Το καλοκαίρι έχει περάσει εδώ και καιρό και οι δρόμοι έχουν γεμίσει πάλι αυτοκίνητα και συμπολίτες μας που τρέχουν να προλάβουν. Έτσι ξυπνάμε κάθε μέρα, κάνοντας τον εαυτό μας μέρος μιας παγκόσμιας φυλής αρουραίων, «καίγοντας» τον εαυτό μας μέσα στον τροχό, στο άγχος και στον φόβο.

Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα για να αποκτήσουμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα μας δώσουν ευχαρίστηση και πραγματική ευτυχία. Και εγώ αυτό κάνω! Σκέφτομαι όμως:

  • Είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε; 
  • Είναι όμως αυτό το πραγματικό νόημα της ευτυχίας; 
  • Μήπως μπερδεύουμε την ευτυχία με την ευχαρίστηση; 

Το θέμα είναι ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς. Δεν είναι κάτι που αποκτάμε αλλά η συνήθεια να εκτιμάμε αυτό που βιώνουμε αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Υπάρχει μια ιστορία για την ανακάλυψη των ορυχείων διαμαντιών της Γκολκόντα. Ο Αλί ήταν ένας πλούσιος Πέρσης που είχε μεγάλη γη και πίστευε ότι ήταν ευτυχισμένος επειδή ήταν πλούσιος. Μια μέρα του είπε ένας καλεσμένος να βρει διαμάντια γιατί μπορούν να τον κάνουν πιο πλούσιο. Ο Αλί, στην αναζήτησή του για διαμάντια, πούλησε τα πάντα και ταξίδεψε στις πιο μακρινές χώρες, μέχρι που δεν άντεξε και πέθανε.

Ο άνθρωπος που αγόρασε τη γη του Αλί, μια μέρα οδήγησε την καμήλα του στον κήπο για να πιει νερό και καθώς το ζώο άρχισε να πίνει, ο άντρας παρατήρησε μια λάμψη φωτός. Έσκυψε και μάζεψε τις πέτρες από εκείνο το μέρος που καθρεφτίζονταν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ήταν διαμάντια. Υπήρχε ολόκληρο ορυχείο διαμαντιών. Δεν μπορούμε παρά να λυπηθούμε τον Αλί που ταξίδεψε σε μακρινές χώρες αναζητώντας την ευτυχία, αλλά πόσο συχνά αναζητούμε την ευτυχία μας σε αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή;

Η ευτυχία είναι μέσα μας. Εναπόκειται στο δικό μας μυαλό να την ανακαλύψει. Εάν δεν μπορούμε να την βρούμε σε όλη την καθημερινή ασχήμια, σε κάθε δύσκολη κατάσταση, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να την βρούμε αλλού. Η ανακάλυψη της δικής μας ευτυχίας απαιτεί να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να αναζητήσουμε τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν.

Δεν χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις αξίες και τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εμάς. Ευτυχία είναι να έχεις την ελευθερία να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου. Εάν είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας, πολλές φορές οι εξωτερικές συνθήκες δεν μπορούν να μας επηρεάσουν! Ας προσπαθήσουμε να το πετύχουμε εμείς και ας αφήσουμε τους άλλους ακόμα να την ψάχνουν.

Αρχική δημοσίευση από τον Σταύρο Μπαρούτα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Μεγάλο πράγμα να ξέρεις τι δεν θέλεις

10 απλοί τρόποι για να φέρεις θετική ενέργεια στη ζωή σου

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.