Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση.
-Πόσο θα επηρεάσει το γραφείο ένας υβριδικός τρόπος εργασίας.


Robin Dunbar: Emeritus Professor of Experimental Psychology, University of Oxford

Μήπως η τηλεργασία έχει υπερεκτιμηθεί;

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολύς ντόρος για τον νέο τρόπο εργασίας-το απομακρυσμένο γραφείο και την τηλεργασία. Πλέον αποφεύγουμε τη δυσάρεστη πρωινή μετακίνηση, ούτε επιστρέφουμε στο σπίτι εξαντλημένοι, αφού τα παιδιά έχουν κοιμηθεί. Ωστόσο, είναι μόνο ντόρος. Έχουμε ξεχάσει ότι το δοκιμάσαμε πριν 20 χρόνια και πολύ γρήγορα εγκαταλείψαμε την ιδέα για 3 σημαντικούς λόγους. 

Αρχικά, το γραφείο είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον και κάθε επιχείρηση είναι μια μορφή κοινωνικού φαινομένου. Χωρίς τις άμεσες αλληλεπιδράσεις και αυτές τις χαλαρές επαφές πίνοντας καφέ, η ροή που κάνει τα πράγματα να λειτουργούν θα λείψει. Οι ομάδες εργασίας θα χάσουν τη συγκέντρωσή τους και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Επιπλέον, είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία μοναξιάς που πλήττει τους 20χρονους τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νέους αποφοίτους που μετακομίζουν σε μια άγνωστη πόλη. Χωρίς οικογένεια και φίλους να ζουν κοντά, η δουλειά είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να βρουν φίλους και να κανονίσουν κοινωνικές εκδηλώσεις. Τέλος, ο ψηφιακός κόσμος του Zoom και του Skype δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις. Είναι εύκολο να κρυφτείς διαβάζοντας τα email σου, αλλά οι άνθρωποι βρίσκουν το εικονικό περιβάλλον βαρετό και γρήγορα το βαριούνται. 

Reetika Khera: Associate Professor, Indian Institute of Technology, Delhi

Θα εξακολουθήσουν οι δουλειές μας να μας προσφέρουν αξία; 

Για μένα, η πιο σημαντική συνειδητοποίηση εξαιτίας της πανδημίας και των σχετικών περιορισμών, είναι ότι κατανόησαν οι άνθρωποι την αξία της δουλειάς στη ζωή μας. Πολλοί τώρα ανυπομονούν να πάνε στη δουλειά που τόσο μισούσαν. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά και το εισόδημά τους και τα χρειάζονται για να επιβιώσουν. Αναφέρομαι σε αυτούς που προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι, επιστρέφουν σε αγαπημένες δραστηριότητες, αποκτούν νέες δεξιότητες και ούτω καθεξής. Αναφέρομαι στη δουλειά με την ευρεία έννοια, ακόμα και σε φοιτητές που κάνουν μαθήματα διαδικτυακά. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που εξακολούθησαν να πληρώνονται κατά τη διάρκεια του lockdown, ανυπομονούν να επιστρέψουν στη δουλειά. 

Για πολλούς λόγους, έχουμε συνδέσει τη δουλειά με τα χρήματα. Με την τηλεργασία οι άνθρωποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν την οικονομική αξία της δουλειάς τους, αλλά νιώθουν ότι υπάρχει ένα κενό στη ζωή τους. Το προφανές επόμενο βήμα είναι να εκτιμάμε ο ένας τη δουλειά του άλλου, ακόμα κι αν είναι χαμηλόμισθη. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. 

