Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να βγάλεις το κινητό σου από το οπτικό σου πεδίο.
-Πώς το κινητό σου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά σου.


Μπαίνεις στο γραφείο σου και βάζεις το κινητό σου στο αθόρυβο, το γυρίζεις ανάποδα για  να μην βλέπεις την οθόνη του ή το απενεργοποιείς για να μην σου αποσπά την προσοχή; Καλά κάνεις, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι μάλλον τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο journal The Consumer in a Connected World, το κινητό σου εμποδίζει την απόδοση και αποσπά τη συγκέντρωσή σου, ακόμα και αν δεν χτυπάει. Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτηθείς; Ας δούμε τι λένε οι επιστήμονες.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Οι ερευνητές ζήτησαν από εκατοντάδες άτομα να κάνουν το εξής: να έχουν το κινητό τους πάνω στο γραφείο, να το βάλουν στην τσέπη ή την τσάντα τους ή σε ένα άλλο δωμάτιο. Και στις 3 περιπτώσεις τους ζήτησαν να απενεργοποιήσουν τον ήχο και την δόνηση.

Το κινητό μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά σου με τρόπους που εσύ δεν μπορείς καν να αντιληφθείς.

Τι παρατήρησαν; Όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν εξαρτημένοι από το κινητό τους, επηρεάζονταν περισσότερο όταν το είχαν στον ίδιο χώρο ακόμα και αυτό ήταν στο αθόρυβο και δεν χτυπούσαν οι ειδοποιήσεις. Αντίθετα, όσοι έβαλαν το κινητό τους σε ένα άλλο δωμάτιο και δεν είχαν οπτική επαφή μαζί τους, είχαν τη μέγιστη αποδοτικότητα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το κατά πόσο το μέρος που ήταν το κινητό τους επηρέαζε την απόδοσή τους, οι περισσότεροι απάντησαν όχι. Τι δείχνει αυτό; Ότι το κινητό μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά σου με τρόπους που εσύ δεν μπορείς καν να αντιληφθείς.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα έρευνας του 2015 στο Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance σύμφωνα με την οποία ο ήχος του κινητού σού αποσπά την προσοχή και επηρεάζει την απόδοσή σου όταν δουλεύεις, ακόμα και αν εσύ δεν ασχολείσαι με αυτό.

Το κινητό μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά σου με τρόπους που εσύ δεν μπορείς καν να αντιληφθείς.

Ακόμα λοιπόν και αν πιστεύεις ότι μπορείς να συγκεντρωθείς έχοντας δίπλα σου το κινητό σου, σύμφωνα με τους ερευνητές κάνεις λάθος. Γι’ αυτό και αυτό που συστήνουν σε όσους θέλουν να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους χωρίς περισπασμούς είναι να δοκιμάσουν να αφήσουν το κινητό τους σε ένα άλλο δωμάτιο για κάποιες ώρες επισημαίνοντας πως τόσο η συγκέντρωση όσο και η απόδοσή τους θα βελτιωθεί σημαντικά. 

 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Μειώσεις Την Εξάρτηση Από Το Κινητό Σου

Κινητό: Η Εργασία Σας (Δεν) Προωθείται!

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.