Υπάρχουν άνθρωποι που σου «ανοίγονται» εύκολα και χαρακτηρίζονται ως ανοιχτά βιβλία που μπορείς να διαβάσεις όλα τα κεφάλαια, άλλοι πάλι σου «ανοίγονται» μέχρι εκεί που φτάνει το πρώτο κεφάλαιο. Το πού θα βάλετε αυτό το όριο, σε μια ρομαντική σχέση, είναι προσωπική σας απόφαση, αλλά αναρωτηθείτε: 

Για ποιο λόγο κρατάτε μέσα σας κάποια πράγματα και δεν τα μοιράζεστε με το σύντροφό σας; 

Επειδή η διαφορά μεταξύ  των προσωπικών δεδομένων, των ατομικών δικαιωμάτων και γενικά όλων αυτών που ονομάζονται ιδιωτική ζωή ή προσωπικός χώρος και του μυστικού είναι μια λεπτή γραμμή, η σαφής οριοθέτηση μεταξύ των δύο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να ξεπεράσετε αυτό το όριο τόσο εσείς, όσο και ο συντροφός σας.

«Αν δεν αποκαλύπτεις κάτι επειδή δεν το θέλεις, είναι πιθανότατα ένα παράδειγμα διατήρησης της ιδιωτικής σου ζωής», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Μόριν, LCSW, αρχισυντάκτρια του Verywell Mind. «Και αν δεν αποκαλύπτεις κάτι επειδή φοβάσαι τις συνέπειες, είναι πιθανό να είναι μυστικό».

“Παρότι η απιστία (και ό,τι μοιάζει με αυτή) είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μυστικού που δεν επιτρέπεται να κρύψεις από το σύντροφό σου, υπάρχουν και πολλές άλλες καταστάσεις που αν “παραλείψεις” να τις αναφέρεις έχουν τη δυναμική να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα τη σχέση σου, όπως η πιθανότητα να σε απολύσουν από τη δουλειά σου, ένας καυγάς με έναν καλό φίλο ή κάτι άλλο που νομίζεις πως αν το πεις θα σε εκθέσει στα μάτια του άλλου. 

“Μην αυταπατάσαι λοιπόν. Κάθε φορά που δεν μοιράζεσαι μαζί του κάτι από φόβο ότι μπορείς να εκτεθείς, τότε δεν προστατεύεις την ιδιωτικότητα σου – απλά κρατάς μυστικά”, λέει η θεραπεύτρια Hatty J. Lee, LMFT, συγγραφέας του The Indwell Guide.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε πότε κρατάτε ένα μυστικό και πότε υπερασπίζεστε την ιδιωτικότητά σας

Ξεκινήστε λοιπόν με το να σκεφτείτε την προσπάθεια που καταβάλλετε για να αποκρύψετε κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, από το  σύντροφό σας.

«Τα μυστικά κυβερνούν τη ζωή μας. Είναι πιθανό να καταναλώσετε πολλή ενέργεια καλύπτοντάς τα ή κρύβοντάς τα» λέει η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin, LCSW

Το να φτάσετε στα άκρα, όπως το να αλλάξετε την καθημερινότητά σας, το πρόγραμμά σας, να κρύβετε κάποια στοιχεία (φωτογραφίες, γράμματα, μηνύματα κλπ), κάποιες κρυφές και ανώνυμες δραστηριότητές σας ή να ζητάτε από τους φίλους σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας να σας καλύψουν για να να κρατήσετε το σύντροφό σας στο σκοτάδι,όλα αυτά είναι κόκκινα σημαιάκια της μυστικότητας που έχει καταστροφική επίδραση στη σχέση.

«Για προσπαθήστε τώρα να προσδιορίσετε τα συναισθήματα που σας οδηγούν σ’ αυτήν τη συμπεριφορά» λέει η Lee και συνεχίζει: «Αναρωτηθείτε αν διακατέχεστε από άγχος και φόβο γι’ αυτό που κρύβετε μέσα σας, αν σκέφτεστε πως αυτή η συμπεριφορά σας μπορεί να βλάψει τον σύντροφό σας ή τη σχέση σας, αν γίνει αιτία να απομακρυνθείτε ακόμα και να χωρίσετε. Τότε μπορεί πράγματι να πρόκειται για ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί κρυφό», λέει. Από την άλλη πλευρά αν τα συναισθήματα που έχετε για όσα σκέφτεστε αν πρέπει να τα μοιραστείτε μαζί του ή όχι, δεν έχουν αρνητικό φορτίο, θα μπορούσατε να πείτε πως βρίσκεστε αναμφίβολα στη ζώνη της ιδιωτικότητας. «Εχετε αίσθημα γαλήνης και ηρεμία; Είστε συνειδητοποιημένοι σε ό,τι αφορά στις ανάγκες και τα θέλω σας; Η συμπεριφορά σας τείνει στο να τηρείτε τα όριά σας; Τότε πιστεύω ότι προστατεύετε την ιδιωτικότητά σας », λέει η Lee.

