Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σου κάνει καλό να προσφέρεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς. Κάθε βδομάδα, το Thrive Global παρουσιάζει δράσεις που ξεχωρίζουν και χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Η «Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 από μία ομάδα γονέων παιδιών με καρκίνο και σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, των οποίων τα παιδιά νοσούν από καρκίνο. Η πρόεδρός του Συλλόγου, Μαρία Τριφωνίδη, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία του Συλλόγου.

“Η πρώτη σπίθα της Φλόγας άναψε 35 χρόνια πριν στο Νοσοκομείο Παίδων Π.&.Α. Κυριακού. Έχοντας γνωρίσει την πραγματικότητα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο με στόχο την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα αρχικά των ίδιων των παιδιών μας. Γνωρίζοντας πρώτοι εμείς τι σημαίνει αυτή η διαδικασία για όλα τα μέλη της οικογένειας, θέλαμε να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους όσοι καλούνται να αντιμετωπίσουν κάτι παρόμοιο να μπορούν να κοιτάξουν γύρω τους και να βρίσκουν μία Φλόγα που καίει διακριτικά”.

Μετά την πρώτη άρνηση, τον θυμό και την απόγνωση, οι γονείς βρίσκουν στην Φλόγα, ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας. Ένα περιβάλλον που εκτός από την όποια υλική βοήθεια, τους κάνει να νιώθουν μέλη μίας μεγάλης οικογένειας γεμάτης σεβασμό, ισότητα, πίστη και ελπίδα. Η Φλόγα σήμερα φιλοξενεί 52 οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών τους στα ογκολογικά τμήματα των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας.

“Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας, δεν είναι ανίατος, δεν είναι κληρονομικός και δεν είναι επάρατος. Δεν υπάρχει πρόληψη, όμως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά”.

“Οικογένειες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, την Ηγουμενίτσα και τη Ρόδο βρίσκουν καταφύγιο σ’ ένα σπίτι, ειδικά φτιαγμένο από γονείς για αυτούς, για να στεγάσει με αγάπη και κατανόηση τον αγώνα τους” εξηγεί η Μαρία Τριφωνίδη.

Παράλληλα, η Φλόγα εφαρμόζει το πρόγραμμα «Νοσηλεία στο σπίτι» για τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.

“Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και σωστή φαρμακευτική αγωγή. Οι άνθρωποι της Φλόγας επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών στα Ογκολογικά τμήματα των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, προκειμένου να τους εξασφαλίσουμε την ίδια την επιβίωση” αναφέρει η Μαρία Τριφωνίδη.

Το έργο της Φλόγας δεν σταματάει εδώ. Οι άνθρωποι της φροντίζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, ενισχύουν οικονομικά τις ασθενέστερες οικογένειες, καλύπτοντας πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους και ενημερώνουν όλους εμάς για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Το έργο της Φλόγας μεγαλώνει και συνεχίζεται. Στα 35 χρόνια δράσης, οι άνθρωποι του Συλλόγου έχουν βρει δεκάδες εθελοντές που στηρίζουν με πάθος, ζήλο και ανιδιοτέλεια το έργο του. Οι άνθρωποι αυτοί αφιερώνουν τον προσωπικό τους χρόνο προσφέροντας ότι μπορούν ανάλογα με τις γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητές τους, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις και εκδηλώσεις της Φλόγας, προβάλλοντας και προωθώντας το έργο της.

Η Φλόγα καίει και θα καίει όσο υπάρχουν παιδιά που το έχουν ανάγκη και όσο έχει κοντά της ανθρώπους που στηρίζουν το έργο της. Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις ένας από αυτούς, υπάρχει τρόπος.

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις εδώ

Διάβασε ακόμα:

Πατέρας Αντώνιος: «Η Αγάπη Τρόπους Μηχανεύεται Και Δεν Έχει Σύνορα Και Όρους»

Μαγειρεύοντας Στον Δρόμο Για Τον «Άλλον Άνθρωπο»

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.