Βλέποντας οι περισσότεροι από εμάς, κοντινούς μας γνωστούς μέσα και έξω από εταιρείες και σκεπτόμενοι «ποιος μπορεί να με επηρεάσει να κάνω θετικές πράξεις» ή «ποιος είναι ικανός να ηγηθεί», παραθέτω μερικές απλές σκέψεις μου για ένα αγαπημένο μας θέμα, την ηγεσία.

Μη φύγετε, σας ενδιαφέρει! Ηγεσία είναι ότι κάνετε! Είτε το κάνετε καλά είτε όχι, αντίστοιχα είστε ή δεν είστε ηγέτης. Δεν έχει να κάνει με αξιώματα και θέσεις. Πολλοί που έχουν θέσεις δεν είναι ηγέτες, όπως αντίστοιχα, πολλοί που δεν έχουν αξιώματα είναι ηγέτες.

Εάν απολαμβάνετε σπουδαία πράγματα στη ζωή και έχετε μαζί σας ένα καλό απόθεμα επιτευγμάτων, πρέπει να έχετε απορροφήσει (δεχθεί) έμπνευση από κάποιον – κάποιον που έχει κάνει θαυμάσια επιτεύγματα στη ζωή ή κάποιον με τρομερά σπουδαία προσόντα. Με άλλα λόγια, έναν σπουδαίο ηγέτη, έναν εμπνευστή.

Η ηγεσία αφορά στην καθοδήγηση, την έμπνευση και την τόνωση της δράσης, σε άτομα ή οργανισμούς, για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου ή την έναρξη μιας αλλαγής. Η ιστορία μας λέει για το πώς μεγάλοι ηγέτες ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους και δημιούργησαν μια θετική αλυσίδα δράσης. Απεικονίζει, επίσης, ότι όλοι έχουμε εξίσου την ευθύνη να αναλάβουμε δράση και να εμπνέουμε τους άλλους με ό,τι έχουμε και με όλες τις ικανότητες που μπορούμε. Γιατί η ηγεσία είναι να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη κάθε μέρα και να εμπνέεις και άλλους να κάνουν το ίδιο. Η ηγεσία σημαίνει να παραμένεις δυνατός και να ξεπερνάς τις δυσκολίες ακόμα πιο δυνατός.

Εάν αναρωτιέστε πώς μπορώ να αναπτύξω εξέχουσες δυνατότητες ηγεσίας, τα ακόλουθα βασικά σημεία θα σας βοηθήσουν:

Μεταφράζοντας την έννοια της ηγεσίας με το απόφθεγμα του Donald Mc Gannon «Η ηγεσία είναι μια δράση, όχι μια θέση», πρέπει να είστε πολύ ξεκάθαροι σε ότι δεν αφορά τη θέση ή την κατάστασή σας. Μάλλον η ηγεσία αφορά την ικανότητά σας να αναλαμβάνετε δράση, να ξεκινάτε, να εμπνέετε θετικές ενέργειες και να διατηρείτε αυτή την επιρροή μέσω των προσπαθειών και των πεποιθήσεών σας.

Επιπλέον, πρέπει να επεκτείνετε το όραμά σας και να σπάσετε όλες τις αυτοπεριοριζόμενες πεποιθήσεις που μπορεί να εμποδίσουν την πορεία σας προς μεγαλύτερα πράγματα. Πρέπει να ξεπεράσετε τους φόβους και να τους αντιμετωπίσετε με θάρρος, ώστε να τους «σπάσετε» μια για πάντα. Πρέπει να αμφισβητήσετε τα όριά σας και να διευρύνετε τις δυνατότητές σας, ώστε να αναγνωριστείτε ως ισχυρός ηγέτης. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείτε τη στάση σας θετική και με επιρροή στους γύρω σας. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα δεν διαρκεί πολύ.

Εξασκώντας αυτά τα πολύτιμα χαρακτηριστικά, μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε ένας σπουδαίος ηγέτης, ανεξάρτητα από τη θέση ή την κοινότητα στην οποία ανήκετε. Κάποιος είπε σοφά, «ηγεσία είναι η ικανότητα να μεταφράζεις το όραμα σε πραγματικότητα», να μια ευκαιρία λοιπόν. Η πρόκληση υπάρχει, εσείς θα αποφασίσετε εάν θα σηκώσετε το γάντι για να δράσετε διαφορετικά ή θα το αφήσετε κάτω.

Αρχική δημοσίευση από τον Σταύρο Μπαρούτα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας στο έπακρο

Τι κοινό έχουν οι ομάδες υψηλής απόδοσης; 

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.