Λένε ότι όσο μεγαλώνουμε είναι δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους. Κι όμως. Οι φιλίες στη δουλειά και μάλιστα στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας σου μπορεί να είναι καθοριστικές για τη ζωή σου και πάντα θα τις αναπολείς.. με αγάπη. Σε αντίθεση με τις κοινωνικές συναναστροφές στη δουλειά σήμερα που γίνονται μέσω Zoom, οι πρώτοι σου φίλοι στην δουλειά, έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση.

Αλήθεια, εσύ τους θυμάσαι; Είναι εκείνοι με τους οποίους έκανες “κόμμα” για να αντιμετωπίσετε τις παράλογες απαιτήσεις του προϊσταμένου σας, εκείνοι που διασκεδάζατε μαζί και εκτός γραφείου, εκείνοι που σας έλεγαν τη γνώμη τους ξεκάθαρα, χωρίς να σας χαϊδεύουν τα αυτιά. Εκείνοι που σας έκαναν να διεκδικείτε, να μιλάτε, να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεών σας και να έχετε το θάρρος της γνώμης σας.

Εκείνοι που δεν χρειαζόταν να πείτε πολλά για να συνεννοηθείτε – μπορούσατε να το κάνετε και με τα μάτια. Εκείνοι που καταλάβαιναν αμέσως αν δεν ήσασταν καλά μία μέρα και εκείνοι με τους οποίους βγαίνατε λίγο εγώ από το γραφείο για να πείτε τα νέα σας. Ήταν εκείνοι με τους οποίους ανταλλάζατε μηνύματα μέσω chat και ας καθόσασταν δίπλα δίπλα. Εκείνοι που γελούσατε ξαφνικά και κάνατε τον προϊστάμενό σας να αναρωτιέται τι συμβαίνει. Εκείνοι με τους οποίους βγάζατε ψευδώνυμα και μιλούσατε κωδικοποιημένα για να μην καταλαβαίνουν οι άλλοι τι λέτε.

Εκείνοι που τους μιλούσατε σα να τους γνωρίζατε από πάντα και μοιραζόσαστε τις ίδιες αγωνίες και άγχη στη δουλειά. Εκείνοι που στενοχωρηθήκατε την ημέρα που έφυγαν γιατί πλέον χάνατε τον σύμμαχό σας στο γραφείο. Εκείνοι με τους οποίους ήσασταν τόσο διαφορετικοί, αλλά παράλληλα τόσο ίδιοι. Εκείνοι που συνεργαζόσαστε και ποτέ δεν ανταγωνιζόσαστε. Εκείνοι για τους οποίους ξυπνούσατε κάθε μέρα με όρεξη για να πάτε στο γραφείο και να τους πείτε τα νέα του Σαββατοκύριακου. Εκείνοι με τους οποίους μιλούσατε ακόμα και όταν δεν δουλεύατε και το καλύτερο; Όχι για την δουλειά.

Είναι εκείνοι με τους οποίους μιλάτε και βλέπεστε ακόμα και έχετε μία οικειότητα πολύ ξεχωριστή γιατί σας θυμίζουν την πιο ανέμελη εκδοχή του εαυτού σας.