Όταν μιλάμε για αυτοφροντίδα στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, όπως και για μένα πριν από λίγο καιρό, έρχεται μία περιοριστική πεποίθηση. Αυτή είναι: αν ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, αν βάζουμε προτεραιότητα τον εαυτό μας, είναι εγωισμός. 

Πιστεύω ότι κάθε συμπεριφορά μπορεί να έχει μέτρο. Τι λες γι’ αυτό ; Θα μπορούσε η αυτοφροντίδα να ισχύει με μέτρο, σαν κάτι ωφέλιμο; Θα μπορούσε η αυτοφροντίδα να λειτουργεί ως αρετή; Δηλαδή η ιδανική συμπεριφορά προς την ευτυχία;

Πριν δώσεις την απάντηση, έλα να βρούμε τι σημαίνει αυτοφροντίδα με μέτρο.

Η αρετή είναι μεσότητα (και όχι μετριότητα) μεταξύ δύο λανθασμένων τρόπων, της υπερβολής και της έλλειψης. Αν η μέση, δηλαδή η άριστη συμπεριφορά είναι  η αυτοφροντίδα, ποια είναι η υπερβολή και ποια ή έλλειψη;

Κατά τη γνώμη μου η υπερβολή της άσκησης της αυτοφροντίδας είναι ο εγωκεντρισμός ή η ματαιοδοξία και η έλλειψη είναι η αυτοκαταστροφή ή η υποτέλεια, ή αδικία προς τον εαυτό.

Ποιο είναι το μέτρο; Ποιος καθορίζει το μέτρο, δηλαδή την αρετή;

Ας έρθω στον ορισμό της αρετής από τον Αριστοτέλη. Αρετή είναι η πρακτική της ιδιότητας αυτής στον κατάλληλο χρόνο, στην κατάλληλη ποσότητα, στις κατάλληλες συνθήκες, με τον κατάλληλο τρόπο.

Άρα, η αρετή της αυτοφροντίδας είναι να μην ασχολείται κανείς με τον εαυτό του περισσότερο ή λιγότερο από ότι πρέπει.

Το κλειδί βρίσκεται ακριβώς εδώ. Ποιο είναι το ιδανικό πρέπει; Ποιος θα καθορίσει τι χρειάζεσαι ώστε να μην νιώθεις ενοχές όταν φροντίζεις τον εαυτό σου; Ποιος θα καθορίσει τι χρειάζεσαι ώστε να μην φροντίζεις τον εαυτό σου παραπάνω ή λιγότερο από όσο χρειάζεται, του πρέπει;

Για να βρεις τις απαντήσεις, χρειάζεται να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι από αξιόπιστο επαγγελματικό οργανισμό, coaches.

Τι σημαίνει για σένα αυτοφροντίδα;

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα θα σου πω για μένα τι σημαίνει αυτοφροντίδα. Αυτοφροντίδα σημαίνει φροντίζω το σώμα μου, το μυαλό μου και την ψυχή μου, προστατεύω το σώμα μου, το μυαλό μου και την ψυχή μου. Όταν  κάνω τα παραπάνω γεμίζω ενέργεια, γαλήνη, ζωή, αισθάνομαι ανακούφιση και χαρά.

Ποιος κερδίζει όταν εγώ έχω  ενέργεια, γαλήνη και χαρά στη ζωή μου; Μήπως η δουλειά μου, οι πελάτες μου οι άνθρωποι γύρω μου; Σαφώς!!! Η αυτοφροντίδα είναι το εδώ και το τώρα, είναι ζωή. Είναι η πεμπτουσία της ζωής, είναι το διάλλειμα στη συνεχή δράση. 

Ζωή είναι ό,τι κάνω να έχω ενσυναίσθηση ακόμη και αν παρασύρομαι από τη δράση. Επιπλέον, ζω σημαίνει να βρίσκομαι σε αρμονία με την  ενέργειά μου.

Η πρακτική, η άσκηση της αρετής, (η αρετή εξ έθους περιγίγνεται) αποδεικνύει ότι όταν αφιερώνω κάθε μέρα χρόνο για τα πράγματα που μου δίνουν τα παραπάνω δώρα δηλαδή την ενέργεια τη γαλήνη και τη χαρά,  μπορώ να λειτουργώ πιο αποδοτικά και με λιγότερο άγχος. Να αντιλαμβάνομαι τη ζωή, να ανταποκρίνομαι και όχι να αντιδρώ. Επιπλέον να λούζομαι από ιδέες για νέα έργα που σχεδιάζω για τους πελάτες μου, για άρθρα, για βιβλία, για λύσεις.

Στην αρχή του χρόνου έθεσα σαν προτεραιότητα το well being – “την καλή ζωή” τη φροντίδα της Βαρβάρας. Πολύ γενναίο! Για μένα που πάντα προτεραιότητα είχαν οι άλλοι! Αλλά είπα να το δοκιμάσω. Και δεν το μετάνιωσα! Τουναντίον το μοιράζομαι σήμερα μαζί σου. Κι αυτό γενναίο, διότι μπορεί να με παρεξηγήσεις στην αρχή, αλλά είμαι σίγουρη ότι αν έχεις και εσύ τη γενναιότητα να διαβάσεις όλο το άρθρο, θα με καταλάβεις και θα θες και εσύ να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου.

