Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι καλείται να κάνει η νέα γενιά.
-Πώς επηρεάζονται οι εργαζόμενοι γονείς.


Scott Galloway: Professor of Marketing, New York University

Η πανδημία έχει επιταχύνει την κοινωνική αλλαγή-θα διαρκέσει; 

Η πιο σημαντική επίδραση της πανδημίας είναι ότι έδρασε ως καταλύτης. Παρόλο που προκάλεσε μεταρρυθμίσεις και άλλαξε την κατεύθυνση κάποιων τάσεων, η κύρια επίδραση της πανδημίας ήταν ότι επιτάχυνε τη δυναμική που υπήρχε ήδη στην κοινωνία, από το ηλεκτρονικό εμπόριο στην τηλεκπαίδευση και την εξ αποστάσεως υγειονομική περίθαλψη. 

Το μεγαλύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς η πανδημία υποχωρεί είναι: αυτές οι αλλαγές θα παραμείνουν; Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν πλέον τα ψώνια τους διαδικτυακά-θα εξακολουθήσουν να το κάνουν και όταν οι αγορές από κοντά γίνουν ασφαλείς; Χιλιάδες πανεπιστήμια επένδυσαν σε τεχνολογία εξ αποστάσεως και οι καθηγητές και οι φοιτητές τους ανέπτυξαν νέες δεξιότητες-θα αξιοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις για να διευρύνουν την προσφορά τους πέρα από την παραδοσιακή εκπαίδευση; Και εκατομμύρια άνθρωποι συνάντησαν το γιατρό τους, τον ψυχαναλυτή ή τον ψυχίατρό τους διαδικτυακά για πρώτη φορά-θα συνεχίσουν να κάνουν τα ραντεβού τους έτσι, αποταμιεύοντας χρόνο, χρήματα και βενζίνη ή θα τους λείψει η φυσική εγγύτητα; 

Πέρα από τον επιχειρηματικό κόσμο, η πανδημία αποκάλυψε και επιτάχυνε τις έντονες ανισότητες στο εισόδημα, τον τρόπο ζωής και τις ευκαιρίες. Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης απολύθηκαν, ή αν θεωρήθηκαν απαραίτητοι, αναγκάστηκαν να ρισκάρουν τη ζωή τους για το βασικό μισθό. Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι γραφείου συνέχιζαν να δουλεύουν εξ αποστάσεως με μεγάλους μισθούς. Η γενιά που ενηλικιώθηκε σε έναν τέτοιο κόσμο που δημιούργησε αυτό το σύστημα, θα πιέσει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή θα αποφασίσει ότι ο ανελέητος ανταγωνισμός είναι η μόνη ελπίδα; 

Vinod Kumar: CEO, Vodafone Business

Πώς οι εξελίξεις της τεχνολογίας θα αναδιαμορφώσουν τα γραφεία μετά τον κορονοϊό;

Διαπιστώνουμε αναμόρφωση των κοινωνικών συμβολαίων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, εξαιτίας του κορονοϊού. Ο τρόπος που οι επιχειρήσεις λειτουργούν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν άλλαξαν θεμελιωδώς εν μία νυκτί, κάτι που εξανάγκασε και τις δυο πλευρές να θέσουν νέες προσδοκίες για το πώς να εντάξουν τη δουλειά στη ζωή τους. Το τυπικό ωράριο 9-5 έχει, επίσης, αλλάξει, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους ευέλικτα ωράρια εργασίας. 

Αυτά τα τα νέα κοινωνικά συμβόλαια μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων εστιάζουν στην ανάμειξη των γραφείων και των δυνατοτήτων εξ αποστάσεως, καθώς και τις παραδοσιακές ώρες εργασίας με την ασύγχρονη εργασία, που καθίσταται δυνατή μέσω της τεχνολογίας. Η άνοδος των δικτύων 5G και των συνδεδεμένων μηχανών θα διευκολύνει τους ψηφιακούς χώρους εργασίας. Αναγκαστικά, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ψηφιακά γραφεία που διευκολύνουν όλους τους εργαζομένους να δουλέψουν σε ευέλικτα περιβάλλοντα, ενώ ζουν τη ζωή τους. 

Επομένως, το ερώτημα που είναι σημαντικό να απαντήσουμε-καθώς βγαίνουμε από την κρίση-είναι “θα δουλεύουμε διαφορετικά;” Ακόμα και μικρές αλλαγές στις μεθόδους εργασίας θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων-πιο άμεσα στην ανάγκη για εργασιακούς χώρους. Οι εταιρείες σκέφτονται τώρα περισσότερο από ποτέ το αποτύπωμά τους. Είναι λογικό να κρατήσουν τους μεγάλους χώρους στα αστικά κέντρα ή πρέπει να υιοθετήσουν ένα πιο ευέλικτο μοντέλο; 

Rosanna Durruthy: Vice President, Global Diversity, Inclusion and Belonging, LinkedIn

Τι θα συμβεί στους εργαζόμενους γονείς; 

Σε όλον τον κόσμο, είναι προφανές ότι ένα πράγμα θα μείνει σταθερό: η τηλεργασία. Επιβεβλημένη από έναν εργοδότη ή από προσωπική επιλογή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι θα δουλεύουμε από το σπίτι στο μέλλον. Για πολλούς επαγγελματίες, αυτή η αλλαγή είναι θετική και ευπρόσδεκτη. Η πρόσφατη έρευνα από το LinkedIn αποκάλυψε ότι 63% των επαγγελματιών θα επέλεγαν να δουλέψουν από το σπίτι, ακόμα κι αν άνοιγαν τα γραφεία, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς (57%) δεν αισθάνονται ασφαλείς να επιστρέψουν στη δουλειά. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ύπαρξη managers και ηγετών που αναγνωρίζουν τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς, είναι κρίσιμη. Ως ηγέτης, μπορείς να ενισχύσεις ένα περιβάλλον και μια κουλτούρα, όπου οι γονείς θα υποστηρίζονται μέσως της παροχής ευέλικτου ωραρίου, της ενθάρρυνσης της διαφάνειας και της τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων. Είναι, επίσης, ουσιαστικό οι οργανισμοί να κατανοήσουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια της επιστροφής στο γραφείο. Προηγούμενη έρευνα του LinkedIn διαπίστωσε ότι 30% των εργαζομένων με παιδιά σχολικής ηλικίας στο σπίτι, νιώθουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν το γραφείο, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να φροντίσει τα παιδιά τους. Και 60% των εργαζομένων αναφέρουν ότι οι εργοδότες τους δεν διευκόλυναν το ωράριό τους για να τους βοηθήσουν με τα γονεϊκά καθήκοντα. Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ξανανοίξουν, πρέπει να λύσουν τις ανησυχίες των εργαζόμενων γονιών.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα; (μέρος 3ο)

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα; (μέρος 4ο)