Ως γυναικολόγος-ερευνήτρια στο University of California San Francisco (U.C.S.F.) που ειδικεύεται στη γονιμότητα, ο COVID-19 έχει δημιουργήσει ερωτήσεις στους ασθενείς μου σχετικά με την ασφάλεια της εγκυμοσύνης. Ως έγκυος γυναίκα εγώ η ίδια, αυτές οι ερωτήσεις με αφορούν ακόμα περισσότερο. Ασθενείς, ήδη έγκυες και αυτές που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη, πρέπει να γνωρίζουν: ποιες είναι οι συνέπειες του COVID-19 για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους; 

Προς το παρόν, δε γνωρίζουμε. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συνέπειες του COVID-19 στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι η σημαντική και πιο ευάλωτη περίοδος της ανάπτυξης του εμβρύου, όταν διαμορφώνονται όλα τα όργανα. Είναι όταν ο πλακούντας, η σύνδεση μεταξύ μητέρας και μωρού που ευθύνεται για τη διαρκή ανάπτυξη, επίσης σχηματίζεται.

Έχουμε λόγο να ανησυχούμε, ωστόσο. Ο πυρετός στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Μερικές ιικές μολύνσεις, όπως ο ιός Zika, μπορεί να αναστατώσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να προκαλέσει εκ γενετής προβλήματα. Με τον Zika, έγκυες γυναίκες που δεν είχαν ποτέ συμπτώματα αρρώστιας, ήταν εξίσου πιθανό να γεννήσουν παιδί με κάποιο ελάττωμα. Μερικοί ιοί, ακόμα κι δεν μεταδίδονται άμεσα από τη μητέρα στο παιδί, μπορεί να προκαλέσουν στο μωρό ακόμα και αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Τι ισχύει για τον COVID-19;  Δεν έχουμε απάντηση, αλλά είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε. 

Οι συνάδελφοί μου στο U.C.S.F. Heather Huddleston, M.D., και Marcelle Cedars, M.D., κι εγώ έχουμε προχωρήσει την έρευνά μας και θα αξιοποιήσουμε την ειδικότητά μας στην αναπαραγωγική βιολογία για να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19 κατά μέτωπο. Αναπτύξαμε μια έρευνα που ονομάζεται ASPIRE (Αξιολογώντας την ασφάλεια της εγκυμοσύνης στην πανδημία του κορονοϊού), με μία ομάδα ειδικών από διαφορετικούς κλάδους στο U.C.S.F., για να εντοπίσουμε όσα δεν γνωρίζουμε σχετικά με τον COVID-19 και την εγκυμοσύνη σε πραγματικό χρόνο.

Στο ASPIRE, συνεργαστήκαμε με το Society for Assisted Reproductive Technology (SART), ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περίπου 400 κλινικές σε όλες τις ΗΠΑ, που παρέχει πρώιμη φροντίδα σε περισσότερες από 100.000 έγκυες γυναίκες τον χρόνο. 

Παραδοσιακά, το κρίσιμο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν διατίθεται για ιατρική έρευνα, γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν πηγαίνουν στο γυναικολόγο πριν τις 10-12 εβδομάδες, προς το τέλος του πρώτου τριμήνου. Μέσω της συνεργασίας μας με το SART, η έρευνά μας βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να ξεκλειδώσει την πρόσβαση σε αυτό το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, καθιστώντας εφικτές καινοτόμες ανακαλύψεις που θα προάγουν την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους σε όλον τον κόσμο.

Επιπροσθέτως, ακολουθώντας τις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορούμε να μάθουμε όσα τους στρεσάρουν και τους δυσκολεύουν στην υγεία και την ευεξία τους κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου περιόδου. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εμπειρία της εγκυμοσύνης και στα αποτελέσματα. Ελπίζουμε να εντοπίσουμε τους πόρους για να βοηθήσουμε τις γυναίκες όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ευημερήσουν, παρά τις νέες προκλήσεις. 

Ως έγκυος γυναίκα εγώ η ίδια, γνωρίζω ότι αυτή η δουλειά επείγει. Περιμένοντας την άφιξη του πρώτου μου μωρού, η τραγωδία γυναικών που γεννούν μόνες τους εξαιτίας των περιορισμών στα νοσοκομεία στους επισκέπτες, γυναικών που αποχωρίζονται αμέσως τα νεογέννητά τους, γιατί είναι θετικές στον κορονοϊό, με πονά ακόμα περισσότερο. 

