Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το φορτωμένο πρόγραμμα δεν είναι παράσημο.
-Ότι η ευεξία δεν είναι προορισμός.


Η ευεξία δεν είναι μια στιγμή. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ένα θέμα lifestyle, τώρα λόγω της πανδημίας, μεταφέρθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τη δουλειά και τη ζωή. Και ως ειδική σε θέματα ευεξίας, είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που βλέπω αυτήν την αλλαγή. 

Ακόμα και τώρα όταν μου κάνουν ερωτήσεις για την ευεξία, παρατηρώ μια έντονα ανησυχητική τάση. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ευεξία αποτελεί μια πηγή άγχους στη λίστα με τις προτεραιότητες μας. Επομένως, καθώς συνεχίζουμε να βάζουμε σε προτεραιότητα την ευεξία μας, χρειάζεται να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να μην την αντιμετωπίζουμε σαν αγγαρεία. Γιατί η ευεξία δεν είναι άλλος ένας στόχος που πρέπει να επιτύχουμε. Δεν είναι ακόμα ένας δείκτης που πρέπει να μας προκαλεί ενοχές. Το όλο νόημα είναι να μειώσουμε το στρες μας, όχι να το αυξήσουμε. 

Έχοντας αυτό υπόψη, ακολουθούν 6 τρόποι να αποφύγεις η ευεξία να γίνει ακόμα ένα καθήκον στη λίστα σου. 

Σταμάτα να εκθειάζεις το φορτωμένο πρόγραμμα

Συχνά πιστεύουμε ότι το να είμαστε απασχολημένοι και αποδοτικοί είναι το ίδιο πράγμα. Θεωρούμε ότι ένα φορτωμένο πρόγραμμα είναι παράσημο και πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι συνεχώς. Για πολλούς από εμάς, αυτό επεκτείνεται και στην ευεξία μας, με εκείνη να μετατρέπεται σε κάτι που πρέπει να κάνουμε, άρα ένας ακόμα ένας τρόπος να είμαστε απασχολημένοι. Η ευεξία μας όμως δεν είναι μια στιγμή, αλλά ένα αντίδοτο στη λανθασμένη νοοτροπία του φορτωμένου προγράμματος. Η ευεξία είναι τρόπος δουλειάς και ζωής που μπορεί να εφαρμοστεί, όταν αφήσουμε αυτή τη νοοτροπία πίσω.

Όρισε την ευεξία για σένα 

Αν η ευεξία μοιάζει με λίστα με όσα πρέπει να κάνεις, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις. Και επειδή είναι διαφορετική για κάθε άτομο, είναι σημαντικό να την ορίσουμε για τον εαυτό μας.

Αυτό ξεκινά με το να καθορίσουμε τι είναι σημαντικό για μας και να σκεφτούμε όλα όσα δεν διαπραγματευόμαστε. Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν το διαλογισμό, κάποιοι όχι. Για κάποιους, η ευεξία ίσως περιλαμβάνει μία τέτοια δραστηριότητα. Για κάποιους άλλους, μπορεί να περιλαμβάνει το απόλυτο τίποτα. Όταν εστιάζουμε σε αυτό που μας βοηθά να ευημερούμε πραγματικά, είναι πολύ πιο εύκολο να ενσωματώσουμε τη δική μας οπτική της ευεξίας στην καθημερινή ζωή. 

Ξεκίνα από τα απλά

Η προτεραιοποίηση της ευεξίας δεν ισοδυναμεί με την υπερφόρτωση της ζωής μας και δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές. Δεν είναι όλα ή τίποτα. Η Thrive Global Greece εστιάζει στα Μικροβήματα, τα μικρά, και εύκολα εφαρμόσιμα βήματα για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Ίσως δεν έχουμε χρόνο να γυμναστούμε για μια ώρα μια μέρα, μπορείς όμως να σκεφτείς πώς θα αυξήσεις τα λεπτά άσκησης μέσα στη μέρα; Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις μία εξαντλητική δίαιτα, αλλά μπορείς να προσθέσεις ένα φρούτο ως σνακ. Όταν κάνουμε αρκετά μικρά βήματα, μετατρέπονται ευκολότερα συνήθειες.

Βάλε όρια 

Το να έχουμε μερικά αδιαπραγμάτευτα όρια ευεξίας δεν έχει αξία, αν δε βρίσκουμε χρόνο για αυτά. Για να εξασφαλίσω ότι βρίσκω χρόνο για τα δικά μου, τα προσθέτω στο ημερολόγιό μου, που βλέπουν όλοι οι συνάδελφοι και τα μέλη της ομάδας, με αποτέλεσμα να τα τηρώ. Αυτό στέλνει το μήνυμα, τόσο στον εαυτό μου, όσο και στους άλλους- ότι η ευεξία μου είναι εξίσου σημαντική με τα meetings και τα ραντεβού μου. 

Αποδέξου ότι η ευεξία αλλάζει 

Αν μάθαμε κάτι τον τελευταίο 1,5 χρόνο, είναι ότι η ζωή αλλάζει διαρκώς. Η ευεξία δεν είναι προορισμός. Καθώς συνεχίζουμε στο ταξίδι της ζωής μας, η θεώρησή μας για την ευεξία είναι πιθανό να αλλάξει και εκείνη. Όταν το αποδεχτούμε αυτό, θα μπορούμε να συνεχίσουμε να αναζητάμε νέους τρόπους και να φέρνουμε ευεξία, χαρά και ανανέωση στη ζωή μας.

Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου

Είμαστε όλοι άνθρωποι, που σημαίνει ότι έχουμε αδυναμίες. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι η ευεξία να μας γεμίζει ενοχές ή να νιώθουμε αποτυχημένοι. Ακόμα, η αυτοαποδοχή – σε αυτήν την περίπτωση είναι από μόνη της μια εξαιρετική πρακτική ευεξίας. Επομένως, μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, αναγνώρισε τις αδυναμίες σου και όταν τα καταφέρεις, θα έχεις ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο ευεξίας στη ζωή σου.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να αγαπήσω τον εαυτό μου

Δημιούργησε την ιδανική χειμερινή ρουτίνα ύπνου

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.