Γιατί η διαφορά μυστικότητας και ιδιωτικότητας κατέχει σπουδαία θέση σε μια σχέση;

Ενώ η μυστικότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για μια σχέση,η ιδιωτικότητα δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη. 

«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να μοιραστούν τα πάντα με το σύντροφό τους για να αισθάνονται οικεία και να έρθουν πιο κοντά. Αλλά λέω στους πελάτες μου να ακούσουν το σώμα τους και να σκεφτούν καλά αν αισθάνονται ασφαλείς ή άνετοι να αποκαλύψουν αυτό που έχουν στο νου τους» συνεχίζει η Lee.

«Μια ειλικρινής συζήτηση με το σύντροφό σας αναφορικά για τα όρια που θα βάλετε γύρω από αυτά που θέλετε να μοιράζεστε μαζί του, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προλάβετε να μη γίνουν εστίες έντασης μεταξύ σας. 

Για παράδειγμα, σκεφτείτε να μην επιθυμείτε να έχει πρόσβαση ο σύντροφός σας στο δικό σας τηλέφωνο διότι θέλετε να κρατήσετε ιδιωτικές τις συνομιλίες με τους συγγενείς σας ή τους φίλους σας. Αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό, πλην όμως πρέπει να το ξεκαθαρίσετε μαζί του, προτείνει η κ. Amy Morin,

Με δεδομένο πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», το να κάνετε τέτοιου είδους συνομιλίες για τα όριά σας εκ των προτέρων, αυτό μπορεί προφυλάξει το σύντροφό σας από το να αισθάνεται εγκλωβισμένος ή να βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, όποτε εσείς θέλετε να κρατήσετε την ιδιωτικότητά σας. 

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν είναι χρήσιμο να μιλήσετε με σαφήνεια για να καταλάβει ότι απλώς τηρείτε την ιδιωτικότητά σας λέγοντας του, για παράδειγμα:

«Έχω δικαιώματα σαν ελεύθερος άνθρωπος, οπότε ελπίζω να μην το πάρεις προσωπικά γιατί δε μοιράζομαι τώρα  μαζί σου κάποια πράγματα. Αργότερα, όταν νιώσω έτοιμη, θα  ​​μοιραστώ περισσότερα».

Προσέξτε, όμως, μόλις τεθούν οι βάσεις με τον ειλικρινή διάλογο που θα κάνετε μαζί του, είναι απαραίτητο να μην τις παραβιάσετε και να μην αρχίσετε να κρύβετε μυστικά  που μπορούν να πληγώσουν το σύντροφό σας τώρα ή στο μέλλον.

Παρόλο που το μέγεθος ενός μυστικού δυνητικά μπορεί να είναι ανάλογο με το επιβλαβές αποτέλεσμα, όσο μικρό και αν είναι το μυστικό μπορεί να ραγίσει την εμπιστοσύνη που έχετε χτίσει, οδηγώντας τη σχέση σε χωρισμό.

Και επειδή η εμπιστοσύνη είναι ευπαθής, καθώς μειώνεται, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργήσει μεγαλύτερη μυστικότητα και λιγότερη οικειότητα μεταξύ σας.

Να θυμάστε πως με τον καιρό η μυστικότητα οδηγεί σε αποξένωση, αδιαφορία και γενικά πάμπολλα αρνητικά συναισθήματα. Η υποκρισία θα σας γίνει δεύτερη φύση, ενώ οι ενοχές και οι συναισθηματικές και ψυχοσωματικές διαταραχές θα σας υπενθυμίζουν πως δε ζείτε αληθινή ζωή.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο απαραίτητο να αποφύγετε να μεταμφιέσετε το μυστικό σε ιδιωτικότητα και να παρακάμψετε εντελώς το πρώτο.

«Όχι μόνο τα μυστικά μπορούν να βλάψουν έναν σύντροφο, αλλά και ο χρόνος, η ενέργεια, η αγωνία και η ψυχική φθορά που χρειάζονται για να τα κρύψετε είναι απλά χαμένος χρόνος» λέει η κ. Amy Morin,

Ξοδέψετε το χρόνο σας για καλύτερο σκοπό: Να χτίσετε ή να ενισχύσετε τα θεμέλια της σχέσης σας.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να βγάλεις το άγχος από τη ζωή σου αποκτώντας ευτυχία και ηρεμία

Μεγάλο πράγμα να ξέρεις τι δεν θέλεις

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.