Έχουν σημειωθεί 2 εξάρσεις κορονοϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS). Παρόλα αυτά, μπορούμε να μετρήσουμε στα δάχτυλα τον αριθμό των εγκύων που αναφέρονται στην ιατρική βιβλιογραφία για να μάθουμε από αυτές μετά την επιδημία. Αυτή η υπερβολικά περιορισμένη εμπειρία υπέδειξε αυξημένο κίνδυνο μητρικής ασθένειας και θανάτου, απώλειας του εμβρύου και πρόωρου θανάτου. 

Ωστόσο, ο COVID-19 είναι διαφορετικός, ένας ιός που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ το ανθρώπινο είδος, πριν από 5 μήνες. Σήμερα, με ένα τεράστιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να τα πάμε καλύτερα. Αυτή δεν θα είναι η τελευταία επιδημία που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις γυναίκες και τα παιδιά. 

Εκτιμώ βαθιά τη μητρότητα. Η μητέρα μου πέθανε όταν ήμουν 6 ετών. Αφιέρωσα τη ζωή μου στη φροντίδα άλλων μαμάδων. Αντιμετωπίζω τη δουλειά μου ως γιατρός γονιμότητας σαν μια γιορτή της μητρότητας, χτίζοντας οικογένειες και τιμώντας τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους. 

Τώρα περισσότερο από ποτέ, νιώθω το κάλεσμα στο καθήκον και μια αληθινή ευκαιρία να ασκήσω επιρροή σε μεγάλη κλίμακα. Ως έγκυος γιατρός γονιμότητας και επιστήμονας, βρίσκομαι σε μια περίεργη κατάσταση. Συμμετέχω στην έρευνά μου τόσο ως ερευνήτρια, όσο και ως υποκείμενο έρευνας. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που έχω την ευκαιρία να διευρύνω την επιρροή μου. 

Αυτήν την εβδομάδα γίνομαι 35 ετών, όσο ήταν η μητέρα μου όταν πέθανε. 30 χρόνια αργότερα, η καρδιά μου πονάει το ίδιο. Παρόλο που δεν μπορούσα να προστατεύσω τη μητέρα μου, έχω στόχο να προστατεύσω και να προάγω την ασφάλεια της πρώτης της εγγονής, άλλες έγκυες γυναίκες και τις μελλοντικές γενιές της κοινωνίας μας μέσω της δουλειάς μας στην έρευνα ASPIRE.

Ακολουθούν οι τρόποι με τους οποίους προστατεύω τη σωματική και ψυχική μου ευεξία κατά τα διάρκεια του κορονοϊου: 

1) Μετατρέπω την πρόκληση σε θετική αλλαγή. Μέσω του ASPIRE, μπορώ να ανακατευθύνω την ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος, σε ευκαιρία να προσφέρω ουσιαστικές και αναγκαίες πληροφορίες που θα προάγουν την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων, των αγέννητων παιδιών τους, της οικογένειας και της κοινωνίας. Αυτό με γεμίζει ευγνωμοσύνη και σκοπό.

2) Παίζω ντραμς. Αφού έπαιξα ντραμς με το συγκρότημα στο γάμο μου, ο σύζυγός μου μού έφερε ένα σετ ντραμς για να γιορτάσω τα 11 χρόνια της ιατρικής μου εκπαίδευσης. Η μουσική με κρατά συνδεδεμένη και γεμίζει τη ζωή μου με νόημα. Οι πιο αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις περιλαμβάνουν τη σύνθεση μουσικής με τη μητέρα μου- τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο. Για μένα, υπάρχει κάτι βαθιά ανθρώπινο και καθαρτικό στα ντραμς. 

3) Έρχομαι σε επαφή με τη φύση. Στη νότια Καλιφόρνια, έχουμε την πιο όμορφη άνοιξη. Είμαι ευγνώμων που μπορώ να τρέξω και να κάνω yoga έξω, που τα λουλούδια ανθίζουν και τα πουλιά κελαηδούν, ανεπηρέαστα από την πανδημία. Η φύση δεν φαίνεται να νοιάζεται – αυτό μου δίνει ηρεμία και διαύγεια.

Διάβασε ακόμα:

Πώς η ύπνωση μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα

Μάθε πώς θα μειώσεις το στρες και θα ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου

Author(s)

  • Eleni Jaswa

    Γυναικολόγος-Ερευνήτρια

    Η Eleni Jaswa είναι Γυναικολόγος-Ερευνήτρια που ειδικεύεται στη γονιμότητα.