Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο συχνά πρέπει να ασκείσαι.
-Ποια κατηγορία αθλήματος είναι πιο ευεργετική.


Πιστεύεις πραγματικά ότι θα μπορούσες να είσαι πιο ευτυχισμένος ή ευτυχισμένη αν είχες περισσότερο χρήματα; Κι αν σου πούμε ότι μπορείς να κατακτήσεις υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας αν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι ακόμα κι αν τα οικονομικά σου δεν είναι ανθηρά; Πώς θα σου φαινόταν αυτό;

Φυσικά και η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Αλλά θα μπορούσαμε άραγε να αποδείξουμε ότι είναι πιο σημαντική για την ψυχική μας υγεία από ό,τι η οικονομική μας κατάσταση;

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Yale και στην Οξφόρδη αποδεικνύεται ακριβώς αυτό. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη φυσική κατάσταση και την ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 75 είδη σωματικής άσκησης – από το κούρεμα του γκαζόν, τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες μέχρι την προπόνηση με αντιστάσεις, την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: «Πόσες φορές αισθανθήκατε ψυχικά καταβεβλημένοι τις τελευταίες 30 ημέρες, για παράδειγμα, λόγω στρες, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων;»

Αυτό που έδειξε η έρευνα ήταν ότι όσοι βρίσκονται σε μια πιο ενεργή κατάσταση τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι συνολικά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ενώ όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν την τάση να αισθάνονται ψυχικά καταβεβλημένοι για περίπου 18 ημέρες το χρόνο, οι μη ενεργοί συμμετέχοντες ένιωθαν έτσι για περισσότερο από 35 ημέρες κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι σαφώς προτιμότερο να προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο ενεργητικοί από το να προσπαθούμε να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα.

Η σύγκριση με τα χρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και κάτι άλλο. Ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι αισθάνονται εξίσου καλά με αυτούς που δεν κάνουν αθλήματα, αλλά κερδίζουν περίπου 25.000 δολάρια περισσότερο το χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι θα πρέπει να κερδίσεις πολύ περισσότερα χρήματα για να πάρεις την ίδια ευεργετική επίδραση που έχει ο αθλητισμός.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όσο πιο πολύ αθλείσαι, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι. Η άσκηση είναι σαφώς καλή για όλους και αποτελεί αντίδοτο στην κακή διάθεση αρκεί να μην φτάνει στα όρια της υπερβολής.

“Η σχέση μεταξύ της διάρκειας του αθλητισμού και του πνευματικού φορτίου έχει σχήμα U”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Αδάμ Τσέκρουτ του Πανεπιστημίου Γέιλ σε συνέντευξη με τον Die Welt. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει μόνο στην καλύτερη ψυχική ευημερία όταν εμπίπτει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τρεις έως πέντε φορές σωματικής άσκησης που διαρκούν 30 με 60 λεπτά την εβδομάδα είναι ιδανικά. Περισσότερο από αυτό, όμως, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα-στην πραγματικότητα, η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων που ασκούνταν για περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα υπέστησαν περισσότερη ψυχική επιβάρυνση από εκείνη των ατόμων που δεν ήταν ιδιαίτερα σωματικά ενεργοί.

Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση μπορούν να έχουν περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία από άλλα. Από την άλλη παρά το γεγονός ότι ούτε η ποδηλασία ούτε η αεροβική γυμναστική και η γυμναστική γενικότερα μετριούνται τεχνικά ως ομαδικό άθλημα, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Διάβασε ακόμα:

Το Καλοκαίρι Χάνεις Πιο Γρήγορα Βάρος. Ισχύει;

Ηλεκτρικά Πατίνια: Μόδα Ή Ο Σύγχρονος Τρόπος Μετακίνησης;

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.