Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα 4 πεδία στα οποία πρέπει να εστιάσετε.
-Ποια Μικροβήματα πρέπει να ακολουθήσετε.


Ως διευθυντές ή managers, ίσως αναρωτιέστε πώς να στηρίξετε καλύτερα τους συναδέλφους σας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Γι’ αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτός τον οδηγό που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτογνωσία, να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, να ακούτε με προσοχή και να παρέχετε υποστήριξη στην ομάδα σας τώρα και στο μέλλον.

Μικροβήματα: Μικρές αλλαγές, Μεγάλος αντίκτυπος

Τα Μικροβήματα είναι μικρά, επιστημονικά αποδεδειγμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνετε αποτελεσματικοί ηγέτες. Κάθε Μικροβήμα απαιτεί λιγότερο από 5 λεπτά, οπότε μπορείτε να τα εντάξετε στο πρόγραμμά σας, όσο απασχολημένοι κι αν είστε. Ας εξετάσουμε σε ποια πεδία, μπορούν τα Μικροβήματα να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα. 

Αυτογνωσία

Ως διευθυντές και managers, χρειάζεται να κάνετε μια παύση και να εξετάσετε πώς στηρίζετε τα μέλη της ομάδας σας. Είναι σκόπιμο στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να αναγνωρίσετε τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον αποδοχής και οικειότητας.  

-Αφιερώστε 5 λεπτά και σκεφτείτε. Αναρωτηθείτε “Πού πρέπει να βοηθήσω περισσότερο τους εργαζομένους μου;” και “Πώς μπορώ να ενσωματώσω τη διαφορετικότητα στην ομάδα μου;”.

-Ζητήστε ειλικρινές feedback από την ομάδα σας. Ρωτήστε “Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά;”. 

Ουσιαστική επικοινωνία

Ο τρόπος που επικοινωνείτε είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για να καλλιεργήσετε ψυχολογική ασφάλεια στα μέλη της ομάδας σας. Ένας τρόπος να διευκολύνετε την επικοινωνία είναι να ξεκινήσετε την κουβέντα. 

-Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με έναν συνάδελφο αντί να ρωτήσετε “Τι κάνεις;”, κάντε μια πιο ουσιαστική ερώτηση. Ερωτήσεις όπως “Με ποιον τρόπο μπορώ να σε στηρίξω περισσότερο αυτή την περίοδο;” ή “Τι επηρεάζει τη δουλειά σου αυτές τις μέρες;” μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για αυτόν.

-Αφιερώστε μερικά λεπτά για να συνδεθείτε προσωπικά με κάποιον στην ομάδα. Ακόμα και ένα σύντομο τηλεφώνημα ή μια γρήγορη κουβέντα μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Προσοχή

Όταν επιλέγουμε να ακούσουμε με προσοχή, δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο για την ομάδα μας για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ιστορίες της και να μάθουμε από κοινού. Όπως οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα, η ικανότητα να ακούμε με προσοχή, μπορεί να ενδυναμωθεί με το πέρασμα του χρόνου με απλούς, αλλά σημαντικούς τρόπους.

-Μια φορά τη μέρα, κάντε μια συζήτηση, όπου κυρίως θα ακούτε. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της σιωπής. Αντί να πείτε τη γνώμη σας, ζητήστε από το άλλο άτομο να εμβαθύνει. 

-Αντικαταστήστε μια πρόταση από μια ερώτηση. Παρόλο που ως ηγέτες νιώθετε ότι πρέπει να γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις, μια ερώτηση είναι ο ιδανικός τρόπος να βοηθήσετε τους άλλους να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις ιστορίες και τις ιδέες τους. 

Συνεχής στήριξη

Η δημιουργία προσωπικών επαφών με τους υπαλλήλους σας, σάς επιτρέπει να γνωρίζετε καλύτερα τι τους δυσκολεύει. Ως managers, μπορείτε να παρέχετε στήριξη κάνοντας αλλαγές στην ομάδα, αλλά και στον οργανισμό, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι ανήκουν εκεί.

-Προσκαλέστε τους εργαζομένους να πάρουν το χρόνο τους. Ξεκαθαρίστε ότι κατανοείτε ότι ίσως χρειάζονται άδεια ή ότι δεν μπορούν να είναι όσο αποδοτικοί ήταν. 

-Εντοπίστε ένα στοιχείο του οργανισμού που μπορείτε να βελτιώστε. Ως ηγέτες, επηρεάζετε ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας του εργαζομένου, από την πρόσληψη και την εκπαίδευση, μέχρι τα καθημερινά meetings, οπότε δείτε πού μπορείτε να τα πάτε καλύτερα.

Διάβασε ακόμα:

New normal: Βοηθήστε την ομάδα σας να διαχειριστεί το άγχος της επιστροφής

Πώς οι χώροι εργασίας μπορούν να καλωσορίσουν τη διαφορετικότητα