Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια σε μία σχέση.
-Πώς να επιτύχεις ουσιαστική σύνδεση.


Πολλά έχουν γραφτεί για την ανθρώπινη σύνδεση και τα ευεργετικά της οφέλη. Όμως η αλήθεια είναι ότι η επίδρασή της είναι μάλλον μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε. Ο ψυχολόγος Michael Kraus και οι συνάδελφοι του στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι ‘’ο σημαντικότερος παράγοντας για να κερδίσει η εθνική τους ομάδα μπάσκετ στα τελικά play off της περιόδου 2008-2009 δεν ήταν η καλή επίδοση, αλλά το πόσες φορές τα μέλη της ομάδας πλησίαζαν και άγγιζαν ο ένας τον άλλον στο πρώτο παιχνίδι”. Το καθησυχαστικό άγγιγμα από τους συμπαίκτες ενίσχυε την αίσθηση ότι μπορούν να βασίζονται ο ένας στον άλλον, τους έκανε να έχουν την καλύτερη συνεργασία και κατ’ επέκταση την καλύτερη απόδοση στο παιχνίδι.

Η αξία της ασφάλειας

Όταν νιώθεις ασφάλεια μέσα στη σχέση σου ή σε άλλες σχέσεις αγάπης, αποδέχεσαι πιο εύκολα ποιος είσαι και έτσι νιώθεις ότι αξίζεις το ενδιαφέρον των άλλων. Νιώθοντας θετικότητα και ισορροπία, μπορείς να εστιάζεις στους άλλους έχοντας ενσυναίσθηση ως προς τους άλλους. Επίσης, είναι πιο εύκολο να επιδείξεις ανεκτικότητα απέναντι τους. Όταν έχεις μια ποιοτική συντροφική σχέση ή συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους με ασφάλεια και αγάπη, αυτό αποτελεί το γόνιμο έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται πολλά. Θετικότητα, αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία είναι μερικά από αυτά.

Τι άλλο θα κερδίσεις;

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας γεμάτοι ενσυναίσθηση και αλτρουισμό. Όταν συνδέεσαι με ασφάλεια και εμπιστοσύνη με τους άλλους, αυξάνεται η ικανότητα σου να αντιλαμβάνεσαι και να ανταποκρίνεσαι θετικά στις ανάγκες τους. Όταν νιώθεις όλο και περισσότερο συνδεδεμένος, αυτό μετατρέπεται σε δράση, δηλαδή εκφράζεται μέσα από την προθυμία σου να βοηθήσεις τους άλλους. Όσο περισσότερη ασφάλεια νιώθεις στη σχέση σου ή στις σχέσεις σου, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να δοκιμάσεις κάτι νέο και να πάρεις ένα ρίσκο, αλλά και να πιστέψεις στις δυνατότητές σου. Επίσης, έχοντας μια σταθερή αυτοεκτίμηση, έχεις λιγότερο την τάση να μειώνεις τους άλλους ανθρώπους οπότε είναι ανοιχτοί οι δρόμοι για να εδραιώσεις ποιοτικές σχέσεις.

5 βήματα για να συνδεθείς αποτελεσματικά

-Να είσαι ανοιχτός σε μία νέα γνωριμία χωρίς να διστάζεις να εμπιστευτείς την διαίσθηση σου σχετικά με αυτή.

-Να έχεις θετική πρόθεση. Καθώς συνδέεσαι με κάποιον, μη σκέφτεσαι τι θα κερδίσεις από αυτόν, αλλά αντιθέτως να έχεις μια διάθεση προσφοράς.

-Άφησε την επίκριση στην άκρη. Kαθώς ξεκινάς μια νέα γνωριμία να θες να προχωρήσεις στην εξέλιξη μιας σχέσης ή φιλίας.

-Να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου, να θες να δημιουργήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης.

-Δεσμεύσου ότι θα διατηρήσεις την επαφή που επέλεξες αφιερώνοντας χρόνο σε αυτήν.

Η ποιότητα των σχέσεων αγάπης δεν είναι απλώς μια προσωπική υπόθεση. Όταν οι σχέσεις αυτές ανθίζουν, όλοι επωφελούμαστε. Η στενή σύνδεση με τους άλλους είναι το κλειδί για υγεία, ευημερία και αφθονία σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο, οι ασφαλείς σχέσεις με τους γονείς σου, τον σύντροφό σου και άλλους ανθρώπους δημιουργούν ανθρώπους με μεγαλύτερη συμπόνια και ενισχυμένη διάθεση φροντίδας που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί στη ζωή τους.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι Σε Σχέση; Όσα Πρέπει Να Κάνεις Για Να Συνεχίσεις Να Είσαι!

Ψεύτικοι Φίλοι: Πώς Να Τους Διακρίνεις

Author(s)

  • Μήνα Ταλιάκη

    Relationship Coach

    Η Μήνα Ταλιάκη είναι πιστοποιημένη Coach (PCC) από το International Coaching Federation. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά με την πρακτική του Life & Business Coaching, κάνοντας one-to-one συνεδρίες και ομαδικά σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει 3.000 ώρες συνεδριών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο και έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές και τις καριέρες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.