Karin Kimbrough: Chief Economist, LinkedIn

Πώς η τηλεργασία έχει αλλάξει την αναζήτηση εργασίας; 

Παρατηρούμε μια τεράστια αύξηση στη ζήτηση για τηλεργασία στην πλατφόρμα μας, τέτοια αύξηση που θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αγορά εργασίας. Παγκοσμίως, παρατηρείται 4πλάσια αύξηση στον αριθμό των θέσεων που προσφέρουν τηλεργασία από το Μάρτιο. Επίσης, το ίδιο παρατηρούμε και στις αναζητήσεις αυτών που ψάχνουν δουλειά: ο όγκος των αναζητήσεων που χρησιμοποιούν το φίλτρο “εξ αποστάσεως” στο LinkedIn έχει αυξηθεί ~60% από την έναρξη του Μαρτίου και το ποσοστό των αιτήσεων σε θέσεις εξ αποστάσεως έχει αυξηθεί 2,5 φορές παγκοσμίως από το Μάρτιο. 

Η έλευση της τηλεργασίας και του ψηφιακού κόσμου μοιάζει να μην θέτει σημαντικά όρια στην επικοινωνία και τη σύνδεση των ανθρώπων. Τελευταία, τα μέλη του LinkedIn είναι πιο πιθανό να συνδεθούν με ανθρώπους που ζουν σε άλλες πόλεις ή χώρες. 

Με την άνοδο της τηλεργασίας, μια από τις πιο συναρπαστικές τάσεις είναι ότι θα δούμε τον εκδημοκρατισμό των ευκαιριών και τη μετακίνηση των δεξιοτήτων σε όλον τον κόσμο. Οι εταιρείες θα μπορούν να βρουν διαφορετικά ταλέντα εύκολα μέσω της δυνατότητας της τηλεργασίας. 

Jeanna Lundberg: Co-Founder and CEO, Respaces

Ποιο είναι το μέλλον του γραφείου; 

Πριν μερικούς μήνες, είχα την πολυτέλεια ενός όμορφου γραφείου κοντά στο σπίτι και ενός αφεντικού που επέτρεπε να εργάζομαι από το σπίτι, όποτε ήθελα. Οι φίλοι μου ζήλευαν, καθώς σχεδόν όλοι έπρεπε να δουλεύουν κάθε μέρα από το ίδιο γραφείο. Και μετά ήρθε η πανδημία και κανείς δεν έπρεπε να πάει πουθενά. Ξαφνικά, οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να αφήσουν πίσω τους το καθιερωμένο γραφείο και να εμπιστευτούν τόσο την τεχνολογία, όσο και τους υπαλλήλους τους ότι θα δουλέψουν πραγματικά εξ αποστάσεως. Τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα; 

Αν ρωτήσω τους φίλους μου αν θέλουν να επιστρέψουν στο τυπικό ωράριο, 5 μέρες την εβδομαδα στο γραφείο, οι περισσότεροι θα πούνε όχι. Προτιμούν να παραλείπουν την υποχρεωτική μετακίνηση και να έχουν την ελευθερία να προσαρμόζουν τις μέρες τους στις προσωπικές τους ανάγκες. Αλλά επίσης παραπονιούνται ότι το γραφείο στο σπίτι είναι βαρετό και μοναχικό μετά από κάποιον καιρό. 

Οι εταιρείες έχουν ανακαλύψει ότι τόσο η τηλεργασία, αλλά και η εμπιστοσύνη στους εργαζομένους δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις πιο κερδοφόρα. Οι εργαζόμενοι παραμένουν αποτελεσματικοί και αποδοτικοί και νιώθουν και καλύτερα. Πολλοί τώρα αμφισβητούν την ανάγκη για το μεγάλο και ακριβό γραφείο που είχαν. 

Οπότε, αν ο γενικός πληθυσμός δεν επιστρέψει full-time στο γραφείο, αλλά δε μείνει και full-time στο σπίτι, ποιο είναι το μέλλον του γραφείου; Η Covid-19 μας δίδαξε τη σημασία της ευελιξίας και της εμπιστοσύνης, από την άποψη της οικονομίας, της βιωσιμότητας και της υγείας. Όσο οι εταιρείες τολμούν να διερευνήσουν περισσότερες επιλογές, μπορούμε να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε τους χώρους με νέο τρόπο. 

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα;

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα; (μέρος 2ο)