Μέθοδος

Δεν ήξερα από την αρχή πως ακριβώς θα το έκανα,  αλλά είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ήταν για μένα και την ισορροπία μου και δεν έπαιρνε αναβολή, είχα φτάσει στα όριά μου.

Να αμφισβητώ στόχους και προτεραιότητες, να βάζω τα πάντα στην προτεραιότητα  νούμερο 1, να μην ανταποκρίνομαι όπως θα ήθελα και το μυαλό μου να είναι έτοιμο να εκραγεί. 

Ήταν σαν να κυνηγούσα την ουρά μου, ήταν σαν να έμπαινα σε ένα ταξίδι γκρίνιας με αποτέλεσμα να ερωτοτροπώ με την αδράνεια, ενώ η ζωή μου απαιτούσε άμεση ανταπόκριση και αποφασιστικότητα.

Συν τοις άλλοις, να έχω ενοχές για τα παραπάνω, διότι δίπλα μου είχα πραγματικά δώρα, πολύ σημαντικά που δεν αναγνώριζα. Υγεία, ανθρώπους να αγαπώ, ανθρώπους να με αγαπούν, αναγνώριση,  μια καριέρα που αξιοποιούσε τις δυνάμεις μου, με εξέλισσε, είχε δημιουργικότητα και νέα πράγματα.

Στην αρχή του χρόνου έβαλα αυτό το θέμα προτεραιότητα και τότε συνειδητοποίησα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξω, κάτι να κάνω διαφορετικά.

Ήδη σου είπα ότι ως coach βρίσκομαι στην καλύτερη θέση να κάνω αποτελεσματικές ερωτήσεις. Αποφάσισα να βρω τις κατάλληλες ερωτήσεις για να δώσω τις απαντήσεις που χρειαζόμουν ώστε να αλλάξω.

Οι ερωτήσεις είναι οι παρακάτω τις οποίες σου προτείνω να τις απαντήσεις και εσύ στη συνέχεια.

  1. Τι δίνει χαρά στο σώμα σου, στην ψυχή σου και στο μυαλό σου;
  2. Τι σε γαληνεύει;
  3. Τι σου δίνει ενέργεια;

Τα έβαλα όλα στη ζωή μου αρχίζοντας από τη φυσιολογία δηλαδή το σώμα μου και τη διαχείριση της ενέργειάς μου.

Το παλεύω ακόμα μέχρι σήμερα, αλλά βλέπω ότι όλο και περισσότερο η πρακτική μιας ευεργετικής συνήθειας με βοηθούν πάρα πολύ και είναι το κλειδί της επιτυχίας της ζωής μου.

Τοποθετώ κάθε μέρα τουλάχιστον 2-3 ώρες αυτοφροντίδας όπως γυμναστική, καφέ με γράψιμο, ξεκούραση, θετικές επικλήσεις.

Επιπλέον κάθε Κυριακή το πρωί αφιερώνω μια ώρα την οποία ονομάζω “Η ώρα της Δύναμής μου” για να κάνω τον αναστοχασμό της εβδομάδας που πέρασε και το σχεδιασμό της επόμενης. Πολύ οργανωμένα και επιστημονικά, το έχω εξαντλήσει αυτό!

Η αυτοφροντίδα  εν κατακλείδι είναι πηγή ενέργειας, πηγή δύναμης. Συμπληρωματικά, αποδεικνύεις σε σένα και στους άλλους ότι δίνεις αξία στον εαυτό σου. Όταν δίνεις αξία στον εαυτό σου αντανακλάται στους άλλους. Όταν σέβεσαι τον εαυτό σου σε σέβονται και οι άλλοι. Αν τον υποτιμάς, δηλαδή δεν σέβεσαι τις ανάγκες του, αντανακλάται στους άλλους, δεν τις αναγνωρίζουν ούτε οι άλλοι.

Η αυτοφροντίδα είναι το φάρμακο είναι η αποκλειστική θεραπεία από εσένα για σένα. Αντικατάστησε την περιοριστική πεποίθηση ότι είναι εγωιστικό, με την ενθαρρυντική πεποίθηση ότι είναι η πόρτα για την επιτυχία σου,  ο τρόπος που και οι άλλοι θα σου ανοίξουν τη δική τους πόρτα.

Απάντησε στις παραπάνω ερωτήσεις και φτιάξε δικό σου μοναδικό ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου.

Author(s)

  • Βαρβάρα Ασημακοπούλου

    Inner & Outer Leadership Coach

    Η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου είναι #1 Executive Coach στην Αθήνα 2021 (σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα του διεθνούς blog Infuence digest+),  βραβευμένη καινοτόμος επιχειρηματίας (HR Award 2020 στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, και “Gift of Coaching Collective” 2021 απο τον ICF)  συγγραφέας και ομιλήτρια με διεθνή φήμη και μια από τις κορυφαίες γυναίκες στοχαστές ηγεσίας στην Ελλάδα. Διαπιστευμένη πάροχος επαγγελματικής εκπαίδευσης coaching (ACSTH) και Professional Certified Coach από ICF, Team Coach από EMCC, Leadership Coach απο Goldsmith. Την ξεχωριστή προσωπική της σφραγίδα αποτελούν τα σοφά διδάγματα των Ελλήνων φιλοσόφων.