Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι για εσένα το να λες όχι.
-Πώς μπορείς να το απενοχοποιήσεις.


Πόσο συχνά βρισκόμαστε στη θέση που θέλουμε να πούμε όχι σε κάτι ή κάποιον αλλά τελικά καταλήγουμε να κάνουμε το αντίθετο; Αν η απάντηση σε αυτό είναι ότι συμβαίνει πολλές φορές, σίγουρα θα μας ωφελήσει να προσπαθήσουμε να λέμε “όχι” πιο συχνά.

Αρχικά ας καταρρίψουμε έναν μύθο γύρω από τη λέξη αυτή. Δε σημαίνει πως είμαστε εγωιστές, ούτε σημαίνει πως δε θέλουμε να βοηθήσουμε τον άλλον, σημαίνει πως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Λέγοντας πιο συχνά “όχι” σε πράγματα που δε μας ενθουσιάζουν, ελευθερώνουμε χρόνο για νέα πράγματα που ίσως μας κάνουν περισσότερο καλό.

Ας αναλογιστούμε πόσες συνήθειες έχουμε επιβάλλει στον εαυτό μας και στη καθημερινότητά μας, επειδή δε συνηθίζουμε να επιλέγουμε το “όχι” σαν απάντηση. Ας δούμε παρακάτω τα πρακτικά οφέλη του “όχι”:

Η δύναμη του “όχι” μας προσφέρει χρόνο

Πόσες φορές βρισκόμαστε στη θέση να καταναλώνουμε χρόνο σε δραστηριότητες που δε μας ευχαριστούν; Έχουμε συμφωνήσει σε κάτι είτε για τυπικούς λόγους, είτε επειδή σκεφτόμαστε ότι πρέπει και πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να αρνηθούμε. Ας αναλογιστούμε πόσο πιο χαρούμενοι θα ήμασταν αν διοχετεύαμε το χρόνο μας σε πράγματα της αρεσκείας μας. Λέγοντας όχι, ελευθερώνουμε χρόνο και όρεξη ώστε να γεμίσουμε τη μέρα μας με τα δικά μας θέλω.

Η δύναμη του “όχι” θέτει τα όρια στα αγαπημένα σου πρόσωπα

Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να ικανοποιήσουμε τους πάντες γύρω μας. Αυτή η κίνηση, παρόλο που έχει μια θετική κινητήρια δύναμη, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για εμάς. Ξεκινάμε με το να λέμε “όχι” στα κοντινά μας πρόσωπα για να μπορέσουμε αν το εφαρμόσουμε και στον ευρύτερο κύκλο. Με αυτό το τρόπο, επικοινωνούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα θέλω μας και τις πραγματικές μας ανάγκες. Λέγοντας πιο συχνά “όχι”, θέτουμε τα όρια μας.

Η δύναμη του “όχι” μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη δύναμη του ναι

Αν χρειαστεί να κάνουμε μια λίστα με τις φορές που λέμε “ναι” και “όχι”, ποια στήλη θα είναι πιο γεμάτη; Αν δούμε ότι στα περισσότερα έχουμε πει “ναι”, ας επανεξετάσουμε αν μας άρεσαν και μας ευχαρίστησαν όλα το ίδιο. Ιδανικά, στη λίστα του “ναι” θέλουμε να κάνουμε αυτά που μας ταιριάζουν και μας δίνουν την ώθηση να είμαστε παραγωγικοί. Αντικειμενικά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Συνεπώς, λέγοντας πιο συχνά “όχι”, μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο τα πράγματα στα οποία λέμε “ναι” και μας ικανοποιούν.

Η δύναμη του “όχι” μας μαθαίνει θάρρος, όχι εγωισμό

Αν «συμμεριζόμαστε» την άποψη ότι φερόμαστε εγωιστικά λέγοντας “όχι”, ας προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε θάρρος. Δεν είναι εγωιστικό να δείχνουμε έμπρακτα την εκτίμηση στο χρόνο μας. Παράλληλα, δεν είναι απαραίτητο ούτε και εφικτό οι άλλοι να μένουν πάντα ευχαριστημένοι με τα όσα κάνουμε για αυτούς. Χρειάζεται θάρρος να πούμε “όχι” και το οφείλουμε στον εαυτό μας.

Ας το δοκιμάσουμε σε μικρές και άμεσες αποφάσεις για να μπορέσουμε να δούμε τη θετική επίδραση που έχει στη διάθεση μας. Προχωρώντας θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε και σε πιο μεγάλες αποφάσεις τη ζωής μας. Σημασία έχει να καταρρίψουμε τον μύθο του εγωισμού και του πρέπει και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να έχει θάρρος και τόλμη.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Να Λες Όχι

Κριστίνα Μ. Μόργκαν: “Να Κάνεις Μόνο Ό,τι Λειτουργεί Για Εσένα. Όχι Ό,τι Σου Λένε”

Author(s)

  • Ασημίνα Ευκαρπίδου

    Social Psychologist MSc

    Η Ασημίνα Ευκαρπίδου είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εργασιακή ψυχολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε Αμερική και Ολλανδία, ξεκίνησε να συνεργάζεται με εταιρίες για τη βελτίωση και ενδυνάμωση του προσωπικού. Παράλληλα, έχει το δικό της γραφείο για προσωπική Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία. https://mindshift.gr/