο ότι θα νιώσεις πολύ καλύτερα μόλις αποδεσμευτείς από το βάρος τους.

Και μετά το πέρας του τριμήνου θυμήσου!

Μετά από όλα αυτό το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα, πες ένα μεγάλο “μπράβο” στον εαυτό σου και χάρισέ του ένα δωράκι. Όσο για αυτά που «ξέφυγαν» από τις εκκαθαρίσεις σου, ο χρόνος είναι πάντα μπροστά σου για έναν δεύτερο γύρο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Ξεκολλήσεις Από Τη Σκέψη “Άσπρο-Μαύρο”

Διπολική Διαταραχή: Μπορείς Να Την Προλάβεις;

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.