Η εφαρμογή αντηλιακού εμποδίζει την απορρόφηση βιταμίνης D από τον οργανισμό; Πόση ώρα πρέπει να εκτίθεμαι στον ήλιο, για να διασφαλίσω ότι ο οργανισμός μου απορροφά τη συγκεκριμένη βιταμίνη;

Η  βιταμίνη D  χρειάζεται έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, όχι για να απορροφηθεί, αλλά για να γίνει δραστική (δηλαδή να  ενεργοποιηθεί). Η ώρα και η διάρκεια καλοκαιρινής έκθεσης στον ήλιο ορίζονται από τους ειδικούς και δημοσιεύονται καθημερινά, ανάλογα με την περιοχή και τη φάση του καλοκαιριού που βρισκόμαστε.

Στην περιοχή μας συνιστάται γενικά έκθεση νωρίς ή αργά μέσα στην ημέρα (π.χ. πριν από τις  11πμ. ή μετά τις 5μμ.), οπότε η διάρκεια της έκθεσης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20’-30’ για την κάθε πλευρά του σώματός  μας. Για όσους έχουν «ανοικτόχρωμο» φωτότυπο δέρματος (Ι και ΙΙ),  η συνιστώμενη διάρκεια έκθεσης πρέπει να είναι ακόμα μικρότερη. 

Βοηθάει να μη φορέσω αντιηλιακό τα πρώτα λεπτά της ηλιέκθεσης;

Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί σοβαρά μειωμένη δραστικότητα της βιταμίνης D που να οφείλεται στην τήρηση των μέτρων ηλιοπροστασίας.   Άρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα αντηλιακά εμποδίζουν την   ενεργοποίηση της βιταμίνης D. 

Με βάση τα πιο πάνω δεν μπορεί να καθιερωθεί κάποιος πρόχειρος κανόνας ηλιοπροστασίας. Στο πλαίσιο αυτό συναντάμε και προτάσεις, όπως τη 10λεπτη καθημερινή έκθεση στον ήλιο πριν την επάλειψη του αντηλιακού.  Η άποψη αυτή δεν υπολογίζει τον κίνδυνο για έντονα εγκαύματα, ιδίως σε νήπια και παιδιά με φωτότυπο Ι και ΙΙ. Γενικά, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Αυτό όμως  που σίγουρα δεν ωφελεί είναι η διαρκής «απομόνωση» του παιδικού δέρματος από τον ήλιο μέσω παχιών στρωμάτων αντηλιακού.

Τι άλλο να θυμάστε

Η βιταμίνη D περιέχεται σε ηπατέλαια ψαριών αλλά και σε ορισμένες άλλες τροφές. Βασική της δράση είναι η αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου από το λεπτό έντερο, η οποία την κάνει πολύ χρήσιμη για την  ανάπτυξη  των  οστών – ιδίως κατά  τη νηπιακή και παιδική ηλικία.

Η  μειωμένη  παρουσία της στον οργανισμό –  ιδίως κατά τις ηλικίες αυτές –  μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, δηλ. ατελή ανάπτυξη των οστών. Κατά τα τελευταία χρόνια εξετάζεται ο ρόλος της έλλειψης βιταμίνης D σε κάποιες  αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. λεύκη) και σε κάποιες φλεγμονώδεις παθήσεις. 

Μείωση της παρουσίας της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορει να συμβεί είτε λόγω μειωμένης πρόσληψής της από την τροφή, είτε λόγω ανεπαρκούς  ενεργοποίησης της ίδιας της βιταμίνης.

Η  ενεργοποίηση της  βιταμίνης D γίνεται μέσω της δράσης ενζύμων στο δέρμα, το ήπαρ και τους νεφρούς. Στο δέρμα ειδικά, η ενζυμική δράση επιτελείται χάρη στην ταυτόχρονη επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας  (UV) που εκπέμπει ο ήλιος.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι πλέον συνήθης η ημερήσια λήψη βιταμίνης D, ακόμα και για θεραπευτικούς σκοπούς. Όμως, η δοσολογία της  πρέπει να ορίζεται από τον θεράποντα ιατρό, επειδή ανεξέλεγκτη  λήψη της μπορεί να οδηγήσει στην ανεπιθύμητη υπερβιταμίνωση.

Ο Μάρκος Αϊβαλιώτης είναι Καθηγητής Δερματολογίας,  Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος Δερματολογικού Tμήματος “Μetropolitan General”. To επιστημονικό του ενδιαφέρον στρέφεται στην Κλινική Δερματολογία, στη Δερματοχειρουργική, Laser και Αισθητική Δερματολογία. Aπέκτησε  την ειδικότητά του στο 1ο Θεραπευτήριο IKA και Νοσοκομείο “Λοιμωδών” στην Αθήνα και στο Stanford University Hospital, Manchester & Glasgow. Royal Infirmary στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, υπήρξε επί 9 έτη Επιστημονικός και Εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών. 

Διάβασε ακόμα:

10+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Παπαγεωργίου για τη συναισθηματική κακοποίηση

12 ερωτήσεις στον Δρ. Χαράλαμπο Μερμίγκη για τον ύπνο

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.